6.11.07

Μόσχου Λαγκουβάρδου,ΕΙΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟ; ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΟΥ!

«Είδες άνθρωπο; είδες το Θεό σου!»
Κάποτε ένας αξιωματούχος του κράτους ταξίδευε νύχτα στη θάλασσα πάνω σ΄ ένα μικρό καϊκι , στο οποίο δεν υπήρχε κανείς άλλος εκτός απ΄ τον αμίλητο τιμονιέρη και τον ίδιο. Ο αξιωματούχος ήταν ένας κούφιος άνθρωπος . Φλυαρούσε ασταμάτητα χωρίς σεβασμό στον απλό τιμονιέρη και στην υπεύθυνη κι επικίνδυνη εργασία του, της πλοήγησης μέσα στη νύχτα . Ανίκανος να νιώσει την παραμικρή συγκίνηση από το δέος της νυχτερινής θάλασσας και το μεγαλείο του έναστρου ουρανού.

Κάθε τόσο έκανε στον απλό ναυτικό, αν και δεν έπαιρνε καμιά απάντηση, ερωτήσεις του τύπου «πήγες εκεί, είδες εκείνο, γνώρισες ετούτο, ξέρεις το άλλο…» «Α, έχασες πολλά πράγματα» απαντούσε ο ίδιος. Κάποια στιγμή ο συνεχής και σταθερός ήχος της μηχανής διακόπηκε. Η μηχανή αφού ξερόβηξε μερικές φορές σταμάτησε και το μοναδικό γαλάζιο φωτάκι στην καμπίνα έσβυσε. Τότε μέσα στον τρόμο του σκοταδιού ακούστηκε η φωνή του καϊκιέρη» «Κολύμπι ξέρεις;» «Όχι» είπε κλαψουρίζοντας ο αξιωματούχος. «Έχασες τη ζωή σου»!

« Είδες άνθρωπο; Είδες το Θεό σου» δίδασκε ο άγιος Ησύχιος! Η σκέψη αυτή ότι ο κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος για το Θεό και για τους άλλους ανθρώπους δεν είναι απλώς μια θεωρία χωρίς πρακτικές συνέπειες. Η μεγαλύτερη από όλες τις συνέπειες στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι η θυσία του Ιησού! Ο Ιησούς πέθανε στο σταυρό για τον κάθε άνθρωπο, όπως ομολόγησαν άλλωστε οι ίδιοι εκείνοι που τον σταύρωσαν. «Συμφέρει» είπαν αιτιολογώντας την πράξη τους « να πεθάνει ένας άνθρωπος για όλους τους άλλους».

Στη Χριστιανική Διδασκαλία η ανθρώπινη μορφή ως εικόνα του ίδιου του Θεού είναι πάντοτε σεβαστή ως απόλυτη αξία ! Ουδέποτε ξεπέφτει ο σεβασμός της ανθρώπινης μορφής όσο οι πολίτες ζουν σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας.. Ο σεβασμός του ανθρώπου είναι η ίδια η ουσία της ελευθερίας και της δημοκρατίας και η βάση για την αναγνώριση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αντίθετο συμβαίνει στα ολοκληρωτικά καθεστώτα , όπου με διάφορες προφάσεις παραβιάζονται κάθε φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα , σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σήμερα νιώθει κανείς ότι ζη σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας ή νιώθει ότι ζη σε καθεστώς απόλυτης εξουσίας της κάθε κυβέρνησης , με την πρόφαση της εκλογικής διαδικασίας; Το παράδοξο είναι ότι ενώ δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να μην θεωρεί τον εαυτό του πολύτιμο , εντούτοις δεν θεωρούμε το ίδιο πολύτιμους και τους άλλους! Ποιος λογικός άνθρωπος θα περίμενε να τον πάρουν στα σοβαρά, αν υποτιμούσε οποιονδήποτε θεωρώντας τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους;

Καθένας που παίρνει τη θέση απ΄ το διπλανό του αντί να του παραχωρήσει τη θέση του , δείχνει ότι θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από αυτόν , αγνοώντας ότι για τον καθένα ο εαυτός του είναι πολύτιμος. Αν και για τίποτε στον κόσμο δεν είμαστε τόσο βέβαιοι , όσο είμαστε βέβαιοι ότι ο εαυτός μας είναι πολύτιμος. Πόσο ανόητος θα ήταν αυτός που θα αγνοούσε μια τόσο απόλυτη βεβαιότητα;

Κι όμως αυτό γίνεται στις μέρες μας , ιδιαίτερα με τους πολιτικούς, αλλά και με τον κάθε πολίτη , όταν ο ένας πάει να πάρει τη θέση απ΄ τον διπλανό του, αντί να του παραχωρήσει τη δική του θέση. Σε άλλους καιρούς που οι ανθρώπινες αξίες δεν γνώριζαν αυτόν τον ευτελισμό οι άνθρωποι είχαν φιλότιμο. Οι αληθινοί άνδρες σέβονταν τους άλλους ακόμα και τους αντιπάλους τους και τους εχθρούς τους. Θυμηθείτε τη στάση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα μέλη της αιχμάλωτης οικογένειας του Δαρείου!

Οι αληθινοί άντρες αναγνώριζαν τη μοναδική αξία του κάθε ανθρώπου! Ο Θουκυδίδης έλεγε, ότι κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν αισθάνεται χαρά, όταν κάποιος προβάλλει ο ίδιος τον εαυτό του. Είναι τόσο φυσικό αυτό, ώστε όλοι μας νιώθουμε άβολα, όταν κάποιος έχει τόσο μεγάλη έλλειψη φιλότιμου και ευαισθησίας, ώστε να μιλάει και να προβάλλει τον εαυτό του, αντί να αφήνει τους άλλους να μιλήσουν γι΄ αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: