19.5.17

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

       Γιατί αγαπάμε το ωραίο; Τί κερδίζουμε από αυτό. Τί κέρδος θα βγει από αυτό; Έτσι συνδέουμε ακόμα κι αυτό που αγαπάμε με την ωφέλεια. Τί έχω να κερδίσω; Τί θα βγει από αυτό;
Κύριε και Θεέ μου! Η ελπίδα του κέρδους και της ωφέλειας σκοτώνουν το ωραίο. Αυτός που περιμένει από την ομορφιά να κερδίσει δεν νιώθει την ομορφιά και δεν την απολαμβάνει. Η ομορφιά η ίδια αξίζει αν την αγαπάς. Αλλιώς δεν υπάρχει. Η ιδιοτέλεια δεν συμβαδίζει με το ωραίο.

      Αγαπάμε την μουσική. Τί περιμένουμε απ΄ τη μουσική; Μήπως την ακούμε για να την εμπορευτούμε. Έτσι την ακούει κάποιος που θέλει να ξέρει αν μπορεί να την εμπορευτεί και πώς μπορεί. Αυτός όμως δεν χαίρεται την μουσική. Αυτός μπορεί να χαίρεται την προοπτική του κερδους.

        Αγαπάμε την μουσική κι η μουσική μας ανεβάζει, μας χαρίζει αυτό που λέμε "ψυχική ανάταση". Με άλλα λόγια, νιώθουμε καλύτερα όταν ακούμε την μουσική που αγαπάμε ή όταν βλέπουμε ένα τοπίο ή ένα πρόσωπο που μας αρέσει.

      Γιατί να περιμένουμε κάτι άλλο, κάποιο κέρδος. Φοβάμαι ότι με αυτήν την αντίληψη του κέρδους, ακόμα και στην εκκλησία υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν για να ωφεληθούν και όχι για να νιώσουν καλύτερα στην επαφή με το Θεό και με τους Αγίους Του!Το ωραίο είναι μια ανώτερη ποιότητα ζωής κι όταν το απολαμβάνουμε, βιώνουμε αυτήν την ανωτερότητα και νιώθουμε απερίγραπτη χαρά και αγαλλίαση!

         ΟΙ Φαρισαίοι κατηγορούσαν τον Ιησού ότι οι μαθητές Του τρων και πίνουν και χαίρονται την ζωή. Ο Ιησούς τους είπε, "όταν οι φίλοι του νυμφίου έχουν τον νυμφίο μαζί τους, θα χαρούν. Όταν θα τους λείπει ο νυμφίος τότε θα κλάψουν και νιώσω μεγάλη λύπη στην καρδιά τους.

        "Και είπεν αυτοίς ο Ιησούς. μη δύνανται οι υιοί του νυμφώνος πενθείν εφ΄ όσον χρόνον μετ' αυτών εστιν ο νυμφίος; ελεύσονται δε ημέραι όταν απαρθή απ΄ αυτών ο νυμφίος, και τότε νηστεύσουσιν". Ματθ. θ΄15.

        (Ο Ιησούς τους είπε, "Μπορούν οι φίλοι του γαμπρού να πενθούν όσον καιρό είναι μαζί τους ο γαμπρός; Θα έρθουν όμως μέρες που θα τους πάρουν από κοντά τους τον γαμπρό , και τότε θα νηστέψουν.")

Δεν υπάρχουν σχόλια: