9.4.13

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΑ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η γλώσσα διακρίνεται σε γραπτή και προφορική. Η γραπτή έχει σταθερούς κανόνες, ιστορία και σοφία του παρελθόντος. Η προφορική δεν έχει σταθερούς κανόνες, δεν έχει ιστορία ούτε σοφία του παρελθόντος. Είναι γλώσσα που ανταποκρίνεται στις πρακτικές ανάγκες του παρόντος και χάνεται στην επαφή της με άλλες γλώσσες πιο εύκολες στην εκμάθηση και πιο πρόσφορες στην εξυπηρέτηση των πρακτικών αναγκών και οπωσδήποτε πιο φτωχές.

Εκείνοι που στερούνται γραπτής γλώσσας , όπως π.χ. οι γύφτοι, στερούνται της σοφίας του παρελθόντος. Η ιστορία τους αρχίζει από τότε που γεννιούνται και τελειώνει με το θάνατό τους.

Σκεφθείτε το έγκλημα που κάνουν οι λαϊκιστές που αντικαθιστούν τη γραπτή γλώσσα με την προφορική!

Οι κοινωνίες ανανεώνονται με την εμβάθυνση στη γλώσσα. Ποια εμβάθυνση θα κάνει στη γλώσσα η ημιμάθεια;

Οι λαοί και τα κοινωνικά σύνολα που δεν διακρίνουν τη γλώσσα τους σε γραπτή και προφορική γλώσσα καθηλώνονται σε χαμηλό πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, όπως κινδυνεύει να καθηλωθεί ο ελληνικός λαός, από τότε που αμαθείς και ημιμαθείς πολιτικοί μετέτρεψαν τη γλώσσα σε αντικείμενο της πολιτικής διαμάχης τους και σε εργαλείο της αμάθειάς τους.

Δείτε τα ποσοστά αναλφαβητισμού στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και θα φρίξετε.

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προσπάθησαν οι ημιμαθείς (αμαθείς δεν υπάρχουν) να κάνουν "τα μέσα μας", όπως "τα έξω μας" και γίναμε ντουβάρια. Οι τοίχοι γεμάτοι από μυαλά κολλημένα, αφίσες και γράμματα.