9.1.19

Ζωή μέχρι το βράδυ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ζωή μέχρι το βράδυ έχουν να προτείνουν οι Στωϊκοί, ως τον καλύτερο τρόπο ζωής. Αν ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, είναι ο καλύτερος τρόπος να ζεις χωρίς το άγχος της επιβίωσης. Η Χριστιανική Διδασκαλία επίσης δίδει έμφαση στη ζωή της ημέρας. Στην Κυριακή Προσευχή, ζητούμε από τον Ουράνιο Πατέρα μας, να μας δώσει τον "άρτον τον επιούσιον", δηλαδή τον άρτον της ημέρας, που είναι η χάρη του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.

Το σπουδαίο στη ζωή της ημέρας, δηλαδή στη ζωή μέχρι τη βραδυ, είναι ότι λύνει το πρόβλημα της "διαμόρφωσης". Όπως και να έχουν τα πράγματα, μπορούμε να διατηρούμε τον έλεγχο της ζωής μας, αν είναι για μια μέρα. Αν τουναντίον προσπαθούμε να ζήσουμε όλες τις μέρες μαζί, τρόπος του λέγειν , δεν θα αποφύγουμε να υποστούμε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος. Είναι σαν να θέλεις να σκάψεις σε μια μέρα μια έκταση, που δεν μπορείς να τη σκάψεις με τίποτε σε μια μέρα.

Στο χωριό μου έλεγαν τη σοφή αυτή παροιμία: ¨Καινούρια μέρα, κανούρια "μελέτη" ή "καινούρια φροντίδα", κάπως έτσι, δε θυμάμαι ακριβώς τη λέξη.Ο Απόστολος Παύλος λέει επίσης το ίδιο με άλλα λόγια: "Αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής". Ζωή μέχρι το βράδυ. Για αύριο δεν έχουμε εξασφαλίσει το σπουδαιότερο, τη ζωή μας. Δεν είναι ανοησία, να μας τρώει η έννοια της αυριανής μέρας; Με δεδομένο τη ζωή μέχρι το βράδυ, υπάρχουν διάφορες απαντήσεις, πώς να τη ζήσουμε τη μία αυτή μέρα χωρίς ανησυχία. Μια απάντηση είναι όπως ζήσουν όλοι οι άλλοι, θα ζήσουμε κι εμείς.

Η Νέα Τάξη, θέλει να μας κρατάει σαν τα βαπόρια μέρα νύχτα υπ' ατμόν- τα βαπόρια δεν σβήνουν ποτέ τις μηχανές τους- γιατί το άγχος μας κάνει ανίκανους να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στην τυραννία . Ζωή μέχρι το βράδυ σημαίνει ότι έχουμε καθαρό το μυαλό μας και την καρδιά μας και υπερασπιζόμαστε με σθένος την ελευθερία.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: