25.11.17

Μη φοβάστε την τελειότητα. Δεν θα τη φτάσετε (Σ.Νταλί)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο εκκεντρικός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί είπε κάποτε κάτι που φαίνεται παράδοξο ενώ δεν είναι. Είπε: «Την τελειότητα να μην την φοβάστε, δεν θα την φτάσετε». Δεν είναι παραδοξολογία τα λόγια αυτά του Νταλί. Πράγματι φοβούμαστε την τελειότητα. Δεν είναι φόβος με την στενή έννοια της λέξης, αλλά είναι ένα παραπλήσιο συναίσθημα: είναι ανησυχία. Ανησυχούμε μήπως δεν είμαστε τέλειοι. Ιδίως εμείς οι Έλληνες. Όταν κάποτε ρώτησα κάποιον ξένο συγγραφέα, τί του έκανε εντύπωση στο χαρακτήρα των Ελλήνων, μου απάντησε: Ότι δεν συμβιβάζεται κανείς να είναι λιγότερο όμορφος απ΄ τον Ερμή του Πραξιτέλους. Αυτό βέβαια πριν ενσκήψει στην Ελλάδα ο αμερικανισμός, που μετέτρεψε τον Έλληνα σε «κλάουν». (Είναι φανερό από πού προήλθε η λέξη).
Μ’ αρέσει που οι Έλληνες παλιότερα ανταγωνίζονταν σε ομορφιά ο ένας τον άλλον. Ίσως οι Έλληνες να είναι ο πιο αισθητικά καλλιεργημένος λαός του κόσμου. Στα ποιήματα του ο Καβάφης περιγράφει όχι χωρίς χιούμορ την άμιλλα για την ελληνική αισθητική  κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους.  Παραθέτουμε μερικούς στίχους από το ποίημά του "Φιλέλλην".

Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει.
Έκφρασις σοβαρή και μεγαλοπρεπής.
Το διάδημα καλλίτερα μάλλον στενό.
εκείνα τα φαρδιά των Πάρθων δεν με αρέσουν.
Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά.
όχ'  υπερβολική, όχι πομπώδης
(Κ.Καβάφης, Φιλέλλην)

 Κάνει εντύπωση ότι αυτός ο λαός μπορεί να υπομείνει τα πάντα εκτός από αυτό που δεν είναι ωραίο. Όταν σου πούνε «αυτό που κάνεις δεν είναι ωραίο», αυτό σημαίνει ότι έχεις φτάσει στα όριά τους. Δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα όρια που θέτει το ωραίο. Τίποτε δεν μπορεί να διαρκέσει , αν δεν είναι ωραίο! Το άσχημο όπως και το ψεύτικο δεν «πολυκαιρίζει».
Να μη φοβούμαστε την τελειότητα σημαίνει να μην ανησυχούμε, μήπως δεν είμαστε τέλειοι. Να αγαπάμε και να δεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι και να μην απωθούμε ό,τι δεν μας αρέσει σ’ αυτόν . Αν θέλετε σίγουρα να αρρωστήσετε, γράφει ο ιατρός και συγγραφέας Τζωρτζ Γκρόντεκ*, να απωθείτε και να κατακρίνετε.
Είναι λογικό το ότι δεν συμβαδίζει η απώθηση με την υγεία. Οι ατέλειες είναι ανθρώπινες και ως ανθρώπινες τις δεχόμαστε και δεν τις απωθούμε στο υποσυνείδητό μας. Η τελειότητα είναι του Θεού. Δεν είμαστε από την ουσία του Θεού. Συμμετέχουμε μόνο στις ενέργειές του και είμαστε ευγνώμονες για την συγκατάβαση αυτή., για την οποία ευχαριστούμε το Θεό.
*Τζωρτζ Γκρόντεκ, Το βιβλίο του «Εκείνο», Εκδ. Πύλη
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: