1.5.17

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Οι άνθρωποι διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
στην κατηγορία αυτών που ποτέ δεν χρησιμοποιούν τους άλλους ως μέσα για τους σκοπούς τους και στην κατηγορία αυτών που χρησιμοποιούν τους άλλους , ως μέσα για τους σκοπούς τους.
Θα ανήκεις στην πρώτη κατηγορία αν αγαπάς την ειλικρίνεια, μισείς την υποκρισία και έχεις άμεση επαφή με τους άλλους, διαφορετικά θ' ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία.
Για να εκτιμήσεις πόσο σοβαρό είναι αυτό, να σκεφτείς ότι η ουσιαστική ιδιότητα του ανθρώπου, είναι αυτό ακριβώς, ότι δεν μπορεί κανείς να τον χρησιμοποιήσει ως μέσον, διότι ο άνθρωπος είναι αυτοσκοπός.


ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΘΕΑΤΡΟ;

Είναι η ζωή θέατρο; Ναι μερικές φορές είναι θέατρο και πρέπει να το παίζεις καλά, γιατί το θέατρο είναι παιγνίδι.
Γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί πρέπει να έχεις μερικούς θεατρικούς ρόλους, να τους παίζεις για να μην στενοχωρείς ούτε τον εαυτό σου ούτε κανέναν άλλον.
Π.χ. μερικοί όταν αρχίσουν να μιλάνε, θέλουν και δεν μπορούν να σταματήσουν. Κι εσύ που τους ακούς θέλεις να τους σταματήσεις αλλά δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς να τους προσβάλλεις
Τότε θα παίξεις ένα μικρό θέατρο. Θα υποκριθείς κάτι. Ο Τσέχωβ λέει να παίξεις τον άνθρωπο που έχει κατεπείγουσα ανάγκη, από χρήματα. Θα πεις λοιπόν, με όση πειθώ διαθέτεις.
-Καλά που σε βρήκα. Κι έλεγα ποιός θα με δανείσει...
Στο σημείο αυτό συνήθως παίζει κι ο άλλος κάποιον ρολάκι, και υποδύεται τον άνθρωπο που ξέχασε κάτι για να φύγει παίζοντας τον βιαστικό που τρέχει στο δρόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: