4.9.17

ΤΙΣ ΕΣΤΙΝ Ο ΝΙΚΩΝ;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Όπου πηγαίνει η Δύση προκαλεί πολέμους και βία. Η Ορθοδοξία διαφέρει ριζικά από την Δύση. Η Δύση είναι φαντασία, δεν έχει πραγματική βάση. Στην εποχή μας αναστατώθηκαν τα στοιχεία του κόσμου. Πάντα ήταν αναστατωμένα, λέει ο Απόστολος Παύλος, και γι΄ αυτό τα ονομάζει αδύνατα και ασθενή. Αφού γνωρίσατε το Θεό, γράφει στην επιστολή του στους Γαλάτες ή μάλλον αφού σας γνώρισε ο Θεός, γιατί επιστρέφετε πάλι στα αδύνατα και ασθενή στοιχεία. « Η πίστη δεν είναι κάποια προσωπική αντίληψη των πραγμάτων, δεν είναι κάτι ιδιωτικό και υποκειμενικό (φανταστικό,) αλλά η αντικειμενική και ιστορική πίστη στο Χριστό... Χωρίς το Χριστό, τον σαρκωμένο Θεό, δεν υπάρχει ανθρώπινη τελείωση, δεν υπάρχει πρόοδος στην ιστορία, ούτε καμιά ελίτ με σοφία που σώζει.» (Ντοστογιέφσκι)
        Όσοι ζούμε με την εργασία βλέπουμε ότι η αξία της εργασίας εξαφανίζεται και δεν μπορούμε πια να στηριζόμαστε σε αυτήν. Από δω και πέρα η ζωή μας εξαρτάται απ’ το κεφάλαιο, δηλαδή από αυτούς που διαθέτουν χρήματα ή έδαφος ώσπου να εξαφανιστεί και το έδαφος ως συντελεστής της παραγωγής , για να φοβούνται και οι ιδιοκτήτες του εδάφους. Η παγκοσμιοποίηση εξευτέλισε όλες τις ανθρώπινες αξίες και τις υποκατέστησε με τα χρήματα, τα οποία όμως βρίσκονται στα χέρια μιας ελίτ του πλούτου, δηλαδή μερικών οικογενειών, που ανησυχούν  από τον ενδόμυχο φόβο των πλουσίων, τον φόβο του υπερπληθυσμού.
            Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η κατάσταση ανελευθερίας δεν έπληξε την πηγή από την οποία ο ελληνικός λαός αντλεί την δύναμή του, την πίστη στο Χριστό. Τις εστιν ο νικών; Ειμή αυτός που πιστεύει ότι ο Χριστός είναι ο υιός του Θεού; Ο Θεός μας χάρισε νίκη, που νικάει τον κόσμο. Ας ευχαριστήσουμε το Θεό κι ας μην χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στην πρόνοια του Θεού. Είναι ανώτερη από κάθε εξωτερικό πεπρωμένο.
          Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε στην Ανάσταση του Χριστού. Η Ανάσταση του Χριστού είναι η μόνη πραγματικότητα που τίποτα δεν μπορεί να την αναιρέσει.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η δύναμη της Ελλάδος δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και τώρα οικονομική. Η δύναμη της Ελλάδος δεν είναι τα αδύνατα και ασθενή στοιχεία, αλλά τα αιώνια, τα πνευματικά. Ο εχθρός χτυπάει αυτό που βλέπει, την οικονομία. Δεν είναι σε θέση να δει την πραγματική δύναμη της Ελλάδος. Ακόμα κι αν την έβλεπε δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει την αξία της. Το ότι είναι άγνωστη σ΄ αυτόν η πραγματική δύναμη της Ελλάδος, αυτό είναι μια δωρεά του Θεού και πρέπει να ευχαριστούμε το Θεό που φυλάει την δύναμη της Ελλάδος από την επιβουλή του εχθρού. Ας ευχαριστήσουμε το Θεό που μας έδωσε νίκην. (Α΄Ιωάννου Ε’, 4)
           Είμαστε αισιόδοξοι γιατί καμία αυτοκαταστροφική δύναμη δεν μένει. Οι δυνάμεις αυτές αυτοκαταστρέφονται γι΄ αυτό ακριβώς, γιατί είναι αποκομμένες από αυτό που διαρκεί, από το αιώνιο. Είναι καταστάσεις που έρχονται για να επιτελέσουν το έργο της καταστροφής όπως οι άνεμοι τους χειμώνες, για να προετοιμάσουν την γη, για την σπορά. Ο λαός μας ζει χιλιάδες χρόνια και έχει περάσει ακόμα χειρότερες καταστάσεις από την σημερινή. Οι δυνάμεις της καταστροφής έρχονται για να φύγουν. Κανείς δεν τις εμποδίζει , όπως κανείς δεν θα την εμποδίσει να φύγει και την παρούσα κατάσταση ανελευθερίας. Δεν θα χυθεί ούτε ένα δάκρυ την ημέρα που θα αφήσει αυτόν τον τόπο ελεύθερο, όπως κανείς δεν λυπάται όταν ο λυκάερας κοπάζει και βασιλεύει η ειρήνη και η αρμονία στη φύση.











Δεν υπάρχουν σχόλια: