23.6.15

Το σώμα και το πνεύμα

Του Μόσχου Εμμανουηλ Λαγκουβάρδου

Αν και το σώμα πολεμάει το πνεύμα, το πνεύμα φυλάει το σώμα. Αν το πνεύμα χάσει το δρόμο του, το σώμα δεινοπαθεί, πληγώνεται, αρρωσταίνει, φθείρεται.
Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, αν δεν έχει το πνεύμα του εκεί όπου βρίσκεται και σ΄ αυτό που κάνει, τραυματίζεται. Ο δρόμος σου διδάσκει να έχεις το πνεύμα σου γερό. Αυτός είναι ίσως ο λόγος, που όλες οι διδασκαλίες λέγονται δρόμοι.
Το Ιερό Ευαγγέλιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα δοκίμιο για το πώς να έχεις δυνατό πνεύμα για να σε φυλάει. Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Ο ακολουθών εμέ ου μη περιπατήσει εν ατη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής
Στα λόγια αυτά του Κυρίου περιλαμβάνεται μια πλήρη περίληψη του Ευαγγελίου. Δεν έχεις παρά να ενδιαφέρεσαι για την υγεία του σώματος και της ψυχής σου , για να εντρυφάς καθημερινά στο Ευαγγέλιο. Να το ανοίγεις κάθε μέρα και να διαβάζεις μια παράγραφο ή ακόμα καλύτερα μια ευαγγελική περικοπή, που αναγιγνώσκεται στην εκκλησία. Αυτή θα είναι ο οδηγός σου για όλη την ημέρα.
Μιλώντας συμβολικά θα μπορούσε κανείς να ονομάσει το σώμα και το πνεύμα με όρους της ψυχολογίας, ότι το σώμα είναι το ασυνείδητο και το πνεύμα είναι το συνειδητό. Το πονηρό πνεύμα, ο Εχθρός του ανθρώπου, προσβάλλει το ασυνείδητό μας, δηλαδή το σώμα μας, αν το πνεύμα του δεν είναι δυνατό.
Όπως τα δικά μας παραμύθια τελειώνουν με το ¨΄εζησαν αυτοί καλά κι εμείς ακόμα καλύτερα", τα κινεζικά .τελειώνουν με αυτά τα λόγια: Αυτός που έχει δυνατό το πνεύμα του, δεν έχει θέση στο θάνατο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: