1.1.19

Εμβαθύνοντας στα λόγια του Ευαγγελίου

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Αν δεν εμβαθύνουμε στα λόγια του Ευαγγελίου, παρανοούμε συχνά τα λόγια της σοφίας. Π.χ. δεν μπορούμε να καταλάβουμε, με μια επιφανειακή ανάγνωση, τα λόγια , να αγαπάμε τους εχθρούς μας ή να στρέφουμε και το άλλο μάγουλο, όταν μας χτυπούν στο ένα ή να μην αντιστεκόμαστε στο πονηρό: «μη αντιστήναι τω πονηρώ» κ.ά.

Τί σημαίνουν πραγματικά τα λόγια «ευλογείτε και μην καταράσθε»; Νομίζω σημαίνουν να δεχόμαστε το άδικο, χωρίς σκέψεις αντεκδίκησης. Αλλά να μη θεωρούμε την ευλογία, ως ένδειξη ότι μας αρέσει να αδικούμαστε. Αυτό είναι ψυχασθένεια (μαζοχισμός). Ευλογώ και δεν καταριέμαι σημαίνει αλλάζω τη στάση μου απέναντι στο άδικο. Αλλάζω τη φυσική αντίδραση της αντεκδίκησης με την πνευματική στάση μου της ευλογίας.

Στην προσευχή υπέρ των εχθρών δεν ζητάμε να ενισχυθεί η εχθρότητα και να γίνει μεταλύτερη. Τα λόγια του Ιησού «μη αντιστήναι τω πονηρώ», να μην αντιστέκεσθε στον πονηρό άνθρωπο, δε σημαίνουν να μας αρέσει να γινόμαστε θύματα των πονηρών. Να στρέφουμε και το άλλο μάγουλο, σημαίνει να μη μιμούμαστε τη συμπεριφορά του.

Η στενοχώρια, λέει η ιατρική Επιστήμη, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα . Η εχθρότητα που νιώθουμε για τους εχθρούς μας, βλάφτει πρώτα εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό μετατρέπουμε τις εκδικητικές σκέψεις μας σε καλές. Αλλιώς προσθέτουμε και το ασυνείδητο των εχθρών μας (ουκ οίδασι τι ποιούσι) στο δικό μας ασυνείδητο.

Δεν μιμούμαστε τη συμπεριφορά αυτών που δεν ξέρουν τι κάνουν. Η αδικία (αμαρτία) είναι αρρώστια. Παράβαλε τους στίχους του Δαβίδ «Ίασαι την ψυχήν μου ότι ήμαρτόν σοι» " και "σοι μόνω ήμαρτον και το πονηρόν ενώπιόν σου εποίησα" .

(Πρωτοχρονιά του 2019)

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: