6.8.08

Μ.Ε.Λαγκουβάρδος, Προετοιμασίες

Προετοιμασίες
Μ.Ε.Λαγκουβάρδος

Ο τίτλος «προετοιμασίες» είναι παρμένος από το βιβλίο της Τερέζ Μπερτερά και της Κάρολ Μπερνστάϊν «Το σώμα έχει τη δική του λογική», εκδόσεις «Θυμάρι». Η συγγραφέας αναπτύσσει στο βιβλίο της αυτό τις ιδέες της Φρασουάζ Μεζιέρ , για την άσκηση του σώματος. Το τελικό συμπέρασμα του βιβλίου είναι ότι η λογική του σώματος είναι ο σεβασμός στο σώμα.
Θα διάβαζα με πολύ ενδιαφέρον ένα βιβλίο που θα μιλούσε για το σεβασμό όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα ,για το σεβασμό στον άνθρωπο, για το σεβασμό στον πολίτη κ.λ.π.
Αν ήταν μόνο δικό μου αυτό το αίσθημα ότι δεν απολαμβάνω το σεβασμό που έχω ανάγκη , δεν θα υπήρχε θέμα . Επειδή όμως τις ίδιες ανάγκες έχουμε όλοι, αξίζει να σκεφτούμε γιατί νιώθουμε την έλλειψη αυτή και γιατί η αντίληψη των πολιτικών ότι οι πολίτες ευημερούν όταν υπάρχει αφθονία αγαθών είναι λανθασμένη.
Η αφθονία των αγαθών ως παράγων ευημερίας, δεν είναι άσχετη με την πληρωμή των αγαθών. Έχει σημασία πως πληρώνουν την αφθονία οι καταναλωτές. Δεν είναι ευημερία η αφθονία, όταν οι πολίτες νιώθουν ότι τους αρπάζουν την ψυχή για να αποκτήσουν υλικά ανταλλάγματα.
Θα χαρώ πιο πολύ τον καφέ μου σ΄ ένα φτωχό καφενέ παρά στην πολυτέλεια, που αγοράστηκε με δάνεια , γιατί το άγχος του ιδιοκτήτη μεταδίδεται και σε μένα μαζί με την «ευχαρίστηση» της ακριβής διακόσμησης και της υλικής άνεσης.
Από ό,τι βλέπω γύρω μου σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται έτσι. Κι εγώ περισσότερο με τη διαίσθησή μου βλέπω την πλευρά αυτή της ζωής. Ο λόγος που βλέπω έτσι τα πράγματα είναι ότι αρχίζω να κατανοώ με τη βοήθεια του Λόγου του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας ότι ο κόσμος είναι ενότητα, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ένα, όπως είναι τα κύτταρα στο σώμα.
Αν εγώ νιώθω ότι αρπάζουν την ψυχή μου με υλικά ανταλλάγματα, κι άλλοι το νιώθουν αυτό, κι άλλοι δεν παγιδεύονται στην απατηλή ιδέα ότι η αφθονία είναι ευημερία, όταν πληρώνεται με το τίμημα που πληρώνεται.
Δεν μπορώ δυστυχώς να πω σε κανέναν τι να κάνει, γιατί δεν ξέρω τίποτε άλλο να πω, πέρα απ΄ το να πιστεύω ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός και ότι έχει εξουσία στη ζωή και στο θάνατο.
«Να το δω δεν το θέλω» τραγουδάει ο Λόρκα στο θρήνο του για το θάνατο του ταυρομάχου Ιγνάτιου Σαντσεθ Μεχίας. Δεν θέλει να δει το χυμένο αίμα του φίλου του. Δε θέλει να δει τον Ιγνάτιο σαν ένα σωρό από σκυλιά σβησμένα, ή σαν μια στοίβα χιόνι.
Ποιος θα μας προετοιμάσει να διατηρήσουμε το πνεύμα μας ελεύθερο και το ηθικό μας ακμαίο στις ξαφνικές δυστυχίες; Οι πιστοί στην αφθονία πιστεύουν στην προετοιμασία της αφθονίας , αν και η «αφθονία» είναι μόνο των πλουσίων και των λίγων.
Είναι λοιπόν η αφθονία σεβασμός που έχει ανάγκη ο πολίτης είτε είναι πλούσιος είτε είναι φτωχός; Προσέχει με την αφθονία η Κυβέρνηση τους πολίτες και τις ανάγκες τους σήμερα; Ποιους βάζει στο υπουργείο Παιδείας; Τι σκοπό έχει ο παραμερισμός και η υποτίμηση της κλασικής παιδείας και των θρησκευτικών;
Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών συγχέει την ευημερία των πολιτών με την αφθονία των αγαθών αδιαφορώντας για τις βλαβερές συνέπειες των επιθετικών τρόπων παραγωγής. Μετά το Τσερνομπίλ η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει δριμύτερη, γιατί ο κόσμος ξέχασε! Αν και η Γη μπορεί με ήπιες μεθόδους να θρέψει τον πληθυσμό της.
"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: