24.10.12

Ο νόμος του Τοκβίλ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου 

   Ο νόμος του Τοκβίλ μιλάει για την εξέγερση των λαών όχι όταν "βυθίζονται στον πάτο του πηγαδιού", αλλά όταν έχουν ήδη φθάσει στον πάτο! Το παράδοξο αυτό φαινόμενο  περιγράφει  ο κ. Σταύρος Κωνσταντακόπουλος στο άρθρο του  "Γιατί δεν εξεγείρεται ο λαός; Ο νόμος του Τοκβίλ." Το άρθρο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο  " Έχω μάτια και βλέπω".

Ο νόμος του Τοκβίλ προφανώς αναφέρεται στην τυφλή εξέγερση.

Ευτυχώς στην Ελλάδα είναι αργά για την τυφλή εξέγερση, όπως και την άτακτη υποχώρηση.
Ο ελληνικός λαός είναι αρχαίος λαός εκπαιδευμένος στο χάος. Δεν θεωρεί δύναμη την απελπισία.
 Πολύ περισσότερο όταν η παθητικότητα δεν είναι δική του, αλλά της ανίκανης πνευματικής ηγεσίας του.

Ο Σωκράτης έλεγε πως η δημοκρατία δεν λειτουργεί όταν οι πολίτες δεν αυτοσυγκρατούνται. Η δημοκρατία έχει τους τρόπους να λειτουργήσει σε έκτακτες περιόδους, όταν υπάρχει η ικανή πνευματική ηγεσία να αγωνιστεί για τη λειτουργία της.

Η έλλειψη νομιμότητας στη χώρα μας δεν οφείλεται στην ανυπαρξία των νόμων, αλλά στην μη εφαρμογή τους, για την οποία υπεύθυνοι δεν είναι μόνον αυτοί που δεν εφαρμόζουν τους νόμους, αλλά και η πνευματική ηγεσία, η οποία ενώ μπορεί δεν επισπεύδει την εφαρμογή τους.  
Τα δικαστήρια δεν απονέμουν δικαιοσύνη η οποία δεν ζητείται.

Ο ευκολόπιστος και πάντα προδομένος ελληνικός λαός γνώρισε και γνωρίζει τους θιασώτες της βίας.  Τη φιλοσοφία τους την πλήρωσε και την πληρώνει με αίμα.

Γι΄ αυτούς ο Λόρκα έγραψε αυτό το στίχο: Έχουν μια μάταιη αστρονομία της πιστόλας στα κρανία τους.

Δείτε την αριστουργηματική κινηματογραφική ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρρ "Οι αρμονίες του Werckmeister" με θέμα μια καταστροφική εξέγερση. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Λάζνο Κραζναχορκάϊ "Η μελαγχολία της αντίστασης". Κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η αναζήτηση της αρμονίας μέσα στο χάος, την τερατώδη δύναμη και τελικά την αποκάλυψη.... (Περιοδικό Αθηνόραμα: Μπάμπης Ακτσόγλου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: