15.11.17

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Σ' αυτόν τον φευγαλέο κόσμο, που μοιάζει με όνειρο, το να βρεθεί κανείς στη μίζερη θέση, να κάνει μόνο δυσάρεστα πράγματα, είναι βλακεία" (Τ. Γιαμαμότο)
Γράφουμε κείμενα που περιέχουν μόνο υπαινιγμούς για τον αναγνώστη που ίσως θα ήθελε να κάνεις τις δικές του σκέψεις. Είμαστε εκ φύσεως, όχι συμβατικά, κοινωνικοί, λέει ο Αριστοτέλης. Η ανάγκη της επικοινωνίας είναι μέσα στη φύση μας.
Ότι ο κόσμος υπάρχει, για να μπει σ'΄ ένα βιβλίο δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου ή μια φράση που ακούγεται καλά. Η ίδια η ζωή ζητεί να εκφραστεί. Με συγκινεί κάθε φορά η προτροπή να γράψω, επειδή ξέρω από ποιά ακαταμάχητη ανάγκη θέλουμε να γραφεί κάτι.
Αυτό το όμορφο πρωινό στο χωριό Καλαμάκι, αξίζει να περάσει στη λογοτεχνία. Είναι πρωί της Κυριακής. Σιγανή, φθινοπωρινή βροχή πέφτει επάνω στα δέντρα του κήπου.
Το μεγάλο προνόμιο των ανθρώπων που γλεντούν, είναι ότι αποκτούν προοπτική να κάνουν χιούμορ. Η καρδιά μας δεν είναι παράθυρο κλειστό.
Ακολούθησέ με, είπε ο Χρίστος, για να δεις τί θα πει γλέντι και τί θα πει φιλοξενία! Ο Άρης και ο Κώστας με την κιθάρα στο χέρι δεν δείχνουν καμία έκπληξη στις αυθόρμητες αυτές συνάξεις των φίλων στο όμορφο σπίτι του κυρ Θανάση, στο χωριό. Η κυρία Κούλα έχει έτοιμους τους μεζέδες (κεφτεδάκια, ολόδροσες σαλάτες, διάφορα τυριά κ.ά.) Η ρακή για την οποία σεμνύνεται ο κυρ Θανασης παρασκευάζεται από τον ίδιο. "Πιες όσο θες. Την άλλη μέρα δε θα νιώθεις βαρύς."
Ο πρόσχαρος οικοδεσπότης δέχεται με ασπασμούς σταυρωτά τους φίλους και τους δείχνει το μεγάλο τραπέζι, δίπλα στο παραθυρο που βλέπει στον δεντρόκηπο. Η κυρία Κούλα στρώνει στη στιγμή το καθαρό τραπεζομάντιλο και φέρνει τα πρώτα πιάτα με τους ζεστούς μεζέδες που ευωδιάζουν. Ανοίγει κατόπιν το παράθυρο κι ο κήπος μπαίνει στο σαλόνι!
Ο κόσμος όλος είναι κλειστά παράθυρα, αναφωνεί ο Χρίστος, που έχει κατεβάσει μερικά ποτήρια ρακί. Γειά σου παγκοσμιοποίηση. Να τα γράφεις όλα αυτά και να βάλεις τίτλο "παράθυρα κλειστά", λέει σε μενα. Είμαστε όλοι παράθυρα κλειστά. Εννοώ την καρδιά μας.
Οι άνθρωποι πιστεύουν στη δύναμη του λόγου. Πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος, αν βρει ένα καλύτερο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: