20.12.18

Ο Ιησούς είναι ο λυτρωτής του κόσμου

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Ιησούς είναι ο λυτρωτής του κόσμου. «Αυτός τας νόσους μας έλαβε και τας ασθενείας μας εβάστασε» (Ησαϊας). Δεν λυτρώνουν οι θρησκείες του Νόμου. Ακόμα και η παράβαση μιας από τις διατάξεις του νόμου, είναι παράβαση του Νόμου. Ο Νόμος έχει άπειρες διατάξεις. Κανένας δεν μπορεί να τηρήσει όλες τις διατάξεις του Νόμου.

Όταν ο πλούσιος νέος ζήτησε από τον Ιησού να τον κάνει μαθητή Του, είπε πως όλες τις εντολές τις τηρεί. Ο Ιησούς του είπε απομένει ακόμα μία εντολή, να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να τα δώσει στους φτωχούς. Ο Ιησούς του λέει με αυτόν τον τρόπο πως μόνο το έλεος του Θεού σώζει τον άνθρωπο. Ο ανθρωπος δεν μπορεί να φτάσει την τελειότητα. Τέλειος είναι μόνο ο Θεός.

Στην τελευταία πράξη της ζωής του ανθρώπου, στη νεκρώσιμη ακολουθία ζητάμε για λογαριασμό του νεκρού, να μας διδάξει τα δικαιώματά Του. Ομολογούμε δηλαδή πως δεν γνωρίζουμε τα δικαιώματά Του και δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να μας λυτρώσει. Ανταλάσσουμε έτσι τη δικαίωση με το έλεος. Δε ζητάμε να μας δικαιώσει ο Θεός , όπως ζητεί ο Φαρισαίος της Παραβολής, αλλά ζητάμε να μας ελεήσει.

Η νοερά προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με τον αμαρτωλό», είναι το απαύγασμα της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: