29.4.13

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τα παλιά λεωφορεία ήταν τόποι γνωριμιών. Ο κόσμος μιλούσε φωναχτά, οι επιβάτες ήταν βλάχοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες. 'Ακουγες τις συζητήσεις τους και μπορούσες να λάβεις μέρος, χωρίς τον κίνδυνο να σε παρεξηγήσουν. Οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο συλλογικά από τώρα.

Μερικοί χρησιμοποιούν και τα καινούρια λεωφορεία για τον ίδιο σκοπό. Μιλάς με τον διπλανό σου και αναλόγως με τη διάθεσή του γνωρίζεστε, βρίσκετε κοινούς γνωστούς ή βγαίνετε ακόμα και συγγενείς!

Οι πρώτες γέφυρες γνωριμίας είναι οι κοινοί γνωστοί. Άλλο θέμα συζητήσεως ήταν οι δουλειές. Ένας φίλος με τον οποίο πήγα μερικές φορές στο Άγιον Όρος με το λεωφορείο, άλλαζε κάθε φορά επάγγελμα, για να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καινούριων γνωριμιών. Άλλοτε γινόταν μελισσοτρόφος, άλλοτε τραπεζικός υπάλληλος , άλλοτε ασφαλιστής. Θαύμαζα την επάρκειά του στις ειδικές γνώσεις του κάθε επαγγέλματος!

Έφερε μαζί του πάντοτε ένα χοντρό δευτέρι , στο οποίο κατέγραφε κάθε καινούρια γνωριμία με όλες τις πληροφορίες του προφίλ της. Στο τέλος ήξερε όχι μόνο την οικογενειακή κατάσταση του καθενός, αλλά και το είδος του φαγητού που μαγείρευαν την κάθε μέρα. Έτσι άν ήθελε να φάει μπακαλιάρο π.χ. ήξερε ποιος τον μαγειρεύει και τον επισκεπτόταν.

Το ίδιο συνέβαινε και στα μοναστήρια. Ήξερε το μενού κάθε μοναστηριού, τους μοναχούς που είχαν το διακόνημα του μάγειρα και αναλόγως προσάρμοζε τα προσκυνήματά του και τις επισκέψεις του. Μπορούσες να πεις για το φίλο μου ότι ξόδεψε τη ζωή του επισκεπτόμενος φίλους.

Ίσως, αν τυχαίνει να κατάγεστε από την Στερεά Ελλάδα και ιδίως κάτω απ΄ τον Ισθμό, να μη σας παραξενεύει η συνήθεια αυτή του φίλου μου να αυξάνει ολοένα και πιο πολύ τον κύκλο των γνωριμιών του. Εμείς οι άλλοι όμως δεν μπορούμε να κρύψουμε το θαυμασμό μας για την επιδεξιότητα που επέδειξαν οι "παληολλαδίτες στον τομέα των γνωριμιών και των σχέσεων κάθε μορφής. Αυτός είναι ο λόγος που οι υπόλοιποι Έλληνες μιλούμε για την οικογενειοκρατία ή τον νεποτισμό των "παληολλαδιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: