20.9.17

ΜΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μια ετυμολογία που κάνουν οι δυτικοί για την ονομασία "Σλάβοι", είναι τουλάχιστον ατυχής, αν είναι αληθινή. Δεν είμαι ειδικός και με κάθε επιφύλαξη εκφράζω την άποψή μου: Θεωρούν ότι το όνομα "Σλάβοι" βγαίνει από το όνομα "σκλάβος" (σλέιβς) (:) Ενώ βγαίνει από το ρωσικό όνομα "σλάβα" που σημαίνει σωτηρία και "Σλάβοι" σημαίνει οι "σωτήριοι" ή "οι σωσμένοι". Παράβαλε το όνομα "Πραβντα Σλάβα" που σημαίνει "Αληθινή Σωτηρία". Πραβντασλάβα ονομάζουν οι Σλάβοι την Ορθοδοξία. Το όνομα Σωτήριος οι δυτικοί το κάνουν "σκλάβος". Κατάφωρη αδικία.
     Το όνομα "σλέΪβς" το πήραν από το ελληνικό "σκλαβοι" και κανονικά πρέπει να το προφέρουν "σκλέϊβς" όχι "σλέΪβς". Θα μου πείτε υπάρχει και κακία στη γλώσσα. Λέτε να μην υπάρχει; Σε μας η Ελληνική γλώσσα, που απόμεινε η μόνη μαζί με την Ορθοδοξία, που υπερασπίζεται το δικαίωμα των Ρωμιών στον τόπο τους είναι υπό διωγμόν! Αν χαθεί η Ελληνική και η Ορθοδοξία, θα χαθεί και για τους Ρωμιούς αυτή η πατρίδα, όπως χάθηκαν κι οι άλλες!
     Οι νεοέλληνες, δυστυχώς, δεν είμαστε άξιοι να φυλάξουμε τον τόπο μας . Εφησυχάζουμε λες και είναι καθήκον των άλλων εθνών να αγωνιστούν να την φυλάξουν για τους Έλληνες.
Τί απλές αλήθειες διαφεύγουν της προσοχής μας! Δεν είναι κρίμα; Πρέπει να παρακαλούμε το Θεό να μας χαρίζει εγρήγορση. Η μεγαλύτερη ίσως αμαρτία μας τώρα είναι η άγνοια κι ο εφησυχασμός! Το τελευταίο κι ίσως το μέγιστο Μάθημα που δίδαξε ο Ιησούς στους Μαθητές Του , στον κήπο της Γεσθημανή, είναι να μένουν άγρυπνοι. Να μην κοιμούνται στις ώρες της αγωνίες Του. Ο Ιησούς αγωνιά τώρα για μας; Εγώ το πιστεύω. Ας μείνουμε άγρυπνοι τις ώρες της αγωνίας του Ιησού και μόνο για να συμμετέχουμε στην άγια οδύνη Του. Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια: