5.5.17

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΘΛΙΨΗ;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ψυχή είναι ευαίσθητη όπως το σώμα κι ακόμα περισσότερο. Η ψυχή είναι σαν την κόρη του οφθαλμού. Όταν μπει το παραμικρό ξένο σώμα την ερεθίζει και δεν το αντέχει μέχρι να βγει από εκεί.
Θλίψη στην ψυχή προκαλούν τα ξένα σώματα μέσα στην ψυχή που την ερεθίζουν και μόνο όταν βγουν από εκεί ησυχάζει, αλλιώς υποφέρει.

Πώς θεραπεύεται η ψυχή από την θλίψη της; Πώς βγαίνουν τα ξένα σώματα από την ψυχή; Τα ξένα σώματα βγαίνουν κι η ψυχή θεραπεύεται με την νηπτική παράδοση της Ορθοδοξίας, η οποία είναι η μόνη που διαφυλάττει ακέραιο τον θησαυρό της Διδασκαλίας του Χριστού.

Η ψυχανάλυση είναι μια μέθοδος θεραπείας της ψυχής από την θλίψη της, η οποία όμως στην πράξη, είναι ανεφάρμοστη και τα αποτελέσματά της πενιχρά όπου επιτυγχάνει για τον λόγο, που συνοπτικά θα εκθέσουμε πιο κατω.

Θυμάστε τον παιδικό μύθο, που έβαλαν στοίχημα ο ψυχρός αέρας με τον θερμό ήλιο, ποιός μπορεί να βγάλει το παλτό κάποιου ανθρώπου; Όταν ο ψυχρός αέρας φύσηξε, ο άνθρωπος έσφιξε το παλτό του επάνω του ακόμα περισσότερο και στάθηκε αδύνατο να του το βγάλει. Ψυχρός αέρας είναι η ψυχανάλυση, η οποία φυσάει επάνω στην ευαίσθητη ψυχή, για να της βγάλει το ξένο σώμα που προκαλεί την θλίψη της.

Ύστερα βγήκε ο ήλιος που θέρμανε τον άνθρωπο, κι έβγαλε μόνος του το παλτό του.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: