17.12.14

Το κρυμμένο μυστήριο

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Ελάλει αυτοίς περί της βασιλείας του Θεού και τουςχρείαν έχοντας θεραπείας ιάτο".
"Λουκ.θ' 7

Το 1930 στην Αμερική, ο κόσμος πεινούσε ,αν και υπήρχε πληθώρα αγαθών. Η αιτία ήταν ότι οι τραπεζίτες που είχαν το εκδοτικό προνόμιο του νομίσματος στην Αμερική, δεν πουλούσαν χρήματα στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κυκλοφορία των αγαθών, ελλείψει ρευστού.

Ο Θωμάς Τζέφερσον, συντάκτης του αμερικανικού συντάγματος και τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε πει ,πως αν ο λαός επιτρέψει ποτέ οι τράπεζες να ελέγχουν το νόμισμα, κάποια μέρα οι απόγονοί του, θα ξυπνήσουν άστεγοι.

 Η Ελλάδα τώρα δανείζεται το χρήμα από ιδιώτες και συγκεκριμένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πληρώνοντας υπέρογκους τόκους, αντί να το εκδίδει η ίδια.Ύστερα από την επώδυνη εμπειρία μας με το ευρώ, είναι φυσικό να μας απασχολεί το ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή.

Οι ερωτήσεις που δεν έγιναν όταν έπρεπε, πριν μπούμε στο ευρώ, γίνονται εκ των υστέρων. Είναι όμοιες οι οικονομίες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών με τη δική μας, για να έχουμε κοινό νόμισμα και κοινή οικονομική πολιτική;Το ενδιαφέρον των χωρών που απαρτίζουν την ΕΕ είναι αποκλειστικά οικονομικό με γνώμονα το ατομικό συμφέρον, σύμφωνα με τον οικονομικό φιλελευθερισμό τους. Ούτε κοινή οικονομική πολιτική έχουν, όπως επιβάλλεται. Δεν τους νοιάζει τους Γερμανούς πολίτες, αν η Ελλάδα με το ευρώ δεν είναι ανταγωνιστική με τις άλλες χώρες που παράγουν τα ίδια με αυτήν προϊόντα.

Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινή οικονομική πολιτική. Οι πολιτικοί που είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, φαίνεται να πιστεύουν ότι οι τραπεζίτες που μας δανείζουν το χρήμα τους θα αλλάξουν. Έως τότε εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε, πώς μπορούμε εμείς να αλλάξουμε.Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του.

 Στους αρχαίους μύθους κρύβονται αλήθειες ειπωμένες με μυθικό τρόπο. Ο μύθος του Κρόνου μας λέει, πως τις καταστάσεις αυτές ή τις αλλάζεις ή αλλάζεις εσύ. Αν θέλεις να γλιτώσεις από τον Κρόνο ή πρέπει να του αλλάξεις συνήθειες, για να μην τρώει τα παιδιά του ή πρέπει να πάψεις εσύ να είσαι παιδί του.Πώς του μαθαίνεις του Κρόνου καλή συμπεριφορά ή πώς εσύ παύεις να είσαι παιδί ενός θηριώδους «πατέρα»;

Ο Όμηρος δίνει την απάντηση με τον Οδυσσέα στη σπηλιά του Κύκλωπα. Η απάντηση είναι ότι δεν αλλάζεις, αν δεν αλλάξει το πνεύμα κάτω απ΄ το οποίο βρίσκεσαι και υπάρχεις.Ο Οδυσσέας στη σπηλιά του Κύκλωπα βρισκόταν κάτω από το πνεύμα του Κύκλωπα. Γνώριζε ότι δεν ήταν ο εαυτός του, όσο δεν ήταν ελεύθερος. Επί πλέον γνώριζε ότι όσο δεν ήταν ελεύθερος κινδύνευε η ίδια η ζωή του. Όταν ελευθερώθηκε από το ανελεύθερο πνεύμα του Κύκλωπα, ξαναβρήκε τον αληθινό εαυτό του και το όνομά του που τον συνέδεε με τον πατέρα του και με την πατρίδα του.Η κατάσταση που ζούμε μοιάζει με αυτή του Οδυσσέα στη σπηλιά του Κύκλωπα; Δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε, ποια θα είναι η τύχη μας.

Ο Χριστός έδιωξε το μαμωνά, το μυθικό θεό του χρήματος, απ΄ το ναό. Το μυστήριο του "Χριστού μέσα μας", είναι κρυμμένο από μας. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και το πνεύμα κάτω απ΄ το οποίο βρισκόμαστε και υπάρχουμε.

 Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του στους Κολασσαείς γράφει πως είναι μυστήριο κρυμμένο στους αιώνες, ότι ο Χριστός είναι μέσα στην καρδιά τους.

"Νουθετούμε κάθε άνθρωπον με κάθε σοφίαν. Για να δυνηθή κάποιος να διδάξει τα μεγάλα μυστήρια της πίστεως του Χριστού, χρειάζεται να έχει κάθε σοφίαν, δηλαδή τη σοφία του Αγίου Πνεύματος, την σοφίαν από τις άγιες Γραφές, την σοφία των ορθών λογισμών και την σοφία των ελληνικών ιστοριών και αποφθεγμάτων".(Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης).

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, 16.12.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: