28.12.18

Ο αγώνας για την ελευθερία είναι για όλους

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ελευθερία γι’ αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία, είναι πολύτιμη σαν τη ζωή. Η ελευθερία είναι η ίδια η ζωή. Αυτό σημαίνει το πιστεύω των αγωνιστών του 21 που συνοψίζεται στα λόγια αυτά «Ελευθερία ή θάνατος». Αν δεν ζούμε ελεύθεροι δε ζούμε καθόλου. Είμαστε εσωτερικά νεκροί.

Αυτοί που αγωνίζονται για την ελευθερία είχαν διπλό αγώνας, τόσο για την εσωτερική τους ελευθερία όσο και για την ελευθερία των άλλων, την εξωτερική ελευθερία. Εσωτερικά ανελεύθεροι άνθρωποι δεν αγωνίζονται για την ελευθερία των άλλων. Ο δυνάστης σε κάθε εποχή καταλύει την ελευθερία των εθνών, των λαών αλλά και του κάθε ανθρώπου.

Οι αγωνιστές του ’21 έχουν την εμπειρία της ελευθερίας παρόλο που εξωτερικά είναι σκλάβοι των Τούρκων. Μέσα τους είναι ελεύθεροι και μπορούν να διατυπώσουν καθαρά ότι σε κάθε εποχή διακυβεύεται η ελευθερία, τόσο των εθνών και των λαών, όσο και του κάθε ανθρώπου.

Η ευθύνη για τη φύλαξη της ελευθερίας δεν είναι μόνο σε μερικούς ανθρώπους αλλά σε κάθε άνθρωπο. Στις ιερές ακολουθίες κάθε εκκλησιαζόμενος είναι υπεύθυνος για την τάξη εντός του ναού. Δεν είναι υπεύθυνοι μόνο αυτοί που ορίστηκαν να έχουν το έργο αυτό, οι επίτροποι, αλλά όλο το πλήρωμα της εκκλησίας και καθένας χωριστά. Καθένας θα εμποδίσει ένα ζώο , να εισέλθει στο ναό, αν είναι στην είσοδο και μπορεί να το κάνει.

Για την ελευθερία, είμαστε υπεύθυνοι όλοι , τόσο για την προσωπική μας ελευθερία, όσο και για την ελευθερία των άλλων. Ο αγώνας για την ελευθερία είναι για όλους.


moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: