4.9.07

Μ.Λαγκουβάρδου,ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – Μ.Λαγκουβάρδου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΪΑ;
Αθεϊα είναι η μη πίστη στην ύπαρξη του Θεού, επειδή ο Θεός δεν είναι ορατός! Ο άθεος δεν πιστεύει ότι υπάρχουν τα μη βλεπόμενα, τα ανώτερα, τα πνευματικά! Περιορίζει την ύπαρξή του ανθρώπου μέχρι τα όρια του δέρματός του! Ο άνθρωπος κατά την αντίληψη αυτή είναι το σαρκίο του!(Αλίμονο στον άθεο που πάσχει από κλειστοφοβία! Δεν μπορεί να καταλάβει από πού προέρχεται το εσώτατο, το υπαρξιακό του άγχος!) Αλλά η αθεία έχει και άλλες συνέπειες. Η εκτίμηση της ενοχής π.χ. και της ευθύνης στη δικαιοσύνη κρίνεται από το αποτέλεσμα. Π.χ. Αυτός που αποδεδειγμένα κάνει υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου, είναι ένοχος μόνο αν δεν επιστρέψει τα χρήματα. Αν τα έχει κάπου κρατημένα και τα επιστρέψει ούτε γάτα ούτε ζημιά! Κάνεις υπεξαίρεση. Τα κρατάς ώσπου να περάσει ο χρόνος της παραγραφής και είσαι εντάξει, μια που η ενοχή είναι μη βλεπόμενη και γι΄ αυτό ανύπαρκτη! Η αθεία κι ο πραγματισμός όμως έχουν κι άλλα πονηρά πράγματα που δεν επιτρέπει ο χώρος να αποκαλύψουμε. Ο άνθρωπος , για μας τους Χριστιανούς δεν είναι μόνο το σαρκίο του, αλλά και ό,τι υπάρχει μπροστά του, μέχρι εκεί που φτάνει η σκέψη του. Η ύπαρξη του ανθρώπου, όπως και η ύπαρξη του Θεού δεν ζυγίζεται στην πλάστιγγα ούτε αναλύεται στο επιστημονικό πείραμα. Με τι να ζυγίσεις π.χ. τον ηρωισμό, την αυτοθυσία , την αγάπη , τη συμπόνια και τις άλλες μη βλεπόμενες πνευματικές αξίες; !

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ
Τι σημασία έχει η ψήφος; Γιατί είναι υποχρεωτική και γιατί ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων την αρνείται με την αποχή ή με το λευκό και το άκυρο ψηφοδέλτιο; Αν ήταν υπέρ των ψηφοφόρων θα υπήρχαν τόσες αποχές και τόσα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια; Μήπως συμφέρει μόνο τους πολιτικούς και τους εξαρτημένους από αυτούς ιδεολογικά, ψυχολογικά ή με οποιοδήποτε άλλο δεσμό; Αν στις προσεχείς εκλογές θα αποδοκιμαστεί , όπως πολλοί πιστεύουν, η αλαζονεία κι ο δεσποτισμός των μεγάλων κομμάτων με την ψήφο στα μικρά κόμματα ,δεν σημαίνει αυτό ότι ο κόσμος κατανοεί και θέλει την ενότητα και τη συνεργασία, ενώ οι πολιτικοί και τα κόμματα την πολεμούν; Ποιος θέλει λοιπόν το μονοπώλιο στην εξουσία, που θυμίζει τους κακούς εκείνους δικηγόρους που εμποδίζουν τους πελάτες τους να λύσουν με το καλό τις διαφορές τους για να τους μαδούν; Ποια είναι χαμένη ψήφος; Η ψήφος της ενότητας και της συνεργασίας ή η ψήφος του «διαίρει και βασίλευε»;

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ, ΜΙΑ ΚΟΨΕ»
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι, που δεν απειλούνταν απ’ την ολοκληρωτική καταστροφή που απειλεί τώρα εμάς έλεγαν, «πρώτα επιβίωσε και μετά φιλοσόφησε». Τώρα αντιστράφηκαν οι όροι: Πρώτα να φιλοσοφήσουμε για να σταματήσουμε την αυτοκτονία του Πλανήτη και μετά να κοιτάξουμε το άτομό μας. Τώρα ισχύει το ρητό του ράφτη, «δύο μέτρα, μία κόψε»!
Μερικούς αιώνες πριν ο κόσμος ήταν αισιόδοξος με τις βιομηχανικές επαναστάσεις. Τώρα και οι πολιτικοί που υπόσχονταν , χάρις στην πρόοδο, "να τρώμε με χρυσά κουτάλια", σωπαίνουν: «Να λείπει το βύσσινο», σκέφτονται, αν είναι να σκάσουμε σαν τα ποντίκια για χάρη της «προόδου», ας πάμε πιο αργά. Ο κόσμος κάποτε θα τελειώσει ή με τη φωτιά η με το ψύχος, θα καούμε ή θα παγώσουμε. Ας είναι να συμβεί όσο πιο αργά γίνεται. Η βιασύνη είναι ανωριμότητα! "Δύο μέτρα, μία κόψε"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: