21.5.17

Η Φύση δεν γνωρίζει τον εαυτό της

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Φύση δεν γνωρίζει τον εαυτό της. Αυτό το ξέρουμε από εμάς τους ίδιους. Δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας χωρίς το Πνεύμα του Θεού. Το ΠΝεύμα του Θεού γνωρίζει τον εαυτό Του, καθώς κι οι άνθρωποι που μετέχουν σ' Αυτό.

Θα μου πείτε γιατί να γνωρίζει τον εαυτό της η Φύση; Τί μ’ αυτό , αν δεν γνωρίζει τον εαυτό της; Ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος μετεβίβασε κληρονομίας ένεκα ολόκληρη την περιουσία του στη γάτα του. Η γάτα μου όμως αν και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας της προτιμάει το γαλατάκι της και αδιαφορεί να την κληρονομία, διότι δεν την γνωρίζει, αν και υπάρχει, όπως οι άνθρωποι που εν γνώσει ή εν αγνοία τους αδιαφορούν για το Άγιο Πνεύμα, παρόλο που εν δυνάμει βρίσκεται μέσα τους. Να συγκρίνεις την κατάσταση της γάτας με την έλλειψη αυτογνωσίας του ανθρώπου; Ίσως μπορεί να συγκριθεί.

Ο άνθρωπος σαν την γάτα του εκατομμυριούχου αγνοεί τον θησαυρό που του δώρισε ο Θεός, αν αρνείται να δεχθεί το πνεύμα του Θεού. Το πνεύμα του Θεού δεν το λαμβάνει ο άνθρωπος παθητικά και χωρίς την συναίνεσή του και ιδίως χωρίς την συνέργειά του .

Στην Παραβολή του θησαυρού ο Κύριος λέει, πώς κάποιος βρίσκει θησαυρό σ’ ένα χωράφι και σπεύδει, πουλάει όλα τα υπάρχοντά του και αγοράζει το χωράφι αυτό. Ο άνθρωπος όταν γνωρίζει τον θησαυρό του θεωρεί όλα τα άλλα σκύβαλα μπροστά στο θησαυρό του.

Η Φύση δεν έχει αυτογνωσία. Η αυτογνωσία προϋποθέτει ελεύθερη θέληση και ελευθερία, ενώ η Φύση υπακούει τυφλά στους φυσικούς νόμους. Ο κτιστός κόσμος υπακούει τυφλά στους φυσικούς νόμους εκτός από τον άνθρωπο, που γνωρίζει τον εαυτό του με το πνεύμα του Θεού και επιδιώκει την ελευθερία του από την καταπίεση των αναγκών. Αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του, δεν φοβάται το θάνατο και δεν γίνεται δούλος των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: