24.1.19
Ταμπέλα στο δάσος
του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Ταμπέλα σε δάσος:«Στα δάση και στα βουνά, τα ζώα δεν αφήνουν σκουπίδια, όπως οι άνθρωποι! Παρακαλούμε να συμπεριφέρεστε όπως τα ζώα!».
Καλά ειπωμένο, αλλά όχι αληθινό. Ο συλλογισμός δε στηρίζεται σε γεγονότα, αλλά σε κρίσεις, Η κρίση "πας άνθρωπος αφήνει σκουπίδια". Δεν είναι γεγονός. "Πας άνθρωπος δεν αφήνει σκουπίδια στο δάσος." Δεν είναι η ανθρώπινη ιδιότητα που ρυπαίνει το περιβάλλον. Ο άνθρωπος σέβεται, τον εαυτό του, τους άλλους και το Θεό, πάνω από όλα. Αυτό είναι γεγονός και σ' αυτό μπορείς να στηρίξεις το συλλογισμό σου.
Στην προκειμένη περίπτωση, διατυπώνεται το συμπέρασμα του συλλογισμού και κατόπιν αναζητούνται οι προτάσεις του, έστω και αν δεν είναι αληθινές.
Άλλη κρίση: "Πας άνθρωπος που μιμείται τα ζώα δεν αφήνει σκουπίδια στο περιβάλλον" Είναι η κρίση αυτή γεγονός: Και άν ακόμα ο άνθρωπος που μιμείται τα ζώα δεν αφήνει σκουπίδια στο περιβάλλον, μήπως αφήνει σκουπίδια αλλού, π.χ. μέσα στο μυαλό του;
Ένας άνθρωπος με σκουπίδια στο μυαλό του, δεν αφήνει σκουπίδια ακόμα χειρότερα; Αν π.χ. σου επιτεθεί στο δάσος και σε δαγκώσει , αυτό δεν είναι χειρότερα σκουπίδια στο δασος;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου