25.9.17

Η ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΗΣΥΧΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ , Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η τραγωδία της ανθρωπότητας σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο Βλάσιο Πασκάλ, συγγραφέα του περίφημου βιβλίου ΣΚΕΨΕΙΣ, είναι το ότι δεν μπορεί κανείς να καθίσει πέντε λεπτά μόνος στο δωμάτιό του, χωρίς να κάνει τίποτε.

Να κάθεσαι στην ησυχία, χωρίς να κάνεις τίποτε είναι η Ορθόδοξη Ησυχαστική Παράδοση και δεν νοείται Ορθοδοξία χωρίς την Ησυχαστική Παράδοση.

Αυτό, λοιπόν, που για τον ορθόδοξο είναι η Παράδοσή του, για τον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο, είναι αδύνατο, και αυτή ακριβώς η αδυναμία είναι η αιτία της τραγωδίας της ανθρωπότητας!

Γι' αυτούς που δεν μπορούν να καθίσουν ούτε πέντε λεπτά της ώρας μόνοι στο δωμάτιό τους, χωρίς να κάνουν τίποτε, ο λαός μας έχει αυτήν την παροιμία, που λόγω του πρωτόγονου (γκροτέσκο) της έκφρασης , θα την αποδώσουμε εδώ με κάποια παραλλαγή. Η παραλλαγμένη αυτή παροιμία λέει; Ο διάολος δεν είχε τί να κάνει και κακοποιούσε τα παιδιά του.

Ένα αρχαίο ρητό, το γνωστό "αργία μήτηρ πάσης κακίας" δεν έχει καμία σχέση με τη σκέψη του Πασκάλ και με τα δικά μας σχόλια. Να μην κάνεις τίποτε, στην Κινέζικη Παράδοση είναι η πιο δύσκολη άσκηση πνευματικότητας.

Η σιωπή κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας είναι το ανώτερο στάδιο του πνεύματος. Λέγεται πως η σιωπή είναι η γλώσσα των τελείων. Η σιωπή αυτή λέγεται και "κατάπαυση", όταν ο άνθρωπος παύει τους περισπασμούς του νου.

"Νους σκεδανύμενος επί τα έξω", λέει κάποιος Άγιος Πατέρας, νομίζω ο Άγιος Γρηγόριος, " θηριώδης ή δαιμονιώδης". Δηλαδή ο νους που διασκορπίζεται με τους εξωτερικούς περισπασμούς γίνεται θηριώδης ή δαιμονικός.

Τέλος μια παρατήρηση του γράφοντος, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να αληθεύει και μπορεί όχι, είναι ότι το χάρισμα να είναι κανείς ειρηνικός μέσα του, (μόνο τότε μπορεί να καθίσει στο δωμάτιό του μόνος, χωρίς να κάνεις τίποτε, είναι και η ένδειξη ότι αυτός δεν ανήκει στην κατηγορία των πρακτικών ανθρώπων, αλλά ανήκει στους θεωρητικούς, στους βλέποντες τα ανώτερα, τα μη βλεπόμενα, τα πνευματικά, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: