19.10.17

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΑΝ ΤΟ ΕΡΑΝ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο έρωτας προέρχεται από τη θέα του ωραίου. Εκ του οράν τίκτεται το εράν. Ό,τι αυτό που αγαπάμε είναι πάντοτε το ωραίο δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι δε τόσο βέβαιο αυτό, ώστε για να μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, και αν ακόμα δεν είναι ωραίο το αντικείμενο του έρωτα , γίνεται ωραίο. Αυτό που αγαπάμε μεταμορφώνεται σε ωραίο. Ακόμα κι ένα φυλλαράκι στο δρόμο, αν το δούμε με αγάπη είναι για μας ωραίο.

Το ρητό "εκ του οράν το εράν" έχει μεγάλη σημασία γιατί αν αυτό αληθεύει, όπως το πιστεύω , τότε και ο πνευματικός έρωτας είναι πραγματικότητα. Μπορεί κανείς να αγαπάει και να νιώθει ερωτική χαρά και μόνο με τη θέα του αγαπημένου προσώπου. Το ρητό "εκ του οράν το εράν" σημαίνει με την έννοια αυτή, ότι η θέα των αγαπημένων μας είναι αγαπητική. Αν δεν είχαμε αγαπητική διάθεση μέσα μας κανέναν δεν θα βλέπαμε με αγάπη ούτε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό εννοούμε όταν λέμε, πως στην αγάπη δεν αγαπάμε το αντικείμενο, αλλά αγαπάμε την δική μας αγαπητική διάθεση. Ή αλλιώς ότι αν δεν υπάρχει μέσα μας το ωραίο ούτε έξω από μας μπορούμε να το δούμε. Πρέπει να ευγνωμονούμε αυτούς που μας παρακινούν να χαρούμε στην θέα τους. Πάντοτε ένιωθα την ανάγκη να υπάρχουν πρόσωπα που θα χαρώ να τα δω και θα χαρούν να με δουν και εκείνα. Γι΄ αυτό θέλουμε να ζούμε ως άνθρωποι μέσα στους ανθρώπους. Αυτό λέει κι ο Αριστοτέλης, ότι είμαστε εκ φύσεως όχι συμβατικά κοινωνικοί. Αυτό λέει κι ο λαός μας με την παροιμία "μόνος ούτε στον Παράδεισο."
Η χαρά των πρωτοπλάστων είναι ερωτική, πώς μπορούσε να είναι αλλιώς αφού κι οι δυο είναι ωραίοι κι αφού το ωραίο μας παρακινεί να το αγαπήσουμε; Οι πρωτόπλαστοι δεν πλάστηκαν απ΄ το Θεό να είναι ανέραστοι. Οι πρωτόπλαστοι με την πονηρία του όφεως έπεσαν στο προπατορικό αμάρτημα για χάρη της σωματικής εμπειρίας του έρωτα.
Αν ο Μοντιλιάνι π.χ. είχε εμπειρική γνώση του ωραίου των μοντέλων του, οπωσδήποτε δεν θα είχε διάθεση να τα ζωγραφίσει και να εκφράσει στα έργα του την παλλόμενη αγάπη που ένιωθε στα στήθια του για την ομορφιά τους. Ολόκληρη η καλλιτεχνική δημιουργία, χωρίς εξαίρεση είναι ερωτική. Οι καλλιτέχνες νιώθουν δυνατό έρωτα για το ωραίο, αλλά δεν αφήνουν τον έρωτά τους φθαρεί ως απλή ικανοποίηση μιας φυσικής όρεξης και να διαρρεύσει από το σώμα τους. Μετατρέπουν τον έρωτά τους σε καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι στέρηση του σωματικού έρωτα, αλλά πνευματοποίηση.
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: