6.10.17

Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

    Αν με ρωτούσαν ξαφνικά, σε τί διαφέρει ο άνθρωπος από τη μηχανή θα απαντούσα αμέσως, στο θαυμασμό. Ο άνθρωπος είναι ον που νιώθει θαυμασμό. Η μηχανή και όποιος μιμείται τη μηχανή, δεν νιώθει θαυμασμό.
     Ο θαυμασμός είναι κίνητρο της αγάπης. Θαυμάζουμε κάτι και το αγαπάμε. Όταν θαυμάζουμε τοποθετούμε το αντικείμενο του θαυμασμού μας πάνω από μας. Αυτό σημαίνει πως όταν αγαπάμε γινόμαστε ταπεινοί. Συμπέρασμα, η χαρά της Τέχνης και γενικά της ομορφιάς, μας υψώνει μέ την ταπείνωση. Ο ταπεινών εαυτόν, υψωθήσεται, λέει η Γραφή.
      Τώρα καταλαβαίνω γιατί όταν αγαπάμε δεν φοβούμαστε. Η αγάπη διώχνει το φόβο. Δεν φοβούμαστε, γιατί είμαστε ταπεινοί. Πώς να φοβηθεί ότι θα πέσει, αυτός που κάθεται καταγής; Γι΄ αυτό κι εγώ στις συναυλίες και στα θέατρα, όταν πήγαινε έπιανα την τελευταία θέση, για να μην φοβάμαι. Νόμιζα ότι φοβάμαι την κλεισούρα (κλειστοφοβία), αλλά δε φοβάμαι τα κλειστά μέρη, αλλά τις κλειστές καρδιές, δηλαδή την υπερηφάνεια.Ο υπερήφανος δεν νιώθει θαυμασμό, γιατί θέλει να φαίνεται ότι είναι πάνω από όλους. . Κι η ίδια η λέξη "υπερηφάνεια", αυτό σημαίνει, το να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από όλους και από όλα.
       Ο θαυμασμός του ωραίου μας μας προκαλεί "ψυχική ανάταση", όπως κοινώς λέγεται η "αισθητική απόλαυση". Ο υπερήφανος καταδικάζει τον εαυτό του να ζει με τους φόβους του , γιατί  δεν νιώθει θαυμασμό και δεν μπορεί να αγαπήσει. Η αγάπη διώχνει το φόβο.  Ο Αδάμ και η Εύα αντί να εκμυστηρευτούν στο Θεό το πάθημά τους και να ζητήσουν να τους συγχωρήσει, κρύφτηκαν από το φόβο τους  και έμειναν αμετανόητοι.
     Κι εμείς για να θεραπευτούμε από ό,τι μας βασανίζει μέσα μας, να εξομολογηθούμε την αδυναμία μας να θαυμάζουμε και να αγαπάμε. Με το θαυμασμό ως κίνητρο της αγάπης και με την αγάπη, ο δαίμων του φόβου θα γίνει ένας μυρμηγκολέων. Λιοντάρι, όταν δεν τον γνωρίζουμε και μυρμήγκι, όταν έχουμε επίγνωση ποιός είναι.
    Τους Λαιστρυγόνες και του Κύκλωπες, τον θυμωμένο Ποσειδώνα, δεν θα τους συναντήσουμε, αν δεν τους κουβαλάμε μέσα μας, αν τους φέρουμε στο φως του συνειδητού, για να υποστούν τον έλεγχό του, υπό του πνεύμα του Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: