28.5.17

ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Γνωρίζω κάποιον που στο δρόμο προβάδιζε και ακολουθούσε η γυναίκα του , όπως έκαναν σε μας οι παλιοί ιερείς ή όπως κάνουν οι μουσουλμάνοι στην Κομοτηνή. Τώρα όμως που γέρασε, τα πράγματα αντιστράφηκαν: προβαδίζει η γυναίκα του κι αυτός την ακολουθεί .

Αυτά είναι κατάλοιπα πρωτογονισμού, στον οποίο ο πιο δυνατός εννοεί να ρυθμίζει ακόμα και τα αισθήματα του αδύνατου μέρους, που υπακούει δουλικά θέλοντας και μη.

Στα χρόνια του Κομφούκιου, στην αρχαία Κίνα, ο Αυτοκράτορας συμβουλεύτηκε τον ΚΙνέζο σοφό, αν πρέπει να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους.

Ο Κομφούκιος τον συμβούλεψε να μην το κάνει, διότι θα αναγκάσει τους υπηκόους να γίνουν πονηρότεροι από ό,τι είναι για να βρουν τρόπους να τους παραβαίνουν.

Ο Κομφούκιος γνώριζε ότι οι Κινέζοι πιστεύουν ότι εκείνος που έχει ελεύθερο το πνεύμα του, δεν υποτάσσεται με τίποτε, παρά μόνο με την θέλησή του.

Αυτός που νιώθει δυνατός, σε πλούτο και σε εξουσία, δεν έχει κι αυτός άλλο τρόπο, από το να γίνει πλούσιος και σε αρετή, για να αποκτήσει την πειθώ, αν θέλει να πείθει τους άλλους, αντί να τους καταναγκάζει ή να τους εξευτελίζει και να εξευτελίζεται κι ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: