21.12.18

Θέληση αληθινά προσανατολισμένη στον Ιησού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν κατάλαβε ότι θα τον διώξουν, παραιτήθηκε. 'Εκανε αυτό που λέει ο Άγιος Γρηγόριος "εκούσιον ποίει το αναγκαίον". Ωραίο κόλπο πραγματικά. Μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Π.χ. όταν καταλάβεις ότι δε θά 'χεις χρήματα ούτε για τον καφέ, κόβεις τον καφέ με τη θέλησή σου, πριν αναγκαστείς να τον κόψεις παρά τη θέλησή σου. Αλλά τί κάνουμε κόψε το ένα κόψε το άλλο;

Μην απελπίζεσαι. Έχουμε την ελπίδα στο Χριστό. Ζητείτε και θα σας δοθεί. Χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοίξουν. Πώς γίνεται αυτό; Το δοκιμάσαμε. Ζητήσαμε και δεν μας δόθηκε. Χτυπήσαμε την πόρτα και δεν μας άνοιξαν. Τί εννοεί ο Χριστός με τα λόγια αυτά; Μήπως αυτά δεν συμβαίνουν στην εποχή μας και στον τόπο μας;

Ένα παιδικό παιχνίδι στο χωριό μου, το παιγνίδι της φωτιάς, είναι έτσι. Παίζεται από δύο π.χ. τον παππού και τον μικρό εγγονό του. Ο εγγονός ζητάει από τον παππού να του δώσει φωτιά. κι ο παππούς του λέει να ανεβεί πιο πάνω. Δος μου φωτιά. Ανέβα παραπάνω. Δος μου φωτιά. Ανέβα παραπάνω.

Τί σημαίνει άραγε αυτή η στιχομυθία; Νομίζω σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε το κίνητρό μας όταν ζητάμε κάτι να μας δοθεί. Μήπως βρίσκεται χαμηλά και πρέπει ανεβούμε πιο ψηλά. Η Γραφή λέει «ζητάτε και δε σας δίδεται, γιατί ζητάτε να ξοδέψετε στις ηδονές σας». Φυσικά και δε θα μας δώσει ο Θεός, οτιδήποτε θα μας υποδουλώσει περισσότερο στα πάθη μας.

Ο Γάλλος φιλόσοφος ο Ρενέ Ζιράρ, στο βιβλίο του "Κεκρυμμένα από καταβολής", γράφει τα εξής: "Κάθε θέληση αληθινά προσανατολισμένη στον Ιησού δε θα προσκρούσει στο παραμικρό εμπόδιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: