8.11.17

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τί σημαίνει να είναι κανείς μοναδικός; Από μια άποψη σημαίνει ότι έχει αξία από μόνος του , αν βέβαια μπορεί να αναγνωρίσει την αξία του αυτή. Η Γραφή λέει ως προς αυτό δύο πράγματα: ότι έχουμε μέσα μας έναν θησαυρό και ότι η βασιλεία του Θεού είναι μέσα μας.
Το γεγονός αυτό δεν μας γλιτώνει από την μοναξιά. Τί θησαυρός είναι αυτός που δεν μας προστατεύει από το πικρό αίσθημα της μοναξιάς; Αν αισθάνομαι μοναξιά, τί σημασία έχει που ξέρω ότι ειμαι μοναδικός; Μοναδικός θα είχε σημασία αν δεν ένιωθα μοναξιά. Μπορεί να θεραπεύσει τη μοναξιά μου το αίσθημα ότι είμαι μοναδικός κι οι άλλοι είναι μοναδικοί; Η πίστη στην μοναδικότητα ίσως βοηθάει, αν δεν πιστεύουμε στην αυταπάτη ότι ανήκουμε σε ανθρώπους και μας ανήκουν οι άνθρωποι. Δεν ανήκουμε σε κανέναν ούτε μας ανήκει κανείς. Αυτό εννοούν οι Άραβες όταν λένε ότι η όμορφη γυναίκα είναι σαν τον έναστρο ουρανό, όλοι την θαυμάζουν αλλά δεν ανήκει σε κανέναν. Αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο που θα θέλαμε να είναι δικός μας. Δεν μπορεί να είναι δικός μας.
"Τρεξε ελεύθερος σαν το ζαρκάδι πάνω στα βουνά με τα αρώματα",λέει η αγαπημένη στον καλό της, στο Άσμα Ασμάτων, όταν τον συναντάει ύστερα από αγωνιώδη αναζήτηση. Αυτό πρέπει να πούμε κι εμείς στον κάθε άνθρωπο, που επιθυμούμε να τον κάνουμε κτήμα μας. Κανένας άνθρωπος δεν είναι κτήμα.
Για να γλιτώσουμε από το φόβο της μοναξιάς πρέπει να πιστέψουμε στην μοναδικότητα με την έννοια της ελευθερίας. Αν είμαστε μοναδικοί , είμαστε και ελεύθεροι, που σημαίνει δεν μας ανήκει κανείς ούτε ανήκουμε σε κανέναν.
Ξόδεψα τη ζωή μου επισκεπτόμενος φίλους, λέει ο ήρωας της αριστουργηματικής ταινίας "Οι φάλαινες του Αυγούστου", τον οποίον υποδύεται ο ηθοποιός Βίνσεντ Πράϊτ. Εννοεί ότι οι φίλοι του είναι ελεύθεροι, δεν τους κουβαλάει μαζί του, αλλά κι αυτός είναι ελεύθερος, ,πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ξανοίγεται προς τους άλλους και να επικοινωνεί μαζί τους. Τελικά η ομορφιά ελκύει τον έναν προς τον άλλον, αλλά η επικοινωνία θα μας σώσει, όταν είναι άμεση και ειλικρινής. Την επικοινωνία αυτή αναζητάμε κι η επικοινωνία αυτή εμποδίζεται, όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και ούτε πάμε προς τους άλλους ούτε τους άλλους δεχόμαστε , όταν έρχονται προς εμάς. Θάρθει εποχή λένε οι προφητείες που ο άνθρωπος θα διανύει δρόμο πολύ ώσπου να συναντήσει, αν είναι να συναντήσει έναν άνθρωπο. Αυτή είναι ίσως η εποχή μας, εποχή των τελευταίων πραγμάτων. Μαζί με την εμβάθυνση στο μοναδικό πρέπει να εμβαθύνουμε και στο ωραίο. Και το μοναδικό και το ωραίο είναι ελεύθερα από ιδιοτέλεια. Οι μποέμ ήταν φτωχοί. Όταν όμως έπεφταν χρήματα στα χέρια του έκαναν στον εαυτό τους ακριβά άχρηστα δώρα. Το ωραίο (και το μοναδικό) αγαπάει να κρύβεται, λέει ο Ηράκλειτος. Αυτό σημαίνει ότι για τον πρακτικό άνθρωπο που αναζητάει το ωφέλιμο και το χρήσιμο, είναι άχρηστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: