25.8.13

ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ



Λαρισινά
δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Το δοκίμιο



Το δοκίμιο είναι απελευθέρωση από το γνωστό. Με απλά λόγια, ο συγγραφέας του δοκιμίου κάπου έχει μπλέξει και γράφοντας το δοκίμιο απελευθερώνεται από το μπλέξιμό του.

Το δοκίμιο προέρχεται από τους δικανικούς λόγους των αρχαίων ρητόρων. Εκεί το μπλέξιμο είναι των πελατών τους και οι ρήτορες τους ξέμπλεκαν με τη ρητορεία τους. Όπως οι σημερινοί δικηγόροι.

Απόψε κάθισα να γράφω ένα δοκίμιο, αλλά όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κανένα μπλέξιμο. Μπορεί να μην έχεις έμπνευση, είπε η γυναίκα μου.

Πήγε κάποιος σ΄ έναν ασκητή και τον ρώτησε , τί να κάνει να ελευθερωθεί από αυτό που τον βασανίζει.
-Ποιος σε βασανίζει, τον ρώτησε ο ασκητής.
Ο άνθρωπος σκέφτηκε, σκέφτηκε, δεν μπόρεσε να βρει ποιος τον βασανίζει.
-Κανένας δεν με βασανίζει, είπε.
-Βλέπεις, ελευθερώθηκες, είπε ο ασκητής.

Το δοκίμιο, για μένα , είναι απελευθέρωση μέσω της επίγνωσης, με τη χάρη του Θεού. Το καλύτερο γράψιμο δοκιμίου είναι το γράψιμο σαν προσευχή. Εμείς προσευχόμαστε στο Χριστό για να μας θεραπεύσει. Δεν πιστεύουμε στην αυτοτελείωση και στην αυτοσωτηρία.


Στον αγώνα με το βάρος και συγκεκριμένα με τον έλεγχο της κοιλιά: Χάνουμε βάρος και μόνο με την επίγνωση της ποσότητας του φαγητού που τρώμε.
Η γαστριμαργία είναι αμαρτία, όπως και κάθε υπερβολή και κάθε πάθος. Στο ειλητάριο της εικόνας του οσίου Δαβίδ διαβάζουμε αυτόν τον δωδεκασύλλαβο: "Μη κόρος εντέρων σε Χριστού χωρίσει".
.

Από αύριο αρχίστε να γράφετε ημερολόγιο για το βάρος και για τις διαστάσεις μέσης και πλάτης.

Μπορεί να γελάνε αυτοί που σας βλέπουν να ζυγίζετε το φαγητό σας, αλλά θα σας πάρουν στα σοβαρά, όταν δούν τα αποτελέσματα.

Κανένας δεν πιστεύει ότι τρώει πολύ ακόμα και το διπλάσιο και το τριπλάσιο από αυτό που χρειάζεται.

Εγώ διαίρεσα την τροφή μου σε πέντε μικρότερα γεύματα, ανά τρεις ώρες. Τόσο μπορείς να κρατήσεις, ακόμα και με μικρή ποσότητα φαγητού. Δεν θα νιώσεις τη λιγούρα που νιώθεις όταν μεσολαβούν πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα.

Βάλε μικρούς στόχους για να χαίρεσαι καθώς θα τους πετυχαίνεις. Αρκεί να μην ξεχνάς ποτέ την επίγνωση.

Το χειρότερο από όλα είναι είναι οι περισπασμοί. Ο εχθρός της επίγνωσης είναι η διασκέδαση και οι περισπασμοί.

Μην ξεχνάς το στόχο σου. Θα νιώθεις ωραία χωρίς το περιττό βάρος!


Ένας γερο-Κρητικός στο Ρέθυμνο , μου είπε: Το χειρότερο από όλα είναι ότι απέσπασαν τον κόσμο από τις ρίζες του.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η απόσπαση αυτή δεν σταματάει πουθενά.

Τελικά δεν μπορείς να γράψεις επιτυχημένο δοκίμιο, αν δεν έχεις μπλέξιμο. ΣΕ μια εποχή που την πατρίδα μας την καταδυναστεύει η κρίση, νομίζω ότι πρέπει να περιμένει κανείς μια νέα άνθιση του δοκιμίου!





Δεν υπάρχουν σχόλια: