11.12.11

Ερώτηση κι απάντηση

Αγαπητή φίλη "ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ",

Γράφεις στο μήνυμά σου πως δεν καταλαβαίνεις πώς γίνεται ένα μπλογκ στο οποίο αναρτώνται βαθυστόχαστα ψυχολογικά και πατερικά κείμενα να απευθύνει αισχρά λόγια στους επισκέπτες με τους οποίους διαφωνεί!

Νομίζω ότι το μπλογκ αυτό διαβάζει το Ευαγγέλιο από την ανάποδη! Μπορεί να διαβάζει κανείς το Ευαγγέλιο από την ανάποδη!

Γράφει το Ευαγγέλιο τα λόγια του Κυρίου: "Μακάριοι εστέ όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν υμάς και είπωσι παν ρήμα καθ΄ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού".

Αυτός που διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάποδα, νομίζει πως αν ονειδίσει κάποιον του προσφέρει του δίνει την ευκαιρία να γίνει μακάριος και περιμένει να του πουν και ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση!

Άλλη εξήγηση είναι η καυτηρίαση. Και σ΄ αυτήν την μέθοδο, η οποία είναι προσφιλής στους δαίμονες, γιατί ευχαριστούνται να βλέπουν τον άνθρωπο να πονάει, έστω κι αν του προσφέρουν υπηρεσία (κάθαρση).
Όταν είπα σε κάποιον τί ευχαρίστηση βρίσκει να καθαρίζει τους άλλους, δεν με έβρισε ξανά.

Παρόμοιο μπελά είχε βρει και ο καλός φιλόσοφος Επίκτητος. Ο Επίκτητος από τις πικρές εμπειρίες του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι μάταιο να στενοχωρούμαστε για πράγματα που δεν είναι στη δύναμή μας. Τα πράγματα που δεν είναι στη δύναμή μας είναι αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, πχ. τον καιρό ή τον κακό χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Οι Στωϊκοί έλεγαν το περίφημο λόγιο ΑΝΕΧΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΥ.

Κάποιος Πατέρας της Εκκλησίας λέει,
Ή φεύγων φεύγε
Ή εμπαίζων έμπαιζε
τον μάταιο και
πονηρό αυτό κόσμο.

Στην μακρά, ατέλειωτη υπηρεσία μου στη Δικαιοσύνη ένα πράγμα συνειδητοποίησα, ότι είναι μάταιο να πάρεις τη θέση του αδικουμένου ή διωκομένου ή θύματος!

Ο κόσμος των ανθρώπων είναι σαν τον κόσμο των πουλερικών, όσον αφορά τους διώκτες και τους διωκομένους.
Ο πιο δυνατός πετεινός τσιμπάει τον λιγότερο δυνατό. Ο λιγότερο δυνατός τσιμπάει τον λιγότερο δυνατό από αυτόν. Ο τρίτος δεν έχει ποιον να τσιμπήσει και τσιμπάει τον εαυτό του κι αρρωσταίνει.

Για μας όλα αυτά είναι φθορά! Ο Βούδας έλεγε, όταν πιάνω τον εαυτό μου να λέει "με έβρισαν, με συκοφάντησαν, με αδίκησαν... είμαι σε λάθος δρόμο."

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει απάντηση πως ένας που αρέσκεται με τα σοβαρά και τα αξιόλογα θέματα επιτρέπει στον εαυτό του να πέφτει χαμηλά. Ίσως δεν ξέρει τον εαυτό του και καταπιάνεται με αυτά που δεν του ταιριάζουν. Ίσως νομίζει ότι είναι άλλος. Ίσως είναι κυκλοθυμικός και θυμώνει εύκολα και μετά μετανοεί. Ποιος ξέρει. Άβυσσος ή ψυχή του ανθρώπου.

Στοχάσου μόνο τα λόγια αυτά του Κυρίου. Αν είχατε λίγη πίστη θα μετακινούσατε βουνά. Ο άνθρωπος αυτός ίσως δεν συνάντησε ακόμα κάποιον με λίγη πίστη. Ποιος ξέρει;

Μια φορά ξαναπήγα κάπου όπου με είχαν προσβάλει. Ξέρεις τί σκεφτόμουνα για να μην λυπηθώ ξανά αν δεχόμουν κάποια νέα προσβολή. Σκεφτόμουν πως ήμουν σκύλος. Τα καϋμένα τα σκυλιά πόσες προσβολές δέχονται και τις ξεχνούν αμέσως.

Υπάρχει κι ένα μικρό ποίημα του Ρόμπερτ Λαξ που μου αρέσει και έτσι εύκολα μπορούσα να σκεφτώ πως ήμουν ένας σκύλος ή και λιγότερο από σκύλος. Να το ποίημα του Λαξ. )Ο Λαξ ήταν μινιμαλιστής. Δεν έγραφε μεγάλα ποιήματα. Γαυγίζει, γαυγίζει, γαυγίζει
και κανείς δεν του απαντάει.

Με φιλικά αισθήματα
Μόσχος
Παραθέτω ένα απόσπασμα από το μήνυμά σου προς ενημέρωση του ευγενικού αναγνώστη:

ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ,ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΣΕΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΟΥ.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΤΑΣ ΜΕ ΚΛΟΤΣΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑ.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΟΙ ΝΗΦΑΛΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ.


Του προσφέρεις και ένα ποτήρι νερό στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, αλλά του λές:

ΑΔΕΛΦΕ, ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ, ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΠΛΑΝΗ,ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΦΩΤΙΣΕΙ.

ΕΤΣΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ Α Λ Η Θ Ι Ν Ο Ι ΠΙΣΤΟΙ, φίλοι Αμέθυστοι...

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ "ΕΧΘΡΟ"

ΔΕΝ ΤΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ.

ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΥ Ο Φ Ε Ι Λ Ε Τ Ε ΣΕΒΑΣΜΟ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΣΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ, ΠΑΡΟΤΙ ΑΜΑΡΤΑΝΕΤΕ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ.

ΑΛΛΑ...ΕΝΤΑΞΕΙ..ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ...ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΤΥΧΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΑΓΕΝΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΓΥΝΗ...


ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ Α Γ Α Π Η.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ.

ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΓΙΤΕΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

ΤΕΛΟΣ.

ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΩ ΔΟΞΑ.


ΣΧΟΛΙΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΘΥΣΤΟ ΣΤΙΣ 11-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: