12.12.08

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί

Τα τελευταία έκτροπα ετούτα με κινήσανε να γράψω τις γραμμές αυτές. Μερικοί πολιτικοί αυταπατώνται νομίζοντας ότι ενσπείροντας τη διχόνοια θα κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Η διχόνοια προκαλεί ζημία και σ΄ αυτούς που την προάγουν ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, και στους πολίτες που αντιμάχονται μεταξύ τους διαρκώς διηρημένοι. Μια ελληνική λαϊκή παροιμία λέει «μην περιμένεις κέρδος απ΄ τη ζημία».
Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Κανένας δηλαδή δεν είναι τόσο χωριστά από τους άλλους. Στη μοναξιά μας μπορεί να έχουμε το αίσθημα αυτό της απομόνωσης και της αποξένωσης, αλλά στην πραγματικότητα κανένας δεν είναι αποκομμένος απ΄ τους άλλους. Ακόμα και το να περπατήσεις απλώς στο δρόμο χωρίς να μιλήσεις σε κανένα , αυτό αρκεί να μεταδώσεις κάτι στους άλλους και να δεχθείς κάτι από αυτούς.
Αυτό που είμαστε όχι μόνο γίνεται αντιληπτό , αλλά διδάσκει κιόλας κάποιο ευχάριστο ή δυσάρεστο μάθημα. Ένας λόγος που μας ενδιαφέρει η αισθητική στην εμφάνισή μας είναι αυτός: να δώσουμε μια ευχάριστη εικόνα στους άλλους. Με τη διαίσθησή μας γνωρίζουμε ότι όχι μόνο η παρουσία μας, αλλά τίποτε απολύτως δεν περνάει απαρατήρητο.
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου δέχεται και καταγράφει ανάλογα με το ενδιαφέρον τους αμέτρητα μηνύματα κάθε στιγμή. Απ΄ το κάθε μάτι , λένε οι επιστήμονες περνάνε σε κάθε δευτερόλεπτο είκοσι εκατομμύρια πληροφορίες στον εγκέφαλο ο οποίος τις επεξεργάζεται. Ο νους ουδέποτε παύει να εργάζεται. Ο νους είναι αεικίνητος, ακόμα και στον ύπνο μας.
Κατά τον Γιουγκ πολλοί νιώθουν το φόβο του υπερπληθυσμού. Φοβούνται ότι ο πληθυσμός της γης αυξάνει και δεν θα μας χωράει να ζήσουμε. Το αίσθημά τους μοιάζει με το αίσθημα της ασφυξίας ή της κλειστοφοβίας. Ίσως έτσι ένιωθε ο Σαρτρ, για να πει ότι «η κόλαση είναι οι άλλοι».Είναι ο αιώνιος φόβος του υπερπληθυσμού.
Είναι γνωστή η θεωρία του Μάλθους, ότι η Γη δεν θα μπορέσει να μας θρέψει, αλλά ήδη είναι ξεπερασμένη, γιατί με όλες τις ανησυχίες μας τα πλάσματα της Φύσης συνεχίζουν να ζουν με την αρμονία με την οποία τα σχεδίασε ο δημιουργός τους.
Άλλοι επιστήμονες πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η Γη μπορεί να μας θρέψει όλους και χωρίς τις επιθετικές μεθόδους, που χρησιμοποιούμε σήμερα και τη βιάζουμε με τα διάφορα τεχνικά μέσα που επινοεί και κατασκευάζει συνεχώς η σύγχρονη τεχνική. Το πρόβλημα είναι ηθικό, ως προς τη δίκαιη κατανομή των αγαθών της Γης.
Αυτό που είμαστε διδάσκει. Τίποτε δεν περνάει απαρατήρητο απ΄ την παρουσία μας. Ούτε καν οι σκέψεις που κάνουμε δεν μένουν χωρίς αποδέκτη. Ακόμα κι αν είμαστε κλεισμένοι στο δωμάτιό μας. Βέβαια οι σκέψεις που μεταδίδονται καλύτερα και τα λόγια που ακούγονται καλύτερα είναι οι σωστές σκέψεις και τα λόγια που λέγονται με αγάπη. «Μόνο τα λόγια που λέγονται με αγάπη θα ακουστούν», λέει μια παροιμία των Ινδιάνων Αζτέκων.
Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι αν ένας κάνει μια σωστή σκέψη θα μεταδοθεί παντού σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν δεν την πει σε κανένα, ούτε τη γράψει πουθενά. Αν ένας άνθρωπος κλειστεί στο δωμάτιό του και κάνει μια σωστή σκέψη, η σκέψη αυτή θα μεταδοθεί παντού. Είναι γνωστό το «φαινόμενο της πεταλούδας» όπως λέγεται.
Επιστήμονες έκαναν πειράματα σε πιθήκους . Τους έδιναν πατάτες γεμάτες χώματα και λάσπη και τις έτρωγαν όπως ήταν χωρίς να τις καθαρίζουν. Όταν ένας από αυτούς πήρε ένα ξύλο και έτριψε τη λάσπη της πατάτας, η συνήθεια αυτή μεταδόθηκε αμέσως σε όλους τους πιθήκους, που έκαναν το ίδιο. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μυστική επικοινωνία μεταξύ τους. Αν αυτή η μυστική επαφή υπάρχει στους πιθήκους, και σε άλλα ζώα, γιατί να μην υπάρχει και στους ανθρώπους; Η ανθρώπινη φύση είναι μία και ενιαία. Άρα βρισκόμαστε όλοι σε επαφή μεταξύ μας, όσο κι αν αυτό δε φαίνεται και η ύπαρξη του καθενός από μας είναι με αοράτους δεσμούς δεμένη με τους άλλους.
Η ενότητα των ανθρώπων είναι δόγμα στη Χριστιανική πίστη. Ο Ιησούς προσευχήθηκε να γίνουν όλοι οι άνθρωποι ένα κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση της ενότητας των θεϊκών προσώπων. Αυτό διδάσκει η Εκκλησία μας ότι η σωτηρία είναι κοινωνική και δεν είναι ατομική ή ιδιωτική υπόθεση. Το ύψιστο μυστήριο της ενώσεως του ανθρώπου με το Θεό, ονομάζει η Εκκλησία μας «Θεία Κοινωνία».
Αυτό το νόημα της ενότητας και της κοινωνίας των ανθρώπων εκφράζουν και τα λόγια «κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί».

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: