7.8.08

M.E.Λακουβάρδος, Η οδύνη του καλού

Η οδύνη του καλού
Μ.Ε.Λαγκουβάρδος

Δεν είναι ανώδυνο να ’σαι καλός άνθρωπος. Η καλοσύνη δεν είναι για τύπους του γλυκού νερού. Ο καλός υποφέρει στη ζωή του. Τις προάλλες έγραφα πως για να έχεις καλές σχέσεις με τις γυναίκες πρέπει να είσαι αλήτης. Αν είσαι καλός και ευγενικός θα υποφέρεις σκληρά. Οι γυναίκες είναι πιο σκληρές απ΄ τους άντρες. Ενώ υπάρχουν Μήδειες, δεν υπάρχουν Μήδειοι. Μήδεια, σημαίνει κατά λέξη «αθεόφοβη». Η Εύα δε φοβήθηκε το Θεό και παρέσυρε και τον Αδάμ. Οι γυναίκες, όπως λένε όλα τα τραγούδια του κόσμου, δεν λυπούνται και δεν πονούν κανέναν, εκτός ίσως απ΄ τα παιδιά τους. Η Εύα είναι ο τύπος του σαρκικού ανθρώπου. (Αλλά και η Παναγία είναι ο τύπος του πνευματικού ανθρώπου!)
Θα μου πείτε , μα τι τις θέλεις τις καλές σχέσεις που στηρίζονται στο φόβο; Ε. αυτές είναι οι σχέσεις! Τι να κάνουμε; Η άλλη οδός είναι η οδός του θεωρητικού εργένη. Δεν μιλώ για το τρίτο φύλο, γιατί δεν καταλαβαίνω αυτούς που θέλουν να ζουν ως γυναίκες, ενώ είναι άντρες. Λένε ότι απ΄ την πολλή επιθυμία να ζουν ως γυναίκες αποκτούν και τα ελαττώματα των γυναικών. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Στο άρθρο εκείνο δέχθηκα την εξής αντίκρουση προφανώς απ΄ την πλευρά του απροσδιόριστου φύλου, ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αντρών και των γυναικών, ότι οι διαφορές δεν είναι διαφορές φύλου, αλλά προσωπικότητας.
Αλίμονο , αν φτάσαμε αυτού, στην παντελή εξάλειψη διαφορών μεταξύ των δύο φύλων και μπερδεύουν τα παιδιά μας το μπαμπά τους με τη μαμά τους!
Είχα βασίσει την άποψή μου ότι οι γυναίκες δεν αγαπούν τους καλούς χαρακτήρες των αντρών, αλλά τους κακούς, στη θεωρία ενός συγχρόνου Αμερικανού ψυχιάτρου, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλοι οι καυγάδες στους γάμους υποκινούνται απ τις γυναίκες, ασυνείδητα, γιατί θέλουν να αποφύγουν το σαρκικό έρωτα! Η καλοσύνη λοιπόν προς τις γυναίκες, λόγω και της έμφυτης καχυποψίας τους ερμηνεύεται κατά αμάχητο τεκμήριο ότι είναι προάγγελος του έρωτα .
Η γυναίκα αποφεύγει την καλοσύνη όπως ο διάβολος το λιβάνι. Οι άντρες που δεν ξέρουν αυτήν την αλλόκοτη συνήθεια των γυναικών τρελαίνονται. Οι μεγαλύτεροι καυγάδες μεταξύ των συζύγων γίνονται όταν οι σύζυγοι φέρνουν δώρα στις συζύγους ή γυρίζουν από γιορτές, ταξίδια, τραπέζια και γλέντια, γιατί όλα αυτά είναι προέρτια του έρωτα.
Για το ίδιο άρθρο μια γυναίκα μου έγραψε για να με ρωτήσει , γιατί οι γυναίκες αποφεύγουν τον έρωτα. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί. Όταν ρώτησα μια έμπειρη στα ερωτικά γυναίκα, γιατί οι γυναίκες αποφεύγουν το συζυγικό έρωτα , μου είπε επί λέξει « ίσως γιατί δεν αγάπησαν ποτέ αυτές οι γυναίκες». ‘Ισως οι γυναίκες να είναι θερμές με τον καιρό, όπως τα ζώα και σαν πιο ενστικτώδεις απ΄ τους άντρες τηρούν την έμφυτη αυτή διάθεσή τους για τον έρωτα. Ίσως τα ζευγάρια πρέπει να είναι πιο πολύ κοντά ψυχικά και πνευματικά και λιγότερο σαρκικά. Η σοφή δημώδης Ελληνική παροιμία λέει: «Αραιά το φιλί, να ’χει νοστιμάδα».
Αντί να θεωρητικολώ θα σας θυμίσω πάλι τα λόγια του αλήτη –χαροκόπου, τον οποίο συνάντησα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Του είχα ζητήσει να μου πει κάποιο λόγο Θεού. Με ρώτησε αν είμαι παντρεμένος. Όταν άκουσε ότι είμαι παντρεμένος μου είπε: «Να προσεύχεσαι κρυφά».
Η απάντηση αυτή θα γίνει πιο κατανοητή, αν λάβετε υπόψη , τι έπαθε ο καυμένος ο αρχι-σεξολόγος δόκτωρ Κίνσευ με τις θεωρίες του. Ο Κϊνσευ που έκανε αμέτρητες γυναίκες «προχωρημένες» στον έρωτα, δεν περίμενε ότι θα εφαρμόσει τις θεωρίες του και η ίδια του η γυναίκα με έναν πολύ όμορφο φοιτητή του και μάλιστα παρουσία του!
Τώρα, ο Δυτικός κόσμος , σύμφωνα με τα λόγια κάποιου μεγαλο –ψυχιάτρου τρώει τα απορρίματά του , με την έννοια ότι έχουν διαλυθεί τα πάντα στις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Δεν απορούμε γιατί τα βλέπουμε να γίνονται κι εδώ με κάποια καθυστέρηση.
Είναι οδύνη να είσαι καλός άνθρωπος κι ακόμα μεγαλύτερη οδύνη είναι να ομολογείς την πίστη σου στο Χριστό και τη φιλία σου στο Σταυρό του Χριστού. «Η αγάπη (και η καλοσύνη το ίδιο) είναι βαρύς σταυρός» έγραψε σ΄ ένα ποίημά του ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Μπόρις Παστερνάκ. Ο Παστερνάκ, αν και Εβραίος, ομολόγησε ότι πιστεύει στον Ιησού Χριστό και ότι αγαπάει τον Ιησού πάνω από όλα στη ζωή του!
"Ρεθεμνιώτικα Νέά"

Δεν υπάρχουν σχόλια: