31.12.17

Πότε η γνώση είναι χάρη

Μόσχος Λαγκουβάρδος

Η χάρη να γνωρίζω ότι υπάρχω "εγώ είμαι", είναι έμφυτη. Δεν μας τη διδάσκει κανείς. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να μας τη διδάξει κανείς, επειδή η βεβαιότητα του "εγώ είμαι" είναι εντελώς προσωπική.

Μάθηση είναι μίμηση, αλλά η γνώση ότι υπάρχουμε, δεν είναι αντικείμενο μίμησης, επειδή κάθε ένας γνωρίζει ότι υπάρχει ή δεν γνωρίζει για τον εαυτό του και δεν είναι δυνατόν να μπει στην καρδιά του άλλου, για να μιμηθεί τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Άγιοι της Εκκλησίας διδάσκουν να αλλάξουμε την εσωτερική γνώση, δηλαδή τη γνώση του εσωτερικού ανθρώπου με τη χάρη. Όταν αλλάζουμε τη γνώση του εσωτερικού ανθρώπου με τη χάρη, αυτό σημαίνει ότι τον άνθρωπο τον καταλαβαίνουμε με την αγάπη. Μόνο αν αγαπάμε καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Αν δεν αγαπάμε κάποιον μάταια προσπαθούμε να τον καταλάβουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μας. Δεν τον καταλαβαίνουμε, αν δεν τον αγαπάμε. Το ίδιο επίσης είναι η γνώση του Θεού. Δεν γνωρίζουμε το Θεό και δεν πιστεύουμε, αν δεν τον αγαπάμε.

Και ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε και να πιστεψουμε στο Θεό είναι να θαυμάσουμε την ομορφιά Του. ΈΤσι όταν λέμε ο ένας στον άλλον, ότι δεν καταλαβαινόμαστε, μήπως θα 'πρεπε να εννοήσουμε ότι δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον; Ή και όταν λέμε ότι δεν είδαμε το Θεό και δεν τον πιστεύουμε, μήπως θά 'πρεπε να πούμε ότι δεν αγαπάμε το Θεό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: