23.12.18

Την εποχή της παρακμής

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Την εποχή της παρακμής οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πιο πολύ τη «λογική» τους και λιγότερο ή καθόλου την καρδιά τους. Γιατί άραγε ακούν τη φωνή της «λογικής» ή και της φύσεως ακόμα, παρά την φωνή της καρδιάς; Αν και η ουσία του ανθρώπου είναι η καρδιά; Ακούγοντας τη φωνή της καρδιάς, διαμορφώνουμε εμείς το περιβάλλον μας. Αγνοώντας την φωνή της καρδιάς, μας διαμορφώνει το περιβάλλον και μας καταβάλλει γιατί γινόμαστε υποχείριά του.

Η «λογική» στηρίζεται σ’ αυτό που δήθεν κάνουν όλοι. Έτσι κάνουν όλοι, λέει η φωνή της «λογικής» για να σκεπάσει τη φωνή της συνειδήσεως. Ή έτσι κάνουν τα ζώα. «. άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε ,παρεσυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς. (Ψαλμ.48) (Ταλαίπωρος άνθρωπος , ενώ έχει τιμήν και αξίαν, ως λογικόν δημιούργημα του Θεού, δεν κατενόησε τούτο. Αλλά ήλθε και ετάχθη εις την θέσιν των ανοήτων κτηνών, έγινε όμοιος με αυτά κατά την ανοησίαν και την ζωήν.)

Μια γυναίκα μιλούσε για τις γυναίκες τη σημερινή εποχή. «Έχουν οικογένεια, έχουν παιδιά…ρισκάρουν. Πού πας καλέ;» Η γυναίκα αυτή είναι μια φιλόσοφος, όπως ήταν κάθε άντρας και κάθε γυναίκα στην Ελλάδα, μετά τα πενήντα.

Ο αρχαίος προδότης Εφιάλτης περίμενε δέκα ολόκληρα χρόνια για να ρισκάρει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά οι Σπαρτιάτες επί δέκα ολόκληρα χρόνια φρουρούσαν όλα τα περάσματα. Ο Εφιάλτης δε γλίτωσε την τιμωρία που του άξιζε.

Οι δολοφόνοι του Ίβυκου ρισκάρισαν για να δουν μια παράσταση στο θέατρο. Τα αρχαία θέατρα ήταν υπαίθρια. Την ώρα που παρακολουθούσαν την παράσταση, πέρασαν γέρανοι στον ουρανό. Το ίδιο όπως την ώρα του φονικού: Δείτε τους γέρανους του Ίβυκου, είπε κάποιος απ΄ τους δολοφόνους και αποκάλυψε ο ίδιος, άθελά του, το έγκλημά τους.

Στην πραγματικότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κανείς δεν γλιτώνει την τιμωρία για τα εγλήματά του: « Έστι δίκης οφθαλμός , ός τα πανθ’ ορά» ‘ελεγαν οι αρχαίοι. «Ξημερώνοντας θα δούμε τίνος μάνα κολυμπάει», λέει η ελληνική λαϊκή παροιμία. Και με την πολιτική το ίδιο άλλωστε συμβαίνει. Ρισκάρουν κάποιοι πιστεύοντας ότι δε θα τιμωρηθούν. Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τιμωρούνται, όταν επανέλθει η νομιμότητα

‘Ενας σύγχρονος φιλόσοφος έγραψε σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ευθύνη, τα εξής: Η ανθρωπότητα δοκίμασε με το μυαλό και απέτυχε. Τώρα πρέπει να δοκιμάσουμε με την καρδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: