5.10.17

Ο ρόλος της Ελλάδος στον τομέα της ειρήνης



Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Ελλάδα είναι πνευματικά μεγάλη δύναμη! Μάρτυρας ο Ίδιος ο Κύριος που πήρε την ευλογία Του από το Ισραήλ και εμπιστεύθηκε στους Έλληνες τη Διδασκαλία Του.Οι Έλληνες έχουν ως μητρική τους γλώσσα την Ελληνική. Σε καμιά άλλη γλώσσα του κόσμου δεν θα μπορούσε να αποδοθεί πιο πιστά η Διδασκαλία του Χριστού και να διατυπωθούν τα δόγματα και οι αποφάσεις των Συνόδων εναντίον των αιρετικών. Πήρε από το Ισραήλ την ευλογία και την έδωσε στην Ελλάδα.

Από τότε όλα τα έθνη διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στο πρωτότυπο και όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί θεωρούν την Ελλάδα ως πνευματική τους μητέρα. Στην Ορθόδοξη Παράδοση και στην Ελληνική Γλώσσα αναζητούν την αυθεντική Διδασκαλία του Χριστού οι χριστιανοί όλου του κόσμου που έχουν σφοδρή επιθυμία να γνωρίσουν το Χριστό και να θεραπευθούν με την εμπειρική επιστήμη της Ορθοδοξίας.

Η Ελλάδα είναι πνευματικά μεγάλη δύναμη! Ως μεγάλη δύναμη πρέπει να αμυνθεί στην ξένη επιβουλή. Η πνευματική δύναμη δεν είναι τα χρήματα. Τώρα με την απροκάλυπτη ξενική κατοχή της Ελλάδος, βλέποντας τη γενική κατήφεια γύρω μας, αξίζει να εμβαθύνουμε στα λόγια του Ευαγγελίου και να θυμηθούμε ότι στην αποθάρρυνση συμβαδίζει ο Ιησούς. Εκείνος που έχει δυνατό το πνεύμα του δεν φοβάται τίποτε, ούτε περιμένει σαν τον εκ γενετής χωλό ελεημοσύνη από τους διώκτες του. Ξέρουμε ότι οι διώκτες μας δεν θέλουν απλώς τον εθνικό μας πλούτο γιατί έχουν ήδη συγκεντρώσει στα χέρια τους όλο τον πλούτο της γης. Αυτό που θέλουν είναι να αρπάξουν την ψυχή μας.

Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, αλλά ιατρική επιστήμη. Με αυτόν τον πλούτο της εμπειρίας της η ορθόδοξη Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της μεγάλης πνευματικής δύναμης στον τομέα της ειρήνης των λαών. Η ορθόδοξη Ελλάδα έχει το θεραπευτικό φάρμακο της ψυχής και του σώματος, το οποίο της εμπιστεύθηκε ο ίδιος ο Κύριος.

Είναι κρίμα που δυο χιλιάδες χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού οι ορθόδοξοι Έλληνες δεν συνειδητοποίησαν τη μεγάλη αποστολή του Γένους των και την ευθύνη προς όλα τα έθνη και τους λαούς της Γης.Οι διώξεις που υπέστησαν στην μακρόχρονη ιστορία τους είναι τα χτυπήματα που επιτρέπει ο Κύριος στην πορεία τους προς την αυτοκατανόηση.

Έτσι ήταν από την αρχή. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην προς Γαλάτας επιστολή του:"Aδελφοί, ημείς κατά Ισαάκ επαγγελίας τέκνα εσμέν. Αλλ΄ ώσπερ τότε ο κατά σάρκα γεννηθείς εδίωκε τον κατά πνεύμα, ούτω και νυν."

(Εμείς, αδελφοί μου, είμαστε παιδιά της υποσχέσεως του Θεού,όπως ο Ισαάκ. Όπως όμως τότε ο αρχέγονος άνθρωπος καταδίωκε τον αναγεννημένο πνευματικά άνθρωπο, έτσι γίνεται και τώρα.)

Το πραγματικό καθήκον της Ελλάδος, παραφράζοντας τα λόγια του Gilbert Highet, συγγραφέα του βιβλίου "Η Κλασική Παράδοση", δεν είναι να επεκτείνει την εξουσία της, ούτε τον πλούτο της πέρα από όσο της είναι είναι αναγκαίο, αλλά να εμπλουτίσει και να απολαύσει το μόνο άφθαρτο αγαθό:την ψυχή.

"Για να συνεισφέρουμε κάτι αιώνιο στην εξέλιξη του ανθρωπίνου γένους" γράφει ο ίδιος στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου του, "μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να κατανοήσουμε και να μεταδώσουμε ένα σύστημα υψηλών πνευματικών εννοιών."

Πόσο σημαντική είναι τώρα αυτή η συνεισφορά της ορθόδοξης Ελλάδος προς την ανθρωπότητα φαίνεται από τα λόγια κάποιου σύγχρονου Εβραίου συγγραφέα, ο οποίος μιλώντας για τον αιώνα που ζούμε είπε τα εξής: "Αν ο αιώνας που έρχεται δεν είναι χριστιανικός, δεν θα υπάρξει."

Σχολιάζοντας το άρθρο αυτό το ιστολόγιο του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Πατρών ,ειδικά για την ευθύνη, παραθέτει τα λόγια αυτά του Ντοστογιέφσκι από τους Αδελφούς Καραμαζώφ: "Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τη σωτηρία κι αυτός είναι το να καταστήσεις τον εαυτό σου υπεύθυνο για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Μόλις νιώσεις υπεύθυνος για όλη την αμαρτωλότητα, για το κάθε τι και για τον καθένα, θα δεις αμέσως ότι έτσι είναι πράγματι, και ότι εσύ πρέπει να κατηγορηθείς για τον καθένα και για όλα τα πράγματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: