6.12.10

Μεγάλες αλήθειες!

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Στο Ημερολόγιό του ο Τολστόϊ, γράφει τη φράση, «ζούμε μέσα σε μεγάλα ψέματα». Δεν υπάρχουν μόνο μεγάλα ψέματα, αλλά και μεγάλες αλήθειες. Ή μήπως δεν πιστεύουμε στις μεγάλες αλήθειες; Πώς θα ονομάζαμε κάποιον που κλείνει τα μάτια του για να μη βλέπει τις μεγάλες αλήθειες και του αρέσει να βλέπει μόνο τα μεγάλα ψέματα; Νομίζω ότι δεν θα άξιζε να τον λάβουμε στα σοβαρά υπόψη ένα τέτοιο τύπο. Εγώ δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχουν τέτοιοι τύποι ανθρώπων, που τους αρέσει να ακούν απ΄ το πρωί ίσαμε το βράδυ τα στραβά και τα ανάποδα αυτού του κόσμου.

Σε όλη τη Φιλοκαλία, ( συλλογή έργων των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας με θέμα κυρίως την προσευχή - αποτελείται από πέντε ευμεγέθεις τόμους) δεν θα διαβάσεις ούτε μια αρνητική σειρά . Οι Πατέρες της Εκκλησίας βλέπουν την πραγματικότητα απ΄ την καλή της πλευρά . Ο στόχος τους είναι ο θησαυρός στους ουρανούς. Τα τετριμμένα, τα συνηθισμένα, τα βαρετά δεν απασχολούν τη σκέψη τους. Δεν παίρνουν στα σοβαρά την κακή και την ανάποδη πλευρά της ζωής, γιατί η ζωή σε αυτόν τον κόσμο είναι σύντομη και δεν αξίζει τις θλιβερές μας σκέψεις. Το χιουμοριστικό συμπέρασμα κάποιου αγίου για τον κόσμο είναι αυτό: «Ή φεύγων φεύγε, ή εμπαίζων έμπαιζε τον πονηρό και μάταιο αυτόν κόσμο.»

Μια μεγάλη αλήθεια γι΄ αυτόν τον κόσμο είναι τα λόγια του Κυρίου «ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος». Που σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει πνευματικές ανάγκες και ότι χωρίς πνευματική τροφή και χωρίς ψυχική γαλήνη δεν μπορεί να χαρεί ούτε τα υλικά αγαθά, όσο πολλά κι αν είναι αυτά κι όσο σπουδαία και μεγάλα. Δίχως πνευματική ηρεμία , με την καρδιά σφιγμένη απ΄ το εσώτατο, υπαρξιακό άγχος ο άνθρωπος τίποτα δεν μπορεί να χαρεί. Οι ενοχές και οι θλίψεις υποσκάπτουν την υγεία του και τον οδηγούν πριν την ώρα του στο θάνατο.

Πολλοί δεν έχουν κάποιο όραμα ευρύτερο και υψηλότερο από τη μίζερη, συνηθισμένη, βαρετή καθημερινότητα. Δεν μπαίνουν στο νόημα της ποίησης και δεν καταλαβαίνουν τις εικόνες και τις μεταφορές της Σοφίας. Τα λόγια του Ευαγγελίου όμως είναι τόσα απλά, για να τα καταλαβαίνεις και ο πιο απλός από όλους τους ανθρώπους.


«Να ζεις για την ψυχή σου» γράφει στο Ημερολόγιό του ο Τολστόϊ: «Να ζεις για την ψυχή σου, και χωρίς να προσπαθείς, χωρίς καν να καταλαβαίνεις ότι το κάνεις, θα συνεισφέρεις στη βελτίωση της κοινωνίας.»

Ο Τολστόη προφανώς εννοεί να ζεις θεάρεστα.

Υ.Γ.
Τα μεγάλα κείμενα (τα σεντόνια) είναι όντως κουραστικά. Το μικρό είναι όμορφο!

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο Λέων Τολτόϊ ήταν μέγας μασσόνος, αν δεν το ξέρετε αυτό αγαπητέ κύριε Μόσχο.

Είχε μάλιστα ζητηθεί μετά το θάνατό του από πολλούς Ρώσσους να ανακηρυχθεί άγιος, διότι πραγματικά, είχε κάνει ένα πολύ τολμηρό για την εποχή του βήμα. Θα το γνωρίζετε.

Παρ΄ όλα αυτά η ρωσσική Εκκλησία αντιτάχθηκε εκ μόνου του λόγου ότι ήταν μασσόνος.

Και τα γράφω αυτά για τούτο δω :

«Να ζεις για την ψυχή σου, και χωρίς να προσπαθείς, χωρίς καν να καταλαβαίνεις ότι το κάνεις, θα συνεισφέρεις στη βελτίωση της κοινωνίας»

Η κοινωνία δεν βελτιώνεται με το "να ζεις για την ψυχή σου" παρά μόνο με το "να ζεις την αλήθεια, για την αλήθεια".

Η ζωή είναι ένα ψέμα, αν τη δούμε καθαρά "εξ αντικειμένου". Παύει με το θάνατο. Οι μάρτυρες όμως είχαν πλήρη συναίσθηση - εμπειρία, αν θέλετε - της αλήθειας, της αληθούς ζωής, γι΄ αυτό δεν δίσταζαν να υποβληθούν στα μαρτύρια που τους έκαναν οι διώκτες τους.

Με το παράδειγμά τους ακυρώνεται "το μεγάλο ψέμα", που προφανώς εννοούσε ο Τολστόϊ, αλλά και πλήθος άλλοι διανοούμενοι ή φιλόσοφοι.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ..
ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΥΤΗ!

Μ.Λ. είπε...

Αγαπητέ κ. Κυπριανέ,

Σε ευχαριστώ πάντοτε. Δεν το ήξερα. Ένιωθα ότι κάτι δεν "ακουγόταν" καλά.
Κρίμα! Είναι άσχημο μπλέξιμο με την θεοσοφία και τις άλλες καταστροφικές λατρείες
της Ανατολής. Τί τράβηξαν οι φτωχοί λαοί της Ανατολής και τί τραβούν ακόμα, με την απολυταρχία της εξουσίας, η οποία στηρίζεται στις θρησκείες αυτές της λατρείας του απολύτου. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κανένα δικαίωμα,τόσο υποβιβάστηκε η αξία του ανθρώπου, ώστε τους ονομάζουν "λιγότερο από σκόνη!"