7.5.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Η γοητεία της απόστασης

Λέξημα / Βήμα του Λογοτέχνη/ Κυρ 8 Μαϊ 2005

Η γοητεία είναι συνεδεδεμένη με την απόσταση. Καταργώντας την απόσταση από ένα γοητευτικό πράγμα καταργείς και τη γοητεία του.

Οι ποιητές τραγούδησαν με πάθος τις απόμακρες γυναίκες.Η γυναίκα ασκεί την γοητεία της απόστασης (άκτσιο ιν ντίστανς). Ο Νϊτσε παρομοιάζει τη γοητεία των γυναικών με τη γοητεία των μακρινών πλοίων. .Ένας παλιός ναυτικός μου μιλούσε κάποτε για τη γοητεία που ένιωθε , όταν έβλεπε από μακριά τα πλοία στο πέλαγος. Ιδίως όταν έβλεπε τα κατάλευκα πλοία του Ωνάση, σε κάποια μακκρινή θάλασσα. Θάμπωνε ο νους του.
Ο Όμηρος τραγούδησε την ωραία Ελένη, που ήταν γυναίκα του Μενέλαου και κατόπιν του Πάρη. Δεν ξέρουμε αν θα της είχε αφιερώσει έστω και ένα στίχο, αν ήταν δική του γυναίκα.Όχι γιατί η Ελένη θα έπαυε ως γυναίκα του μέγιστου ποιητή , να είναι ωραία. Η έλλειψη απόστασης θα εξουδετέρωνε τη γοητεία της. Ο Κνουτ Χάμσουν μίσησε το θέατρο , επειδή η γυναίκα του ήταν θεατρίνα. Η οικειότητα είναι το πιο αρνητικό στοιχείο στην αισθητική. Το συνηθισμένο σκοτώνει την ομορφιά.
Αυτό το γνώριζε εκείνος ο ανατολίτης άρχοντας , που αγάπησε μια γυναίκα ερωτευμένη με κάποιον άλλον. , Για να κάνει τη γυναίκα αυτή να μισήσει τον αγαπημένο της. ανάγκασε του δυο ερωτευμένους να βρίκσονται πάντα ο ένας κοντά στον άλλο, δένοντάς τους. Κατάργησε δηλαδή τη γοητεία της απόστασης.
Η διάκριση η αιδώς και η σεμνότης είναι έμφυτα χαρίσματα της γυναίκας. Ο Δημιουργός στόλισε τη γυναίκα με τα χαρίσματα αυτά , για να διαφυλάσσεται η τόσο λεπτή γοητεία της απόστασης. Ακόμα και τα ζώα φυλάγουν τη γοητεία της απόστασης . Αυτό φαίνεται όταν το θηλυκό περιμένει να αναδειχθή το πιο δυνατό από τα αρσενικά με το οποίο θα ζευγαρώσει
Άλλωστε η κατάργηση της γοητείας της απόστασης και η ανάληψη ενερηγτικού ρόλου από μέρους της γυναίκας αποβαίνει εις βάρος της. Η εκπόορθηση του ανδρικού φρουρίου είναι άχρηστη για τη γυναίκα. Η γυναίκα είναι ανικανοποίητη όταν καταργεί τη γοητεία της απόστασης και εμφανίζεται ως επιθετική δίχως σεμνότητα και αιδώ.
<< Κάθε μεγάλος θόρυβος >> λέει ο Νϊτσε , << μας αναγκάζει να τοποθετούμε την ευτυχία μέσα στη σιωπή και στο απόμακρο. ΄Οταν ένας άνθρωπος βρίσκεται μέσα στο θέορυβό του , καμιά φορά του τυχαίνει να βλέπει να περνούν από σιμά του πλάσματα γεμάτα γαλήνη και με νεραϊδένια ομορφιά , πλάσματα που τα ζηλεύει , γιατί είναι ευτυχισμένα : τα πλάσματα αυτά είναι οι γυναίκες (....) Κι όμως , ευγενικέ ονειροπόλε, , ακόμα και στα πιο όμορφα τρικάταρτα καράβια υπάρχει πολύς θόρυβος και πολλή οχλοβοή , υπάρχει η πιο μικρόχαρη οχλοβοή >> . (Μ.Λαγκουβάρδου, Η μοναξιά της νυχτερινής σκοπιάς, Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2002).


Lexima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: