11.12.11

Αν ήσουν αρχιεπίσκοπος τί θά 'κανες με τη βοήθεια του Θεού;

"Αν εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν"
Ο ΚΥΡΙΟΣ

1. Αν ήσουν αρχιεπίσκοπος σήμερα στην Ελλάδα νομίζω ότι ,πριν από οτιδήποτε άλλο , θα έκανες αυτά τα δύο τρία απλά πράγματα, με τη βοήθεια του Θεού: Θα φρόντιζες για την κινητοποίηση των ενοριών, για τον συντονισμό μεταξύ τους και για την συσπείρωση του λαού σ΄ αυτές.

2. Θα αναγνώριζες με ένα λόγο, ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη συνεκτική δύναμη του λαού και θα έβαζες όλες τις δυνάμεις σου για να την αναδείξεις αυτό που είναι: η μόνη συνεκτική δύναμη του λαού μαζί με τη γλώσσα.

3. Δεν θα άφηνες αυτή τη μεγάλη δύναμη να πάει χαμένη. Θα βοηθούσες να γίνει κοινή συνείδηση ότι η δύναμη του ελληνικού λαού είναι η ενότητά του.

4. Ο κομματισμός, δόξα τω Θεώ, δεν μπόρεσε ακόμα να εξουδετερώσει την Εκκλησία. Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις τολμά να δρα απροκάλυπτα στην Εκκλησία.

5. Οι ενορίες κινητοποιήθηκαν για τη συγκέντρωση των υπογραφών για τις ταυτότητες και συγκέντρωσαν 3.500.000 υπογραφές.

6. Οι ενορίες χωρίς συντονισμό μεταξύ τους προσφέρουν ανεκτίμητο έργο στα συσσίτια πόσο μάλλον, αν υπάρξει μεταξύ τους συντονισμός.

7. Ο συντονισμός μεταξύ τους δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, με τις σημερινές δυνατότητες της πληροφορικής, αρκεί να υπάρχει θέληση από μέρους σου.

8. Ανακεφαλαιώνουμε τα δύο τρία απλά πράγματα που νομίζω θα έκανες αν ήσουν αρχιεπίσκοπος σήμερα στην Ελλάδα, για να προσφέρεις έργο να αρέσει πριν από όλα στο Θεό και να βοηθήσει τον λαό της που δεινοπαθεί.

9. Δεν νοείται οι πιστοί να υποφέρουν και ο Κλήρος να μη συμμετέχει. Η Αποκάλυψη γράφει πως τις μέρες του αντίχριστου "αι νήσοι έφυγον". Θα κάνεις μέρες δρόμο, λένε οι Πατέρες, να συναντήσεις έναν αληθινό ιερέα. Είναι οι μέρες που ζούμε μέρες του αντίχριστου;

10. Αν ήσουν αρχιεπίσκοπος νομίζω ότι α) θα είχες ως πρότυπο τους Έλληνες της Διασποράς, που συσπειρώθηκαν γύρω από τις ενορίες. Μήπως δεν είμαστε οι Έλληνες σήμερα σαν εξόριστοι στην ίδια μας την πατρίδα; β) Θα οργάνωνες τις ενορίες να μπορούν να καταγράψουν αυτούς που έχουν ανάγκη βοήθειας και αυτούς που μπορούν να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια για την εξεύρεση διατροφών και φαρμάκων. γ) και το σπουδαιότερο θα φρόντιζες οι ενορίες να έχουν συντονισμό μεταξύ τους, ώστε να γνωρίζουν ποιες έχουν έλλειμμα και ποιες έχουν περίσσευμα σε τρόφιμα και φάρμακα.

11. Ο συντονισμός είναι σαν τον μεταβολισμό στον ζώντα οργανισμό. Αν δεν λειτουργεί ο μεταβολισμός σε κάποιο ζώντα οργανισμό, ο οργανισμός αυτός υποσιτίζεται παρόλο που δέχεται κανονική τροφή.

12. Θυμήσου το παράδειγμα της Ρωσίας επί Σοβιετικού καθεστώτος, όταν σε άλλες περιοχές σάπιζε το σιτάρι και σε άλλες υπήρχε ανεπάρκεια σιτηρών και γινόταν εισαγωγή από την Αμερική εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας αυτής.

13. Η Εκκλησία τέλος, υπό την δική σου καθοδήγηση, θα αναλάμβανε την διατήρηση του πνεύματος των πιστών, ώστε να μην αποθαρρυνθούν και οδηγηθούν στην κατάθλιψη, στην απόγνωση και στην απελπισία, αλλά να ελπίζουν στον Ιησού, ο Οποίος συμβαδίζει στην αποθάρρυνση.

14. Τα ΜΜΕ έχασαν παντελώς την αξιοπιστία τους. Ο ελληνικός λαός δεν ενημερώνεται από υπεύθυνους και αξιόπιστους ανθρώπους. Η Εκκλησία πρέπει να βοηθήσει στη σωστή ενημέρωσή του πέρα από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες.

15. Πόση ανακούφιση θα ένιωθε κανείς, αν πίστευε ότι οι ηλίθιοι νόμοι και οι διεστραμμένες συμφωνίες καταργούνται από τους δίκαιους νόμους και από τις σωστές και λογικές συμφωνίες!

Μόσχος Εμμανουήλ Λαγκουβάρδος


Δεν υπάρχουν σχόλια: