Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Δεν είμαστε οι καταστάσεις που ζούμε. Όλες αυτές οι καταστάσεις δεν είναι ο εαυτός μας. Ούτε ο εαυτός μου είναι ούτε ο εαυτός σου. Αυτές οι καταστάσεις είναι το υλικό της ζωής, που μας δίνει ο Θεός για να το επεξεργαστούμε πνευματικά.
Ανάλογα με την πνευματική επεξεργασία, μας χορηγούνται ο ενέργειες του Αγίου Πνεύματος. Η επεξεργασία γίνεται όχι με τα ασθενή και ανίσχυρα στοιχεία του κόσμου τούτου, αλλά με τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, περιέχει δε τα εξής στάδια:
α. Υποστασιοποίηση. Υπόσταση λέγεται ο εαυτός μας, το πρόσωπό μας. Άρα η πνευματική επεξεργασία προϋποθέτει γνώση του εαυτού. Γι΄αυτό πρέπει να εμβαθύνουμε στο τι σημαίνει το αρχαίο ρητό «γνώθι σ’ αυτόν» ή η Εντολή του Ευαγγελίου «γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.»
β. Αποστασιοποίηση. Σημαίνει να μην ταυτιζόμαστε με τις καταστάσεις. Με την γνώση του εαυτού μας παρέχεται η ευχέρεια να μην ταυτιζόμαστε με τα αντικείμενα, γιατί όπως είπαμε δεν είμαστε τα αντικείμενα. Άρα στη ζωή μας δεν κυνηγάμε τα πράγματα.
γ. Εξαντικειμένιση: Με την υποστασιοποίηση και την αποστασιοποίηση είμαστε σε θέση βλέπουμε τα αντικείμενα ως αντικείμενα και να μην τα συγχέουμε με τον εαυτό μας. Σ’ αυτό το σημείο γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα αυτό που αναζητάμε είναι ο Θεός.
δ. Εξιδανίκευση. Εξιδανίκευση σημαίνει ότι γνωρίζουμε τη βασιλεία του Θεού και αφαιρούμε τα στοιχεία που φθείρονται και πεθαίνουν, ενώ εμείς αναζητάμε την αιώνια ζωή, ένθα ουκ έστι πόνος ου λύπη ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου