30.5.11
29.5.11
Μη πεποίθατε επ΄ άρχοντας (πολιτικούς τε και θρησκευτικούς) επί υιούς ανθρώπων
27.5.11
"Ενεργητικότητα" χωρίς το Χριστό!
26.5.11
Το σύγχρονο κράτος και ο πολίτης
| |||||
Η σύνδεση με το Λόγο
Ο ξένος της οικογένειας
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
"Ο μη ων μετ΄ εμού κατ΄ εμού εστι και ο μη συνάγων μετ΄ εμού σκορπίζει."
Λουκ. ια,23
Πολλοί νιώθουν ξένοι στον τόπο τους. Ακόμα πιο πολλοί ενήλικοι νιώθουν ξένοι στις οικογένειές τους. Το ρυθμό της κοινωνικής , της πολιτικής και της οικογενειακής ζωής τον δίνουν οι ανήλικοι και οι γυναίκες εκείνες οι οποίες ασυνειδήτως μεταφέρουν στις οικογένειές τους τις γονικές επιδράσεις τους (Δαναϊδες). Οι ενήλικοι είναι επόμενο να νιώθουν ξένοι τόσο στην οικογένεια όσο και στον τόπο τους.
Η ελληνική νομοθεσία έχει σχεδιαστεί με πρότυπο τον παλιάνθρωπο. Η ελληνική νομοθεσία π.χ. δεν θεωρεί ειλικρινή την αγάπη μεταξύ αδελφών. Ο ισχυρισμός του αδελφού ότι δεν μπορούσε να ζητά αποδείξεις από τον αδελφό του , δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο. Το ίδιο θα γινόταν και μεταξύ πατέρα και γιου ή μητέρας και θυγατέρας ή μεταξύ συζύγων. Στην οικογένεια σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είναι φυσική η ενότητα, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η αγάπη . Η οικογένεια είναι συμβατική, όπως και η κοινωνία στην οποία η επικοινωνία είναι τυπική (ανειλικρινής) και η αγάπη ανέφικτη.
Όλα αυτά είναι ξένα προς το πνεύμα του Ευαγγελίου. Ο Κύριος λέει, ο μη ων μετ΄εμού κατ΄ εμου εστι, και ο μη συνάγων μετ΄ εμού σκορπίζει. Στην κοινωνία όπου δεν αναγνωρίζεται η αλήθεια του Ευαγγελίου, ο ένας είναι εναντίον του άλλου, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Η κοινωνία είναι ο καθρέφτης της. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αυτονόητο ότι ο ενήλικος είναι ξένος.
25.5.11
Ποιος είμαι; (Γιατί είναι δύσκολο να αγαπήσουμε το πρόσωπό μας;)
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
24.5.11
Οι επτά σοφοί και οι περί δημοκρατίας απόψεις τους και η παρούσα συγκυρία
Του Ι.Ν.Ηλιούδη, δρ Φιλολογίας *
Κατά τις δεκαετίες 80-90 διδάσκαμε από σχολικό εγχειρίδιο ως κατ’ εξοχήν αξιόλογες τις περί δημοκρατίας απόψεις των γνωστών επτά σοφών του παλαιού Ελληνισμού.Αλλωστε σχεδόν όλοι τους δεν ήταν απλά και μόνο στοχαστές αλλά ανέπτυξαν και πολιτική δράση δεδομένου μάλιστα ότι οι όροι πολιτικός και πεπαι-δευμένος ήταν ταυτόσημοι.Εζησαν δε στο μεταίχμιο τυραννικών πολιτευμάτων και δημοκρατικών και διετύπωσαν εκ προσωπικής πείρας τα σχετικά κριτήρια.
Ο Σόλων ο Αθηναίος λοιπόν είπε ότι «πόλις άριστα πράττει και μάλιστα σώζει την δημοκρατίαν , εν ή τον αδικήσαντα … οι μη αδικηθέντες προβάλλονται και κολάζου-
σι» (αυτή η πόλη ευτυχεί πάρα πολύ και διασώζει τέλεια τη δημοκρατία , στην οποία τον άδικο οι μη αδικηθέντες καταγγέλλουν και τιμωρούν).Αυτό βέβαια προυποθέτει ευαισθησία και επαγρύπνηση σχετικώς με τη δράση των πονηρών εις βάρος συμπο-λιτών μας.
Δεύτερος ο Βίας ο Πριηνεύς είπε ότι «κρατίστη δημοκρατία , εν ή πάντες ως τύραν-νον φοβούνται τον νόμον» (ισχυρότατη δημοκρατία είναι αυτή στην οποία όλοι φο-βούνται το νόμο, όπως τον τύραννο).Ούτε αυτό ισχύει σήμερα που πολλοί ποδοπα-τούν τους νόμους και το Σύνταγμα και μάλιστα εκπαιδευτικοί!
Ο δε Θαλής ο Μιλήσιος όρισε ως σταθερή δημοκρατία «την μήτε πλουσίους έχου-σαν άγαν, μήτε πένητας πολίτας»(αυτήν που δεν έχει ούτε πολύ πλούσιους πολίτες ούτε πολύ φτωχούς) , ώστε να μη μπορούν κάποιοι με χρηματισμό να επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα.Η παρούσα κατάσταση όμως πόρρω απέχει από το πολιτικό κρι-τήριο του Θαλή, εξ ου και οι φαυλότητες και αθλιότητες. Και ο Περίανδρος ο Κο-ρίνθιος τόνιζε την επιβολή της αρετής έναντι της κακίας ως κριτήριο υγιούς δημοκρα-τίας.Δυστυχώς σήμερα ούτε στην εκπαίδευση υφίσταται συστηματική διδασκαλία περί αρετής ως προυποθέσεως υγιούς δημοκρατίας και ευδαιμονίας.
Ο δε Κλεόβουλος ο Ρόδιος επεσήμανε ότι λειτουργεί ορθά το δημοκρατικό πολίτευ-μα, εφόσον «φοβούνται οι πολιτευόμενοι τον ψόγο περισσότερο και από το νόμο» αλλά δυστυχώς πολλοί πλέον ούτε τον ψόγο ούτε το νόμο ευλαβούνται, μάλλον δε και χλευάζουν! Συναφώς ο Χείλων ως Λάκων εκτίμησε ότι «αρίστη πολιτεία είναι αυτή που υπακούει στους νόμους μάλλον παρά στους ρήτορες».
Τέλος, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος απεφάνθη ότι «κρατίστη δημοκρατία όπου τοις πονηροίς ουκ έστιν άρχειν» (ισχυροτάτη δημοκρατία όπου δεν επιτρέπεται στους πονηρούς να καταλαμβάνουν αξιώματα).Αυτό κι αν ισχύει σήμερα!Διότι στην εποχή μας μάλλον «τοις αγαθοίς και φρονίμοις ουκ έστιν άρχειν». Βεβαίως το Σύνταγμα (άρθρο16) επιτάσσει «η εκπαίδευση να διαπλάθει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» και μολονότι δεν υφίσταται στο εκπαιδευτικό σύστημα θεωρία περί διαπλάσεως ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, ευελπιστούμε ότι θ’ανανήψουν στο Υπουργείο Παιδείας και θα προσαρμόσουν τον πληροφοριακό χαρακτήρα της τω-ρινής εκπαιδεύσεως (έδοξε και η φλυαρία παίδευσις είναι) προς τον μορφωτικό της Παιδείας που ορίστηκε ως «παίδων ολκή και αγωγή προς τον ορθόν λόγον».
* Ο Ι.Ν.Ηλιούδης υπηρετεί στη Μ.Ε. ως σύμβουλος Φιλολόγων Μαγνησίας.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ 23.5.2011
23.5.11
"Ο φόβος τρώει τα σωθικά"
22.5.11
"Άκου τους άλλους"
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
21.5.11
Ο Ηρώδης ελεγχόμενος (Περί ελέγχου)
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
(Επειδή όμως ο Ιωάννης κατηγορούσε τον Ηρώδη τον τετράρχη γιατί είχε για γυναίκα τη γυναίκα του αδελφού του, την Ηρωδιάδα, καθώς και για πολλές άλλες φαύλες πράξεις, ο Ηρώδης πρόσθεσε σε όλες αυτές και τούτο: έκλεισε τον Ιωάννη στη φυλακή.)
20.5.11
Περιμένοντας έξω από την εθνική τράπεζα το πρωί
19.5.11
Αν συναντήσεις την "κρίση", σκότωσέ την!
18.5.11
Ενθυμήσεις
Ο Θεός εξετάζει «καρδίας και νεφρούς». Γνωρίζει τις ενθυμήσεις που έχει ο άνθρωπος στην καρδιά του. Τί ενθυμήσεις έχουμε στην καρδιά μας; Πού μας ωθεί το κράτος, το εμπόριο, η προπαγάνδα αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου; Καλλιεργεί τη μνήμη του Θεού, τη μνήμη ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ότι το πρότυπό του είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς ή μας υποβάλλει τη λήθη του Θεού;
Στον Προφήτη Ζαχαρία ο λόγος του Θεού αναφέρεται στις ενθυμήσεις που αγαπάει ο Θεός: «Θαρσείτε (μη φοβάστε). Ούτοι οι λόγοι, ους ποιήσητε. Λαλείτε αλήθειαν έκαστος προς τον πλησίον αυτού και κρίμα ειρηνικόν κρίνατε εν ταις πύλαις υμών . Και έκαστος την κακίαν του πλησίον μη λογίζεσθε εν ταις καρδίαις υμών.»
Την Κυριακή πήγα στον Πυργετό και εκκλησιάστηκα στο ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που κάποιος ανήγειρε για να κρατήσει στη μνήμη το γεγονός ότι από εκεί πέρασε ο Άγιος. Εκεί ο πιστός αυτός ανήγειρε ναόν προς δόξαν του Θεού.
Είναι τόσο σημαντικό να διατηρούμε στη μνήμη μας τα αξιομνημόνευτα γεγονότα; Να ανεγείρουμε μνημεία για να μας θυμίζουν ποιοι είμαστε και το σπουδαιότερο ότι είμαστε παιδιά του Θεού;
Αξίζει να ξέρει ο άνθρωπος ποιος είναι, ότι είναι εικόνα του θεού ή δεν αξίζει; Υπάρχουν άνθρωποι που ούτε τον άνθρωπο ντρέπονται ούτε το Θεό φοβούνται! Ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της μνήμης και ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της λήθης του Θεού; Ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της μνήμης ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και πρότυπό του είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς, και ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες της λήθης ότι πρότυπο του ανθρώπου είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς;
Οι πρακτικές συνέπειες της μνήμης του Θεού είναι ο σεβασμός του ανθρώπου και των ελευθεριών του ασχέτως φυλής, φύλου, ηλικίας, μορφώσεως, περιουσιακής του κατάστασης κλπ, είναι ο σεβασμός του ανθρώπου και της ζωής του. Οι πρακτικές συνέπειες της λήθης του Θεού είναι η θηριωδία των ολοκληρωτικών καθεστώτων, όταν την εξουσία καταλαμβάνουν άτομα, που ούτε τον άνθρωπο ντρέπονται ούτε το Θεού φοβούνται και η ανθρώπινη ζωή λογίζεται λιγότερο από το τίποτε.
Επειδή αγαπάμε το σεβασμό του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής διατηρούμε στη μνήμη την εικόνα του Θεού και θυμούμαστε το όνομά Του πιο συχνά από ότι τραβούμε την αναπνοή μας. Επειδή αγαπάμε το Θεό δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν πιστοί οι οποίοι θα ανεγείρουν μνημεία για να παραδίδουμε στους μεταγενεστέρους την αλήθεια που μας αποκάλυψε ο Ιησούς στο Ευαγγέλιό Του. Η ζωή μας θέλουμε να είναι μια έμπρακτη δοξολογία του Θεού.
Το πρότυπο του ανθρώπου είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Αν δεν έχουμε στην καρδιά μας το Θεάνθρωπο Ιησού η θέση Του δεν θα μείνει κενή. Τη θέση του Θεανθρώπου στην καρδιά μας, θα την καταλάβει ο υπάνθρωπος.
Οι άγιοι θυμούνται τα λόγια του Κυρίου ότι βρίσκεται ανάμεσα στους φτωχούς και στα θύματα αυτού του κόσμου. Ντρέπονται και φοβούνται το Θεό να ζουν πλούσια ενώ υπάρχουν φτωχοί που στερούνται ακόμα και τα αναγκαία. Οι τιμές και οι διακρίσεις και τα αξιώματα είναι ντροπή. Όταν πήγαν στον Αλέξανδρο νερό να πιει, ρώτησε αν ήπιαν όλοι οι πολεμιστές του. Όταν του είπαν ότι δεν ήπιαν, ούτε αυτός ήπιε!
Τι ενθυμήματα έχουμε στην καρδιά μας; Ο Θεός εξετάζει τα βάθη της καρδιάς μας.
17.5.11
Ελληνικός λόγος και "ιδιωτική φράσις" (και μετάφραση)
Του Ι.Ν.Ηλιούδη,δ.Φ.*
Οι λόγιοι της Αρχαίας ,Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής-Νεοελληνικής Γραμματείας με τον όρο Ελληνική εννοούσαν τη Γραμματεία που συγγράφεται με βάση τους κανόνες και τα κανονιστικά εγχειρίδια της Γραμματικής, Ρητορικής,Λογικής, Ποιητικής και Μετρικής (προκειμένου για ποιητικό λόγο).Βεβαίως αυτός ο λόγος (ποιητικός ή πεζός) δεν είναι της καθημερινότητας, της «κοινής συνηθείας» αλλά λόγος τεχνικός και επίσημος, διό και τα εγχειρίδια ονομάζονται «Γραμματική Τέχνη», «Ρητορική Τέχνη» κοκ. Μάλιστα η Γραμματική ορίζεται ως «τέχνη του ορθώς νοείν, λέγειν και γράφειν», κάτι το οποίο πολλοί γλωσσολόγοι (που σφετερίζονται τη Γραμματική ως αποκλειστικό τους μεταξύ και άλλων αντικείμενο) αλλά δυστυχώς και φιλόλογοιτο αγνοούν ή το παραβλέπουν.
Μετά τον 9ο-10ο αιώνα ,όταν εμφανίζονται τα ημιλόγια ή δημώδη κείμενα, και ιδιαίτερα προς τα τέλη της Υστεροβυζαντινής και αρχές της Μεταβυζαντινής περιόδου οι λόγιοι τη δημώδη ονομάζουν «κοινή ή ιδιωτική» φράση , ενίοτε δε και «χυδαία». Ο όρος «χυδαία» έχει αριστοτελική προέλευση και δεν εκλαμβάνεται ηθικά αλλά φιλολογικά και σημαίνει τον συγκεχυμένο εξ επόψεως ρυθμών λόγο.
Ενα λοιπόν από τα θεμελιώδη πέρα των άλλων χαρακτηριστικά του ελληνικού λόγου είναι η μουσικότητα, η οποία, όπως επισημαίνει ο Αριστοτέλης , καθορίζεται από το ρυθμό και την αρμονία, άνευ δε τούτων ο λόγος είναι άρρυθμος και «ανάρμοστος» (αξιοσημείωτο οτι και αυτός ο αρχικά φιλολογικός όρος προσέλαβε κατόπιν και ηθική σημασία).Εάν λοιπόν κάποιος συγγραφεύς συνέθετε ένα κείμενο με ηρωικό περιεχόμενο, θα έπρεπε να επιλέξει λέξεις κατάλληλες, ώστε να συγκροτούνται ηρωικοί ρυθμοί, ενώ εάν ήθελε να συνθέσει λόγο (ποιητικό ή πεζό) με λυρικό περιεχόμενο, θα έπρεπε να επιλέξει και τον κατάλληλο ρυθμό κοκ.Αμυδρή τουλάχιστον εμπειρία της μουσικότητας του ελληνικού λόγου,κατά την άποψη κάποιων μελετητών(Κ.Οικονόμος , Carsten Hoeg κλπ.) είναι δυνατή κατά τη σπουδή και μελέτη της απαγγελίας και εκφώνησης των εκκλησιαστικών αναγνωσμάτων αλλά και του Καραγκιόζη!
Κατά τις παραπάνω προϋποθέσεις πάντως καθίσταται δύσκολη η συγγραφή λόγου με τους πρέποντες ρυθμούς και αρμονίες για την κάθε περίσταση, γι’ αυτό και δεν τολμούσαν πολλοί να διεκδικήσουν την ιδιότητα του συγγραφέα ή ποιητή.Η απαίτηση μάλιστα για τήρηση των παραπάνω στο λόγο έχει και ψυχοπαιδαγωγική σκοπιμότητα ,διότι, ως ισχυρίζεται ο Πλάτων, τα παραπάνω χαρακτηριστικά του λόγου «καταδύονται εις το εντός της ψυχής και ερρωμενέστατα άπτονται αυτής φέροντα την ευσχημοσύνην». Τα παραπάνω τα υποψιάστηκαν και νεώτεροι λογοτέχνες , φαίνεται δε τούτο κυρίως στον Κάλβο, ο οποίος συνέγραψε σχετικώς ελάχιστα, επειδή επεδίωκε να εφαρμόσει κανόνες Αρμονίας, όπως τουλάχιστον τους κατενόησε…
Με τον όρο δε «ιδιωτική φράσις» οι λόγιοι παραπέμπουν στον καθημερινό ιδιωτικό μας λόγο και βέβαια τον αντιδιαστέλλουν από τον πολιτικό, δηλ. τον ελευθέριο λόγο υψηλής παιδείας.Σήμερα όμως οι συγγραφείς των σχολικών εγχειριδίων επιβάλλουν τον ιδιωτικό λόγο ονομάζοντάς τον επικοινωνιακό και υπαινισσόμενοι έλλειψη επικοινωνιακού χαρακτήρα για τον κατ’ εξοχήν παιδευτικό ελληνικό λόγο!Ουδεμία δε διδασκαλία περί ρυθμού και αρμονίας του λόγου κατά τη σύνθεση (την «παραγωγή», όπως την ονομάζουν τα εγχειρίδια) υφίσταται στις βαθμίδες της εκπαίδευσης ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Εικάζεται δε ότι ο άγγλος λόγιος , που πολιτογράφησε τον όρο «ιδιώτης» στη γλώσσα του, προσέδωσε με αυστηρότητα το γνωστό σημασιολογικό περιεχόμενο, για το οποίο οι έλληνες λόγιοι πάντως επιφυλάχθηκαν με τρόπο ευσυμπάθητο…
* Ο Ι.Ν.Ηλιούδης είναι σχολ. σύμβουλος Φιλολόγων Μαγνησίας.
16.5.11
Γιατί γράφω και προς τι
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
Πριν μερικά χρόνια, ο εκδότης της “Ευθύνης”, συγγραφέας Κώστας Τσιρόπουλος έθεσε το εξής ερώτημα στους συνεργάτες του: “Γιατί γράφω και προς τι”.
Δεν θυμάμαι τι απάντησα στο ερώτημα αυτό, οπωσδήποτε δεν απάντησα ότι γράφω από ματαιοδοξία, επειδή δεν είχα ακόμα συνειδητοποιήσει γιατί γράφω..
Αν όμως ο φίλος συγγραφέας με ρωτούσε τώρα γιατί γράφω θα του απαντούσα ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί γράφω. Θέλω να πιστεύω ότι γράφω για να κατανοήσω τα νοήματα του Ευαγγελίου. Δεν αποκλείεται όμως να γράφω και από σκέτη ματαιοδοξία. Ένας Θεός ξέρει τι κρύβει η καρδιά του ανθρώπου.
Στον τεσσαρακοστό λόγο του περί κενοδοξίας ο Αντίοχος ο εκ Γαλατίας, μοναχός της Λαύρας του Αγίου Σάββα γράφει: “ Ο κενόδοξος δηλοί ότι πρόσκειται τη μισοθέω δόξη. Ήδιστα γαρ θηρεύει τους επαίνους των ανθρώπων (…) αγαπά την δόξαν των ανθρώπων ήπερ την δόξαν του Θεού”.
Όταν διάβασα τα λόγια αυτά του μοναχού της Λαύρας του Αγίου Σάββα είπα στον εαυτό μου: “Αμάν, εγώ είμαι αυτός”. Έγραψα με μεγάλα γράμματα την επιγραφή “Κύριε , θεράπευσέ με απ΄ την ματαιοδοξία μου” και την ανάρτησα στο παραστάθι της εισόδου για να την βλέπω όταν μπαίνω και βγαίνω από την πόρτα.
Η αμοιβή σου από το γράψιμο να είναι η ίδια η χαρά να γράφεις. “Και είδον ότι ουκ έστιν αγαθόν ει μη ο ευφρανθήσεται ο άνθρωπος/ εν ποιήμασιν αυτού, ότι αυτό μερίς αυτού.” ” και είδα , λέει ο Εκκλησιαστής, ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο καλό, πιο ωραίο, πιο χαρούμενο από το να χαίρεται ο άνθρωπος με αυτό που κάνει. Αυτή είναι η απολαβή του. (Εκκλησιαστής , Κεφ. 3, 22)
Αξίζει να διαβάσουμε το απόσπασμα της επιστολής του Αποστόλου Παύλου που αναφέρεται σ΄ αυτό το θέμα, όπως και την σχετική παραβολή του Κυρίου στο Ευαγγέλιο. “Αδελφοί, αλλήλων τα βάρη βαστάζετε, και ούτως αναπληρώσατε τον νόμον του Χριστού. Ει γαρ δοκεί τις είναι τι μηδέν ων, εαυτόν φρεναπατά. Το δε έργον εαυτού δοκιμαζέτω έκαστος, και τότε εις εαυτόν μόνον το καύχημα έξει και ουκ εις έτερον. Έκαστος γαρ το ίδιον φορτίον βαστάσει.” (Να σηκώνετε ο ένας το φορτίον του άλλου κι έτσι θα εφαρμόσετε πλήρως το νόμο του Χριστού. Όποιος φαντάζετε πως είναι κάτι ενώ δεν είναι τίποτε, εξαπατά τον εαυτό του. Γι΄ αυτό ας εξετάζει καθένας τα έργα του και τότε , αν καυχηθεί, θα το κάνει μόνο για τον εαυτό του κι όχι σε σύγκριση με τους άλλους Άλλωστε καθένας για τις δικές του πράξεις θα δώσει λόγο στο Θεό.)
Στο Ευαγγέλιο, στην παραβολή για τα εκπορευόμενα εκ της καρδίας, τα οποία μολύνουν τον άνθρωπο, διαβάζουμε μεταξύ άλλων και τα εξής : “Έλεγε δε ότι το εκ του ανθρώπου εκπορευόμενον, εκείνο κοινοί (μολύνει) τον άνθρωπον. Έσωθεν γαρ εκ της καρδίας των ανθρώπων, οι διαλογισμοί οι κακοί εκπορεύονται, μοιχείαι, πορνείαι,φόνοι, κλοπαί, πλεονεξίαι, πονηρίαι, δόλος, ασέλγεια, οφθαλμός πονηρός, βλασφημία, υπερηφανία, αφροσύνη. Πάντα ταύτα τα πονηρά έσωθεν εκπορεύεται, και κοινοί (μολύνει) τον άνθρωπο.”
10.5.11
Αποκρίσεις προς αιρετικούς
9.5.11
Η Ορθοδοξία είναι θεραπεία. Περί εσωτερικής ειρήνης
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
Ο λαός λέει την παροιμία, βαριά η καλογερική. Αλλά τώρα ο κόσμος με την επικράτηση του αμερικάνικου τρόπου ζωής που χωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και σε κακούς, άλλαξε και την ιδέα για την προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Σημασία δεν έχει ο άνθρωπος, αλλά τα έργα. Δεν έχει αξία να είσαι, αλλά να κάνεις έργα.
Τι αξίζει να ζει, μου είπε μια φορά κάποιος γνωστός μου για τον γέρο πατέρα του, αφού δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα; Για τον άνθρωπο αυτόν αξία δεν έχει να είσαι, αλλά να προσφέρεις έργο.
Μια φορά ένας εργάτης σ΄ ένα μοναστήρι βλέποντας τους μοναχούς όλη μέρα να προσεύχονται και να ψάλουν τους ρώτησε: Τι κάνετε εσείς εδώ εκτός από την προσευχή και την ψαλμωδία; Εγώ όλο δουλειά δουλειά και σεις όλο προσευχή προσευχή και ψαλμωδία.
Μπορείς να κάνεις και συ προσευχή, του είπε ο ηγούμενος. Δοκίμασε να προσευχηθείς λίγα λεπτά και θα πληρωθείς το μεροκάματό σου, σαν να δούλεψες όλη τη μέρα. Ο εργάτης δέχθηκε. Θα καθίσεις μόνος σε μια ήσυχη γωνιά στην εκκλησία και θα επαναλαμβάνεις για λίγα λεπτά το όνομα του Ιησού ή όποια άλλη προσευχή θέλεις. Αρκεί να προσέχεις τα λόγια της προσευχής. Μόνο λίγα λεπτά προσοχής και προσευχής μόνος σου σε μια ήσυχη γωνιά, χωρίς να κάνεις τίποτε άλλο.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Βλάσιος Πασκάλ λέει πως η τραγωδία της ανθρωπότητας έγκειται ακριβώς σ΄ αυτό. Ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να καθίσει ούτε τρία λεπτά της ώρας μόνος με τον εαυτό του, χωρίς να κάνει τίποτα. Το ίδιο νόημα έχei και ο στίχος του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα “Κανείς δεν είδε αυτό το ηλιοβασίλεμμα με τα χέρια σταυρωμένα”.
8.5.11
Περί Θείου Έρωτα (Σχόλια στον "Αμέθυστο")
Όταν γίνεται λόγος για τον έρωτα για το Χριστό ή για το Θείο Έρωτα πρέπει να διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για τον συναισθηματικό τρόπο λατρείας των παπιστών και των προτεσταντών।Κάποιος φιλόσοφος, που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του, στην αισθητική του δεν διακρίνει το θρησκευτικό από το αισθητικό βίωμα। Στην Ορθοδοξία δεν ταιριάζει ο συναισθηματικός τρόπος λατρείας.Να τι γράφει σχετικά ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης στο βιβλίο του Πατερική Θεολογία, Εκδόσεις Παρακαθήκη, σελ220.: "Ο συναισθηματικός τρόπος λατρείας τους (εννοεί των παπιστών και των προτεσταντών) αποξενώνει πολύ σοβαρό κόσμο από τον Παπικό και τον Προτεσταντικό χώρο. Γι΄ αυτό βλέπει κανείς τους ναούς τους άδειους.Το ίδιο φοβάμαι ότι θα πάθει κι η Ορθόδοξη Εκκλησία, αν επιτρέψη τον ευσεβισμό, τον συναισθηματισμό, και την διανόησι να κατακτήσουν το χώρο της Ορθοδόξου θεολογίας, διότι η κρίσις , που νομίζω ότι περνάει σήμερα η Εκκλησία, θα είναι και η τελευταία Της. Μετά δεν θα υπάρχη τίποτε όρθιο για να σαλευθή και να υποστή κρίση.
6/5/11 9:53 μμ
Ο Ανώνυμος είπε...
Κύριε Λαγκουβάρδε, θα θέλατε να μας εξηγήσετε λίγο καλύτερα τι εννοείτε με το συναισθηματικό τρόπο λατρείας παπικών και προτεσταντών;
7/5/11 12:29 πμ
Ο amethystos είπε...
Ο Ιωάννης μάς πληροφορεί ότι : Θεός αγάπη εστίν. Αυτό προσελήφθη από τούς ανθρώπους μέ τόν μυθικό συναισθηματικό τύπο : αγάπη θεός εστίν. Αντί νά ψάχνουμε τόν Θεό, ψάχνουμε τήν αγάπη. Καί ενώ ο θεός δέν έχει κάτι αντίστοιχο στήν κτίση, η αγάπη τό διαθέτει. Μόνο πού η ανθρώπινη αγάπη ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ.Αυτή η αντιστροφή τής αλήθειας είναι τό συναίσθημα τό οποίο εγκατεστάθη πλέον καί στήν εκκλησία. Αυτή τήν αλήθεια αποκαθιστά ο π.Πορφύριος : Αγάπη ο έρωτας στό Χριστό.
7/5/11 1:44 μμ
Ο Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...
Αν μου επιτρέπεται να απαντήσω με μια εμπειρία. Με αυτήν ίσως φανεί η διαφορά ανάμεσα στο συναίσθημα του έρωτα και στο βαρύ σταυρό της αγάπης. Ένας νέος είχε ερωτικό δεσμό με μια κοπέλα.Μετά το γάμο τους ο έρωτας δεν άντεξε στις δυσκολίες και εξαφανίστηκε. Το ζευγάρι χώρισε. Πιστεύω ότι αν αυτό που τους συνέδεε δεν ήταν ο έρωτας, αλλά η αγάπη, δεν θα χώριζαν, ίσως να ενώνονταν ακόμα περισσότερο. Αυτό τη σιγουριά που σου δίνει η αγάπη του Ιησού, ότι όσο χαμηλά και να πέσεις, Εκείνος βρίσκεται εκεί πιο μπροστά από σένα, για σένα. Αυτό δεν μπορεί κανένα συναίσθημα, ούτε του έρωτα να σου το δώσει. Δεν ξέρεις αν ο έρωτας εξακολουθήσει να υπάρχει, όταν τα πράγματα αλλάξουν. Στον έρωτα η χαρά δεν περνάει μέσα από τον πόνο, αλλά μέσα από την ευχαρίστηση. Με τον πόνο θα ευλογήσεις τη ζωή, είπε στο Δημήτρη Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι ο στάρετς Ζωσιμάς.Στη Δύση κυριάρχησε το συναίσθημα.Η επικοινωνία θεωρείται ανειλικρινής (τυπική) και η αγάπη ανέφικτη.Ο λόγος είναι ότι η κοινωνία τους είναι συμβατική (κοινωνικό συμβόλαιο). Δεν είναι εκ φύσεως όπως στην Ορθοδοξία.Στο θεσμό της αλλαγής των συνθηκών συγχωρείται και η αλλαγή των συναισθημάτων. Γι΄ αυτό ισχύει, το να είσαι καλός, για να σ΄ αγαπάω.Μια γυναίκα πήρε ένα παιδί από το ορφανοτροφείο και αποδείχθηκε ότι ήταν άρρωστο. Το ορφανοτροφείο της είπε, να το αλλάξουν με άλλο. Η γυναίκα δεν δέχθηκε. Αν άκουγε το συναίσθημά της θα δεχόταν. Αλλά άκουσε τον βαρύ σταυρό της αγάπης και το κράτησε και το υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή. Συναισθηματική είναι η αγάπη όταν αλλάζει με τις περιστάσεις. Όχι συναισθηματική είναι η αγάπη, η οποία, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, ουδέποτε εκπίπτει.Συγνώμην για την πολυλογία.
7/5/11 8:17 μμ
Η Ανώνυμος είπε...
XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!Πραγματικά η απόδοση του κειμένου του κυρίου Μόσχου ήταν πολύ κατατοπιστική και η προσέγγιση στο θέμα σε απόλυτη ταύτιση με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας!Ετσι ακριβώς είναι όπως το λέγει και το εννοεί!Σε αυτό το σημείο της Αγάπης Του Θεού λογαριάζω πως έφτασαν οι άγιοί μας αλλά με τον ανάλογο πνευματικό κόπο αλλά και με την αδιάλειπτη προσευχή॥Ευχαριστούμε !!!ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΠΗΝ
8/5/11 12:24 πμ
7.5.11
Το ¨Αγιον Όρος, Ναυαρχίδα της Ορθοδοξίας. Η Ιεραρχία "μακρόθεν έστησεν"!
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
6.5.11
" Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε"
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
5.5.11
Περί προσοχής
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
4.5.11
Η επανάσταση ήρθε αλλά κανένας δεν τη θέλει, ούτε αυτοί που την περιμένουν
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
3.5.11
Πώς δεν επαναστατεί ένας κόσμος;*
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
* Σχόλιο σε σχετικό άρθρο του κ. Θύμιου Παπανικολάου, στο Ρεσάλτο