10.8.08

Μ.Ε.Λαγκουβάρδος, Maxi Lari

Maxi Lari
(Φανταστική συνέντευξη)
Μ.Ε.Λαγκουβάρδος

Δημοσιογράφος: « κ. Lari, σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να παραχωρήσετε τη μικρή αυτή συνέντευξη. Είσθε πράγματι Ινδιάνος απ΄ την Αμερική; Θυμάστε πως γνωριστήκαμε χάρις σε ένα εντελώς τυχαίο γεγονός: Ήταν το βράδυ που με τη συνηθισμένη παρέα στην Κεντρική Πλατεία μιλούσαμε για το πρήξιμο των ποδιών. Φωνάζαμε για να ακουστούμε λόγω του θορύβου που τελευταία τείνει να μετατρέψει και την Κεντρική Πλατεία σε πλατεία Ταχυδρομείου. Δεν είναι παράξενο, στ΄ αλήθεια, το όνομά σας ; Τι σημαίνει «Maxi Lari” στα Ινδιάνικα.; Όχι βέβαια αυτό που ακούγεται στα Ελληνικά; Θα ενδιέφερε ίσως τον αναγνώστη να το ξέρει. Η ζωή των Ινδιάνων έχει για μας τη γοητεία του εξωτικού.
Maxi Lari: Σας ευχαριστώ κι εγώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους Λαρισαίους, που ας μου επιτραπεί να το πω, δεν είναι και τόσο εύκολοι στην επικοινωνία. Ακόμα κι ο Ινδιάνος που θεωρείται εσωστρεφής, αγέλαστος, αμίλητος είναι πιο προσιτός απ΄ τον Λαρισαίο. Κανένας στη Λάρισα δεν θα σου πει «ψυχή μου», όπως π.χ. στην Κέρκυρα. Οι νησιώτες είναι οπωσδήποτε πιο διαχυτικοί απ΄ τους στεριανούς και μάλιστα τους καμπίσιους. Μπορεί να ζεις τριάντα χρόνια στη Λάρισα και «να μη βρίσκεις πουθενά ένα τόπο να ακουμπήσεις την ψυχή σου», όπως γράφει ο Καμύ στον Ξένο του.
Δ: Αληθεύει ότι προτιμήσατε τη Λάρισα από την όμορφη, κοσμοπολίτικη Κέρκυρα; Θα επανέλθουμε σ΄ αυτό, αλλά πρώτα να μιλήσουμε για το όνομά σας. Πιστεύω ότι θα ενδιέφερε το αναγνωστικό κοινό να ξέρει το νόημά του. Τα ονόματα των Ινδιάνων έχουν παράξενα νοήματα. Διαβάζοντας μια ποιητική ανθολογία των Ινδιάνων έμαθα μερικά ινδιάνικα ονόματα όπως είναι το «όρθια αρκούδα», ή το «τρία πουλάκια κάθονταν και κάπνιζαν ταμπάκο» κ.α.
Μ.L: Έτσι είναι.
Δ: Πείτε μας για την προτίμησή σας στη Λάρισα.
Μ.L: Η Λάρισα είναι όμορφη! Ποτέ δεν αμφέβαλα γι΄ αυτό! Εΐναι όμορφη, γιατί έχει κοντά της το Βόλο! Σε σαράντα λεπτά της ώρας βρίσκεσαι στην παραλία του Βόλου. Θεωρώ έξυπνους εκείνους τους Λαρισαίους που ενώ μπορούν να πάνε να ζήσουν στο Βόλο, προτιμούν να ζούνε στη Λάρισα! Τους Βολιώτες τους λυπάμαι πραγματικά. Πείτε μου, που θα πάει ένας Βολιώτης, όταν πλήξει; Μήπως θαρθεί στη Λάρισα; Έλεος! Δεν υπάρχει χειρότερο κλίμα από αυτό της Λάρισας. Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να κάνει τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστεί στο φοβερό 27 υπό το μηδέν με 40 πάνω απ΄ το μηδέν ! Ως προς τη μόλυνση, με το πετ κοκ είναι η πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη!
Κι όμως δεν είναι καθόλου δυστυχισμένοι οι Λαρισαίοι που αναγκάζονται να ζουν σ΄ αυτήν την πόλη! Ο Λαρισαίος (εννοείται ο εύπορος,) το σκάει όποτε θέλει και πάει στο Βόλο. Ο Βολιώτης που θα πάει; Γι’ αυτό προτίμησα τη Λάρισα. Από τη Λάρισα μπορώ να πάω κάποτε , αν το θελήσει η ψυχή μου, στην Κέρκυρα. Απ΄ την Κέρκυρα που θα πήγαινα;
Αυτός είναι με λίγα λόγια ο λόγος που πριν τριάντα χρόνια προτίμησα να ρθώ να ζήσω στη Λάρισα. Έτσι έκανα χιλιάδες φορές τη διαδρομή διαμέρισμα -πλατεία, πλατεία-διαμέρισμα, σκοντάφτοντας σε κατεστραμμένα πεζοδρόμια,
σκαρφαλώνοντας σε κράσπεδα ύψους μισού μέτρου, δίπλα σε σχολεία-πολυκατοικίες (!) και σε πολυόροφα-θέατρα (!) γιαπιά. Η άσκηση αυτή μοιάζει με σκληρή προπόνηση για το Μαραθώνιο.
Ίσως αυτό είχε στο νου του το ΠΑΣΟΚ και είπε, «α, όχι, όχι, θέατρα στο ασφυχτικά οικοδομημένο κέντρο. Τα θέατρα πρέπει να γίνονται στο άκρο της πόλης». Με αυτό το πνεύμα έχτισαν το θέατρο, στην Παλιουργιά Δεσκάτης, μερικές ώρες μακριά απ΄το κέντρο, σε ένα «τσ’ κάρι» κατά τη ντοπιολαλιά, όπου σταυλίζουν τώρα, ελλείψει θεατρόφιλου κοινού, οι λίγοι εναπομείναντες γεωργο-κτηνοτρόφοι τα γιδο-πρόβατά τους!
Δ.: Τι σημαίνει λοιπόν «Μaxi Lari» στα Ινδιάνικα; Δε σημαίνει οπωσδήποτε αυτό που ακούγεται στα Ελληνικά;
Μ.L. Ακριβώς αυτό σημαίνει. Οι Ινδιάνοι σκληραγωγημένοι σαν τους δικούς σας αρχαίους Σπαρτιάτες, που η στρατιωτική τους θητεία διαρκούσε 65 (!) χρόνια, κοιμούμαστε καταγής, με μια πέτρα για προσκέφαλο. Ποτέ όμως δεν αγνοούμε την αξία που έχει ένα μεγάλο μαξιλάρι κάτω απ΄ τα πόδια σου, ιδίως αν είσαι υπέρβαρος και τα πόδια σου τείνουν να πρήζονται απ΄ το μεγάλο βάρος που σηκώνουν. Δεν θα σου ξανα- πρηστούν , λοιπόν, τα πόδια σου αν τα βάζεις επάνω σ΄ ένα μεγάλο μαξιλάρι τη νύχτα που κοιμάσαι. Αν το κάνεις , θα δεις γρήγορα αποτελέσματα . Μην ξεχάσεις όμως να ευχαριστήσεις το Θεό που σε έκανε καλά και να κάνεις μια ευχή και για μένα. Ευχόμενοι για τους άλλους θεραπευόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: