3.12.17

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ *

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Ιησούς συμβαδίζει στην αποθάρρυνση*. Αυτό σημαίνει ότι όταν πλησιάζουμε τον Ιησού, η ειρήνη του γίνεται και δική μας ειρήνη. Ο Ιησούς λέει ο Ησαϊας τις νόσους μας εβάστασε. Με ψυχολογικούς όρους αυτό θα το λέγαμε ότι ο Ιησούς σηκώνει το βάρος του ανεξέλεγκτου ασυνειδήτου μας. Μας δίνει έτσι ένα παράδειγμα, γίνεται το πρότυπο, με το οποίο θα πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον. Όταν δύο άνθρωποι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, γίνονται φίλοι, εραστές ή επικοινωνούν απλώς, ,τότε ο ένας μετέχει στο ασυνείδητο του άλλου και δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή συμβαδίζει ο ένας με τον άλλον όπως ο Ιησούς συμβαδίζει με την αποθάρρυνσή μας και μας μεταδίδει την ειρήνη του ή δεν συμβαδίζουν ο ένας με τον άλλον και κατά το κοινώς λεγόμενο , ο ένας «τρώει το ασυνείδητο του άλλου στη μάπα».
Πιο απλά: Ο Ιησούς αντλεί απ΄ την καρδιά του την ειρήνη του και την μεταδίδει στους άλλους, για να μπορούν να μετέχουν κι οι άλλοι σ’ αυτήν και να ξεκουράζονται απ΄ τα ασήκωτα βάρη τους. Αυτό σημαίνει «βαστάει τας νόσους μας». Αυτός που ακολουθεί το Χριστό, ζει όπως ο Χριστός, δηλαδή αντλεί απ΄ την καρδιά του την ειρήνη, στην οποία μετέχει κι ο άλλος που επικοινωνεί μαζί του και νιώθει ότι κάποιος σηκώνει κάτι απ΄ τα ασήκωτα βάρη του και τον ξεκουράζει.
Είναι ένα αίσθημα που εύκολα το νιώθουμε όλοι μας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να νιώσουμε πότε ξεκουραζόμαστε κοντά σε κάποιον και πότε κοντά σε κάποιον άλλον νιώθουμε ανυπόφορη κούραση. Εξαρτάται αν αυτός με τον οποίο επικοινωνούμε αντλεί απ’ την καρδιά του την ειρήνη ή μεταδίδει στους άλλους τα περιεχόμενα του ανεξέλεγκτου αρνητικού ασυνειδήτου του. Το αίσθημα αυτό της ειρήνης το νιώθουμε με κάποια μορφή του ωραίου, ανάλογα με την προτίμησή μας, άλλοτε το νιώθουμε σαν ξεκούραση, άλλοτε σαν ησυχία, άλλοτε σαν γλυκύτητα, κι άλλοτε σαν ψυχική ανάταση!
*Ρενέ Ζιράρ, Κεκρυμμένα από καταβολής, Εκδ.Μαρή

Δεν υπάρχουν σχόλια: