8.11.17

ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο άνθρωπος ζει με την ψυχή και με το σώμα. Καμιά ενέργεια και κανένα πάθος δεν είναι μόνο της ψυχής ή μόνο του σώματος. Παντού συμμετέχουν και τα δύο αυτά αξεχώριστα στοιχεία του ανθρώπου.
Μόνο με την ψυχή ζουν μόνον οι άγγελοι που γι αυτό ονομάζονται «ασώματοι» και μόνο με το σώμα ζουν τα λιγότερο αναπτυγμένα ζώα. Ενώ τα περισσότερο αναπτυγμένα ζώα ζουν όπως ο άνθρωπος, με την ψυχή και με το σώμα. Ένα αναπτυγμένο ζώο. αν χάσει το «ηθικό» του πεθαίνει. Υπάρχουν περιπτώσεις, που άλογα ή σκύλοι πέθαναν από τη λύπη τους, όταν έχασαν τους κυρίους τους. Οι άνθρωποι και τα αναπτυγμένα ζώα έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή τους, που όταν τον χάσουν, η ζωή τους δεν έχει νόημα και δεν θέλουν να ζουν.
Ανάλογα με ποιο από τα δύο στοιχεία ενεργούμε ή πάσχουμε, διακρίνουμε τις ενέργειες σε ψυχικές και σωματικές και τα πάθη σε σωματικά και ψυχικά. Ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαχωρισμός. Χαιρόμαστε και λυπούμαστε και με την ψυχή και με το σώμα. Χαρές και λύπες τις ζούμε και με το σώμα και με την ψυχή. 
Οι γιατροί όταν κάτι δεν είναι ξεκάθαρα σωματικό, το ονομάζουν ψυχολογικό και ικανοποιούν και τους ασθενείς τους, που παίρνουν θάρρος γιατί τα ψυχικά, δεν τα φοβούνται, ενώ αυτά προκαλούν και τα σωματικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ενώ σχεδόν όλες οι ασθένειες εμφανίζονται πρώτα στην ψυχή και μετά εκδηλώνονται και στο σώμα.
Ποτέ να μην χάνουμε το ηθικό μας. Όταν μια πόρτα κλείνει στην ζωή μας , πρέπει να πιστεύουμε πως μια άλλη πόρτα κάπου ανοίγει για μας. Αν ξέραμε ποιος συμβαδίζει στη ζωή μας, ποτέ δεν θα χάναμε την ελπίδα μας για το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: