6.9.10

Ο φόβος του σημερινού ανθρώπου (διορθωμένο)

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

«Όπου είναι ο θησαυρός σας εκεί είναι και η καρδιά σας"
Ματθ.6,21


Ο σημερινός άνθρωπος φοβάται γιατί δεν πιστεύει στο Θεό. Στην Αμερική σήμερα παρόλο που οι κυβερνήσεις θεωρούν ως το μεγαλύτερο φόβο των πολιτών την τρομοκρατία, ο Αμερικανός πολίτης δεν είναι αυτό που φοβάται. Η Τρομοκρατία είναι ένας πολιτικός λόγος για να αυξηθούν τα κονδύλια για την κατασκευή ολοένα πιο καταστρεπτικών όπλων, για να επιβάλλονται μεγαλύτεροι φόροι και για τις επεμβάσεις στα εσωτερικά των ξένων χωρών. Ο Αμερικανός πολίτης σήμερα δεν φοβάται μήπως κάποιος τραβήξει το πιστόλι και τον σκοτώσει. Φοβάται μήπως ο ίδιος φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι του.Ο σημερινός άνθρωπος φοβάται γιατί δεν πιστεύει στο Θεό.

Η Ελλάδα ακολουθεί την Αμερική τριάντα χρόνια πίσω. Δεν ήρθε ακόμα ο φόβος αυτός. Ωστόσο ένας παρόμοιος φόβος αρχίζει να κυριεύει ολοένα και περισσότερους. Ο φόβος μήπως την ώρα που βαδίζει κανείς στο δρόμο ή την ώρα που κάνει τα ψώνια του στα πολυκαταστήματα πέσει κάτω λιπόθυμος ή νεκρός. Εκεί οδήγησε τον άνθρωπο η διαρκής και επίμονη προπαγάνδα του καπιταλιστικού ή του κομμουνιστικού υλισμού που δε βλέπει στον άνθρωπο άλλη αξία πέρα απ΄ την οικονομική!

Ο φόβος είναι αντεστραμμένη αγάπη. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου " Να μη θησαυρίζετε θησαυρούς επί της γης όπου ο σκόρος και η σκουριά αφανίζουν κι όπου κλέφτες κάνουν διαρρήξεις και τους κλέβουν. Να θησαυρίζετε θησαυρούς στον ουρανό, όπου δεν τους αφανίζουν ούτε ο σκόρος ούτε η σκουριά, κι όπου οι κλέφτες δεν κάνουν διαρρήξεις και δεν τους κλέβουν. Γιατί όπου είναι ο θησαυρός σας εκεί είναι και η καρδιά σας".

Η παράδοσή μας στη φθορά προκαλεί το φόβο μας, αλλά πιστεύουμε στο Θεό και με όλο που έχουμε επίγνωση της μηδαμινότητάς μας είμαστε αισιόδοξοι: «Ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού;" γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή στους Ρωμαίους, " Θλίψις ή στενοχωρία ή διωγμός ή λιμός ή γυμνότης ή κίνδυνος ή μάχαιρα; Σύμφωνα με τη Γραφή

«Για σένα πεθαίνουμε όλη τη μέρα/
μας μεταχειρίζονται σαν πρόβατα
που τα πάνε για σφαγή»

Εμείς όμως βγαίνουμε νικητές από όλες αυτές τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Χριστού, ο οποίος μας αγάπησε. Κι είμαι πραγματικά βέβαιος πως ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε άλλες ουράνιες δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε κάτι άλλο είτε στον ουρανό είτε στον άδη ούτε κανένα άλλο δημιούργημα θα μπορέσουν ποτέ να μας χωρίσουν από την αγάπη του Θεού για μας, όπως αυτή φανερώθηκε στον πρόσωπο του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας" (Ρωμ.8,34).

Τί είναι ο φόβος; Πώς να μη φοβούμαστε; Στο Ευαγγέλιο ο φόβος περιγράφεται ως αντεστραμμένη αγάπη. Φοβούμαστε γιατί αγαπάμε τη φθορά αντί το Θεό. Αν πλησιάσουμε το Θεό η αγάπη του Θεού διώχνει το φόβο. Δεν μας κυριεύει η απελπισία. «Στην αποθάρρυνσή μας συμβαδίζει μαζί μας ο Ιησούς και καθιστά έγκυρες ελπίδες», πραγματοποιεί τις προσδοκίες μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς,υπάρχει η προπαγάνδα παντού πως μόνον όταν έχει κανείς χρήματα δεν φοβάται τίποτα.Το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη.Η τέλεια αγάπη έξω βάλει τόν φόβο.Ποιός όμως έχει αυτή την τέλεια αγάπη;Μήπως αυτή είναι κατόρθωμα των τελείων αγωνιστών της ορθοδόξου Πίστως;Υπάρχουν πολλοί φόβοι αφου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν και ενισχύουν όλους αυτούς τους φόβους.Μήπως πίσω από τους φόβους δεν υπάρχουν δαιμονικές αρχές οι οποίες θέλουν να κάμψουν την λίγη πίστη που υπάρχει;Ακόμη και λίγη πίστη νάχει ο άνθρωπος,κάμπτεται λόγω της αδυναμίας του και της ανεπάρκειάς του.Όταν διαβάζουμε πατερικά κείμενα που δείχνουν οτι αυτοί χαίρονταν όταν κακοπαθούσαν και κάθεσαι εκστατικός βλέποντας την αδυναμία σου,τι μπορεί να κάνει ο αδιάφορος στην Πίστη που δεν έχει ξυπνήσει η ψυχή του ακόμη;''Ηρθα στη ζωή για να ζήσω και οχι να πεθάνω''ακούω μερικούς που λένε...Δεν ανέχεται ο άνθρωπος σήμερα να κακοπαθεί αφου έχει σκοτιστεί ο νους του από τις μέριμνες της ζωής και την τρομοκρατία της πληροφόρησης....Π

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

"Ζητήσετε τον Κύριο και πάρετε δύναμη. αναζητήσετε το πρόσωπό Του συνεχώς" Ψαλμ. 104,4

"Πλησιάστε προς Αυτόν και φωτισθείτε"
Ψαλμ. 33,6

"Ο Κύριος προστάζει να μείνομε μέσα του, αφού κι αυτός μένει μέσα σ΄ εμάς" Ιω. 15, 4

"Ο νους γίνεται κατά την ενέργεια του όμοιος μ΄ εκείνα που θεωρεί, κατ΄ ανάγκην όταν θεωρεί σύνθετα ποικίλλεται κι αυτός, κι όταν εκπίπτει από την απλότητα , δεν μπορεί να είναι αδιαίρετος.(...) Η κατάσταση της διαίρεσης είναι τελείως έξω από τη χάρη." ( Άγιος Κάλλιστος Καταφυγιώτης, Φιλοκαλία 5ος τόμος).

Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου Βασιλική, όταν μιλούσε για τη ζωή με βάσανα χρησιμοποιούσε την έκφραση "να ζεις και να ζένεσαι", δηλαδή να βράζεις. Ζένομαι, πιθανόν από το ρήμα "ζέω" δηλαδή βράζω.