29.4.10

Η έκπληξη του Δανού νιώθεται (Σχόλιο στον Αμέθυστο)

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


Η έκπληξη του Δανού ελεγκτή του ΔΝΤ νιώθεται. Όπως νιώθεται και η ενόχληση του Γερμανού γιατί δεν πεθαίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι μόλις πάρουν τη σύνταξη.
Αν βγάλουμε τη "σάλτσα" από αυτήν την ιστορία θα δούμε ότι χάσμα μέγα χωρίζει τους Έλληνες απ΄ τους Δανούς, τους Γερμανούς κι από ένα κόσμο που δύει.
Οι Γερμανοί προβληματίστηκαν κάποτε με το ανελαστικό ωράριο εργασίας που εφάρμοζαν όχι επειδή αρρώσταινε τους εργαζομένους, αλλά επειδή τα έξοδα για νοσήλεια υπερέβαιναν τα έσοδα από το ανελαστικό ωράριό τους.


Ο Δυτικός κόσμος υπερτιμά το νόμο και την τήρησή του, γιατί αυτή είναι και η θρησκεία τους: στοχεύει στην ικανοποίηση της τρωθείσης δικαιοσύνης του Θεού.
Αλλά στην Ορθοδοξία δεν είναι το ίδιο. Είμαστε τόσο πεσμένοι οι άνθρωποι, που και τέλεια να εφαρμόζαμε το Νόμο κανένας δεν θα σωζόταν.
Οι αρχαίοι Έλληνες όταν είδαν τους νόμους των Ρωμαίων τρόμαξαν. Ο άνθρωπος εθεωρείτο πράγμα, και οι δανειστές κάποιου, αν δεν είχε να τους πληρώσει τον έκοβαν στα δυο για να πάρει ο καθένας από το σώμα του το κομμάτι που αναλογούσε στην απαίτησή του!
Για την Ορθοδοξία είμαστε όλοι ΄πονηροί δούλοι της Παραβολής του Κυρίου, μηδέ εξαιρουμένου του Δανού ελεγκτή του ΔΝΤ.


Γιατί δεν εξεπλάγη ο εκπρόσωπος αυτός των χρηματοπιστωτών του ΔΝΤ που τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα αντί να ενισχύσουν τη Γεωργία , σαν γεωργική χώρα που είναι και γενικά τις δυνατότητές της να είναι ανεξάρτητη ξοδεύτηκαν για οτιδήποτε άλλο π.χ. για την αγορά όπλων από τις χώρες που πάνω από όλα έχουν το Νόμο και τηνν τήρηση του Νόμου, όπως οι Εβραίοι της Βίβλου στα χρόνια του Χριστού είχαν την τήρηση της αργίας του Σαββάτου πάνω από την θεραπεία του ανθρώπου;


Αυτό που προέχει για τον Δανό ελεγκτή είναι προφανές ότι δεν είναι το πνεύμα του Θεού, αλλά το πνεύμα του Χρήματος και της Δύναμης. Το ίδιο κριτήριο έχουν και οι ντόπιοι τεχνοκράτες. Χάρις σ΄ αυτούς οι απλοί άνθρωποι θα δοκιμαστούν ακόμα μια φορά, αν το επιτρέψει ο Θεός, ίσως για να μη λησμονήσουν ότι "αγαθή σοφία υπέρ δύναμιν" καθώς λέει η Αγία Γραφή.

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

"Ο Δυτικός κόσμος υπερτιμά το νόμο και την τήρησή του, γιατί αυτή είναι και η θρησκεία τους: στοχεύει στην ικανοποίηση της τρωθείσης δικαιοσύνης του Θεού ... όπως οι Εβραίοι της Βίβλου στα χρόνια του Χριστού είχαν την τήρηση της αργίας του Σαββάτου πάνω από την θεραπεία του ανθρώπου;
Αλλά στην Ορθοδοξία δεν είναι το ίδιο."

Πολύ σημαντική και πολύ χρήσιμη η πληροφορία σας. Σας συγχαίρω. Δεν είναι άστοχη, επομένως, και η παρατήρηση ότι, κάθε αίρεση υποστρέφει τον άνθρωπο στον αρχέγονο, φονταμενταλιστικό ή πρωτόγονο, ιουδαϊσμό.

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Ευχαριστώ θερμά! Το σχόλιό σας δίδει περισσότερο βάθος και ολοκληρώνει την αρχική σκέψη.