17.5.17

Είναι οι νεκροί κατά την Ορθόδοξη Διδασκαλία ασώματα πνεύματα;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κατά την Ορθόδοξη Διδασκαλία, οι νεκροί δεν είναι ασώματα πνεύματα, όπως στις άλλες θρησκείες γι' αυτό και δεν πιστεύουμε στην μετενσάρκωση. Κατά την Ορθόδοξη Διδασκαλία το μόνο ασώματο Ον είναι ο Θεός. Όλα τα άλλα όντα, ακόμα και οι Άγγελοι, έχουν σώματα.

Οι Άγγελοι λέγονται Ασώματοι διότι τα σώματά τους διαφέρουν από τα γήινα σώματα. Σε σύγκριση όμως με το Θεό και οι Άγγελοι και οι νεκροί μέχρι την γενική Ανάσταση, δεν είναι ασώματοι.

Άλλωστε η Ορθόδοξη Πίστη, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο ότι ο Θεός έχει για τους ανθρώπους πολλά σώματα (μοναί, κατοικίες) αναρεί τον ισχυρισμό ότι οι ψυχές των ανθρώπων με τον σωματικό θάνατο είναι "ασώματα πνεύματα".

Η πλανεμένη αυτή αντίληψη αντίκειται επίσης στην πίστη ότι είναι αδιανόητος ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα, αφού άνθρωπος είναι αδιαχώριστη ενότητα ψυχής και σώματος είτε εν ζωή είτε στην κατάσταση του θανάτου.

Διαφορετικά θα πιστεύαμε ότι ο άνθρωπος μετά τον σωματικό του θάνατο, παύει να είναι άνθρωπος. Όμως οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας και η ίδια η Γραφή μας βεβαιώνουν ότι ο άνθρωπος και μετά τον θάνατό του παραμένει άνθρωπος και μάλιστα με πλήρη διαύγεια (βλ.Παύλου Ευδοκίμωφ, Ορθοδοξία), και δεν γίνεται άλλο ον , ασώματο, που όπως είπαμε δεν υπάρχει τέτοιο όν, γιατί το μόνο ασώματα, αγέννητο, άναρχο Ον είναι ο Θεός.
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: