25.12.18

"Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η αγάπη είναι το πιο σταθερό πράγμα στον κόσμο. Τίποτε δε μένει τόσο πολύ στο νου μας, όσο όσο η αγάπη γι' αυτούς που αγαπάμε. Η αγάπη μετριέται με το χρόνο, αλλά δεν είναι χρόνος. Αντιθέτως η αγάπη είναι πέρα από τον τόπο και το χρόνο. Δεν ανήκει στα στοιχεία αυτού του κόσμου.

Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει, λέει η Γραφή. Ο χρόνος είναι "πανδαμάτωρ", λένε οι αρχαίοι, δαμάζει τα πάντα, αλλά όχι και την αγάπη ούτε τις αρετές που είναι πέρα από τις διαστάσεις αυτού του κόσμου. Δεν είναι από τα στοιχεία αυτού του κόσμου.

Ας έχουμε υπόψη μας πως οι άλλοι όσο και να θέλουν δεν μπορούν να μας κρατήσουν για πολύ στο νου τους, παρά μόνο, αν μας αγαπούν. Αν μας αγαπούν μπορεί να μας έχουν πάντα στο νου τους. Η αγάπη δεν έχει όρια. Εκτείνεται στο άπειρο.

Αλλά εμείς δε φοβούμαστε αυτούς που μας έχουν στο νου τους γιατί μας αγαπούν. Αυτούς τους χαιρόμαστε κι ευχόμαστε να μας έχουν πάντα στο νου τους, αν μας αγαπούν τόσο. Οι άλλοι που μας βάζουν στο νου τους για κακό, αυτοί δεν μπορούν να μας κρατήσουν για πολύ χρόνο, εκτός αν τους τροφοδοτούμε εμείς με τις αντιστάσεις μας.

"Μη αντιστήναι τω πονηρώ", λέει ο Κύριος. Έτσι καταλαβαίνουμε την Εντολή αυτή του Ιησού. Να μην τροφοδούμε με τις αντιστάσεις μας την παραμονή μας στο νου των εχθρών μας.
Και για να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα μας σκέφτονται για πολύ, να προσευχόμαστε υπέρ αυτών. Γι' αυτό ο Κύριος λέει "ευλογείτε και μην καταράσθε".

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: