16.12.11

Γράμμα σε φίλους


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Παραθέτω στην αγάπη σας μερικές φράσεις από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτας, τις οποίες υπογράμμισα:

"Εαυτούς πειράζετε ει εστέ εν τη πίστει, εαυτούς δοκιμάζετε. Ή ουκ επιγιγνώσκετε εαυτούς ότι Ιησούς Χριστός εν υμίν εστίν; (.....)

Λοιπόν αδελφοί, χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και είρήνης έσται μεθ΄ υμών (....)

Αδελφοί, ούτως ημάς λογιζέσθω άνθρωπος, ως υπηρέτας Χριστού και οικονόμους μυστηρίων (....)

αλλ΄ ουδέ εμαυτόν ανακρίνω. ουδέν γαρ εμαυτόν σύνοιδα. αλλ΄ ουκ εν τούτω δεδικαίωμαι. ο δε ανακρίνων με Κύριός εστιν. Ώστε μη προ καιρού κρίνετε, έως αν έλθη ο Κύριος, ος και φωτίσει τα κρυπτά του σκότους και φανερώσει τας βουλάς των καρδιών, και τότε ο έπαινος γενήσεται εκάστω από του Θεού."


Η γνώμη μου όσον αφορά τη φιλική διαφωνία σας
δεν είναι διαφωνία της καρδιάς , αλλά της λογικής.

Ας μη δίνουμε βαρύτητα στις αντιφάσεις της λογικής. Στην καρδιά οι αντιφάσεις της λογικής θεραπεύονται.

Για μένα κι οι δυο σας είστε καλοπροαίρετοι άνθρωποι και καλοί φίλοι. Χρωστώ και στους δυο σας ευγνωμοσύνη και κατά κάποιο τρόπο σας ζηλεύω. Κάνετε περισσότερα από μένα για τους άλλους.

Μου αρέσει το τέλος του Θείου Βάνια του Τσέχωβ. Νομίζω πως τελειώνει με αυτά τα λόγια, θα ζήσουμε και θα δουλέψουμε για τους άλλους. Αυτό ήδη το κάνετε εσείς.

Για τη διαφωνία σε θέματα λογικής (μόνο στον τομέα της λογικής υπάρχουν αντιφάσεις) η μακαρίτισσα η γιαγιά μου, την ευχή της νάχουμε, έλεγε, "και τα άντερα στην κοιλιά μπερδεύονται".

Ο φίλος μου ο Ρομπέρτος πάλι έλεγε πως τα λάθη στον τομέα της υπομονής, τα λάθη στον τομέα της αγάπης, δεν διορθώνονται με λιγότερη υπομονή, με λιγότερη αγάπη. Τα λάθη στον τομέα της υπομονής, τα λάθη στον τομέα της αγάπης, διορθώνονται με περισσότερη υπομονή, με περισσότερη αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: