21.11.17

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Σύμβολο κατά λέξη σημαίνει ένα πράγμα το οποίο βοηθάει αποτελεσματικά στην επικοινωνία των ανθρώπων. Το σύμβολο είναι ίσως το πιο αναγκαίο εργαλείο για την επικοινωνία.
Τα σύμβολα είναι αναγκαία εκεί όπου επικοινωνία είναι της καρδιάς και όχι του μυαλού . Σε μια εμπορική συναλλαγή π.χ. δεν βοηθούν τα σύμβολα , αλλά η ακριβής (λογική) δήλωση της βούλησης των συμβαλλομένων.
Μεταξύ δύο αντιμαχομένων δυνάμεων στον πόλεμο, τα μέρη επιδιώκουν να κάμψουν το ηθικό του αντιπάλου χρησιμοποιώντας είτε τη "λογική των αριθμών" είτε τη δύναμη των συμβόλων, αναλόγως τι είναι πιο ευνοΪκό για το καθένα.
Στην ταινία "Πολίτης Καίην" του Όρσον Ουέλες, ανάμεσα στη δύναμη ενός συμβόλου και στη δύναμη μιας τεράστιας περιουσίας, σαν του Ωνάση, νίκησε το σύμβολο. Αλλά και στη ζωή του Ωνάση ανάμεσα στην περιουσία του και στη δύναμη του συμβόλου, στην προκειμένη η δύναμη του συμβόλου είναι ο γιος του Αλέξανδρος, νικάει το σύμβολο. Ο Ωνάσης δεν μπόρεσε μετά το θάνατο του γιου του να ξαναβρεί το ηθικό του και κατέρρευσε πρώτα ηθικά και κατόπιν και σωματικά.
Στον άκαρδο κόσμο μας η σύγκρουση ανάμεσα στη δύναμη των αριθμών και στην ηθική δύναμη των συμβόλων , για τους πολλούς η ηθική δύναμη των συμβόλων είναι χαμένη!
Αν δεν μπορείτε να πιστέψετε ούτε να γνωρίσετε θα μπορείτε. "Εάν μη πιστεύσηστε ουδέ μη συνήτε " ( Ησαϊας 7:9) Στα σύμβολα χρειάζεται πίστη. Ο άντρας π.χ. συμβολίζει στη σχέση του με την γυναίκα τη σκιά στον φοβερό ήλιο της Αφρικής. Όπως κι η Εκκλησία συμβολίζει τη σκιά για τον άντρα. Όταν μια γυναίκα έχανε τον άντρα της έλεγε, "έχασα τη σκιά μου". Το ίδιο έλεγε και ο άντρας όταν έχανε την πίστη του. Τα σύμβολα έχουν τη δύναμη να ανταμώσουν τον άνθρωπο με τους άλλους και με τον εαυτό του. Το χειρότερο είδος αλλοτρίωσης είναι η αποξένωση από τον εαυτό μας, όταν χάνουμε την πίστη.
Η λογική των αριθμών συνηγορεί υπέρ της διάλυσης των συμβόλων και εν συνεχεία της επικοινωνίας στον τομέα της καρδιάς. Αλλά η ζωή γνωρίζουμε από την πείρα μας ότι δεν μετριέται ούτε ζυγίζεται, ούτε χωρεί στους πίνακες της στατιστικής ή στην ανάλυση της επιστήμης.
Η ελευθερία εις τα έθνη,
δεν μετριέται με το στρέμμα
Με της καρδιάς το πύρωμα
μετριέται και με το αίμα.
Κωστής Παλαμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: