6.5.11

" Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε"


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


" Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε". Όπου είναι ο θησαυρός σας είναι και η καρδιά σας, λέει το Ευαγγέλιο. Αυτό σημαίνει πως όταν η καρδιά μας είναι άδεια και η ζωή μας είναι ανούσια. Είναι σαν να ζούμε μισοκοιμισμένοι, σαν να φυτοζωούμε.

Όταν ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του, "δεν μπορέσατε να μείνετε ξυπνητοί" τους μίλησε για την επαγρύπνηση, την επίγνωση και τη συμμετοχή σε ό,τι είναι αληθινό. Οι μαθητές Του Ιησού δεν συμμετείχαν στην αγωνία Του για να μπορέσουν να μείνουν ξυπνητοί. Ο Ιησούς αγωνιούσε για το θάνατο που πλησίαζε και προσευχόταν, ενώ οι μαθητές Του κοιμούνταν.

Ο ύπνος είναι ένδειξη ότι ο κοιμώμενος την ώρα που κοιμάται δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον να τον κρατάει ξυπνητό. Ο ύπνος είναι αδιαφορία. Το ενδιαφέρον για κάτι δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε.

Ο ύπνος είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των πονηρών. Οι πονηροί καταδιώκουν τη σκέψη και γενικά ό,τι μπορεί να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τις πραγματικές του ανάγκες. Η Εντολή να είμαστε επάγρυπνοι και να προσευχόμαστε έχει σκοπό να μας διαφυλάξει από την αδιαφορία και τον εφησυχασμό.

Η Εκπαίδευση αντί να καλλιεργεί τη σκέψη εφαρμόζει μεθόδους που καταπολεμούν την ικανότητα των νέων να σκέφτονται. Η σκέψη είναι συνδεδεμένη με τη γλώσσα. Απλοϊκή γλώσσα, απλοϊκή σκέψη. Οι νέοι δεν μαθαίνουν να συνθέτουν τις σκέψεις τους και δυσκολεύονται να εκφραστούν.Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ενδιαφέροντά τους είναι ανούσια και δεν μπορούν να τους κρατήσουν σε πνευματική εγρήγορση. Οι χαμηλές συγκινήσεις που προκαλούν το στιγμιαίο ενδιαφέρον τους δεν διαρκούν και τους αφήνουν πιο άδειους από πριν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: