9.4.10

Ιησούς, ο άνθρωπος που ζη (σχόλιο)

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Ο Άγγλος συγγραφέας Μάλκολμ Μάλτζεριτζ στο βιβλίο του «Ιησούς, ο άνθρωπος που ζει», Εκδόσεις Φοντάνα Κόλλινς, Λονδίνο 1975, γράφει επάνω στο θέμα αυτό. - Αναφερόμαστε σε ξένους συγγραφείς γιατί οι διανοούμενοί μας δεν καταδέχονται τα έργα και τους βίους των αγίων, επειδή αυτά είναι αγαπητά αναγνώσματα στον απλό λαό.-
Το βιβλίο του Μάλτζεριτζ είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν οι σκεπτικιστές διανοούμενοι της Ελλάδος, που χάνουν τα αυγά και τα πασχάλια τους όταν έρχονται σε επαφή με τους ξένους. Οι ξένοι δεν ξέρουν την Ελληνική γλώσσα και διαβάζουν τα πατερικά κείμενα από μεταφράσεις, ακόμα και το Ευαγγέλιο και δεν το κατανοούν. Παράδειγμα τη φράση του Ευαγγελίου «Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστι» τη μεταφράζουν «η βασιλεία του Θεού είναι ανάμεσά μας».
Πρέπει να το διαβάσουν το βιβλίο του Μάλτζεριτζ οι σκεπτικιστές διανοούμενοί μας, αν και με προσοχή διότι ο Μάλτζεριτζ, ως διαμαρτυρόμενος δεν ακολουθεί την ορθή ερμηνεία της Εκκλησίας. Να το διαβάσουν χωρίς να παραλείπουν να ζητήσουν απ΄ το Θεό στις προσευχές τους να τους χαρίσει Πίστη και Γνώση της αληθείας: «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.(...) Αύτη εστιν η αιώνιος ζωή ίνα γινώσκωσί σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν" (Ιων.17,3).
«Ο Ιησούς επί δύο χιλιετίες γεμίζει τις καρδιές από την αγάπη αμέτρητων ψυχών προς Αυτόν. Ο Ευρωπαίος, ο Ασιάτης, ο Αφρικανός, Ο αυτόχθων Αμερικανός, και οι κάτοικοι του Ωκεανού, αν και διακρίνονται μεταξύ τους ως προς τον χαρακτήρα, όλοι αναγνωρίζουν τη δύναμη του χαρακτήρος Του. Από όλους τους μεγάλους άντρες της ιστορίας κανένας δεν μπόρεσε να βγει από τα όρια της εποχής του και των σχετικών με αυτήν περιστάσεων, ούτε ανύψωσε με τη ζωή του τον χαρακτήρα του πάνω από όλες τις εποχές και από όλα τα έθνη» (Γ. Κωνσταντίνου, Λεξικόν Αγίων Γραφών).
Ο Μάλτζεριτζ γράφει για τον Ιησού: «Ο Ιησούς αν και έχει πεθάνει ζη μέσα στον κόσμο. Όχι δια μέσου των πιστών του και της διδασκαλίας του, όπως συμβαίνει με άλλα μεγάλα πνεύματα, αλλά «ως ένα πρόσωπο». Ο Σωκράτης, υπήρξε ένας σοφός και ευγενικός άνθρωπος, αλλά κανείς δεν έχει βρει μεταθανατίως στο Σωκράτη ένα φίλο και ένα σύντροφο για όλη του τη ζωή, εν ονομάτι του οποίου ζωές υπέροχης αγάπης και αφοσίωσης έχουν υπάρξει. Οι άγιοι έχουν παρεπιδημήσει μεταξύ μας και έχουν αφήσει πίσω τους ευλογημένες αναμνήσεις και συνεχή θεία έμπνευση, αλλά έχουν φύγει εκ μέσου ημών, όταν ήλθε η ώρα τους. Ομοίως μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν κληροδοτήσει σε μας τα έργα τους, αλλά στην οφειλόμενη σειρά έχουν αναχωρήσει επίσης, χωρίς να επιστρέψουν ποτέ.
Η μοναδικότητα του Ιησού έγκειται σ΄ αυτό, ότι στη μαρτυρία και εμπειρία αμέτρητων ανθρώπων κάθε είδους και κάθε κοινωνικής θέσεως, κάθε φυλής και κάθε εθνικότητος, από τον απλούστερο και τον πιο πρωτόγονο έως τον πιο εκλεπτυσμένο και καλλιεργημένο, παραμένει ζωντανός» (Μόσχου Λαγκουβάρδου, Η μοναξιά της νυχτερινής σκοπιάς, Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2002).

Δεν υπάρχουν σχόλια: